Mustafić: Nadležni organi da reaguju povodom skandiranja navijača Sutjeske

Vijeće je pozdravilo osude tog događaja od strane dijela javnosti

4141 pregleda 12 komentar(a)
Bošnjačko vijeće, Foto: Bošnjačko Vijeće
Bošnjačko vijeće, Foto: Bošnjačko Vijeće

Bošnjačko vijeće u Crnoj Gori najoštrije osuđuje sinoćnja skandiranja navijača na ulicama Podgorice i traži da nadležne institucije-policija, tužilaštvo i sudstvo konačno ozbiljno reaguju i stanu na put ovakvom devijantnom ponašanju i očiglednoj šovinističkoj histeriji saopštio je predsjednik Bošnjačkog vijeća u Crnoj Gori Suljo Mustafić.

U „korteu” pred finale Kupa Crne Gore u fudbalu, navijači fudbalskog kluba Sutjeska juče su u blizini stadiona pod Goricom uzvikivali "Nož, žica Podgorica".

"Sinoćnja skandiranja navijača ulicama Podgorice ozbiljan su pokazatelj degradacije društvenog ambijenta u kojem su mržnja, netrpeljivost i prijetnje postale legitiman način javne komunikacije" kazao je predsjednik Bošnjačkog vijeća Suljo Mustafić.

On je rekao da je Bošnjačko vijeće pozdravilo osude tog događaja od strane dijela javnosti.

"Međutim, zabrinjava nas ćutanje mnogih drugih koji ne bi trebali ostati gluhi i nijemi na ovu, još jednu u nizu, negativnu društvenu pojavu. Posebno iznenađuje ćutanje nadležnih institucija - policije,tužilastva i sudstva koje ili ćuti ili mlakim reakcijama samo ohrabruje slično ponašanje", navodi se u saopštenju.

Iz Bošnjačkog vijeća su ocijenili, kaže Mustafić, da pomenute institucije, već duže vrijeme, uglavnom ne reaguju na izlive mržnje u komentarima na portalima i društvenim mrežama, što, kako smatra, podgrijava ambijent "netrpeljivosti, nacionalističke histerije i šovinističke mržnje".

"Pitamo se šta treba da se desi da državni organi konkretno reaguju i oštro sankcionišu ovakav oblik ponašanja", dodao je.

Mustafić je kazao da će Vijeće o ovim, kako i naziva, oblicima devijantnog pnašanja zvaničnim putem upoznati predstavnike međunarodnih organizacija i diplomatska predstavništva u Podgorici.

"Bošnjačko vijeće vjeruje u snagu državnih institucija, ali očekuje i više volje od strane odgovornih u njima da stanu na put šovinističkoj histeriji koja ostavlja dugoročne posljedice u višenacionalnom i viševjerskom društvu u našoj zajedničkoj domovini Crnoj Gori", stoji u saopštenju Bošnjačkog vijeća.

Bonus video: