Šarkinović : Kada preuzmemo vlast, posvetićemo se sprovođenju niza mjera i politika za poboljšanje života OSI

"Kao koalicija "Da mi možemo za građansku Crnu Goru" prepoznajemo izazove s kojima se suočavaju naši sugrađani sa invaliditetom i posvećeni smo stvaranju inkluzivnijeg društva za sve", rekao je Šarkinović

3766 pregleda 4 komentar(a)
Da mi možemo za građansku Crnu Goru, Foto: Da mi možemo za građansku Crnu Goru
Da mi možemo za građansku Crnu Goru, Foto: Da mi možemo za građansku Crnu Goru

Danas se mnoge osobe sa invaliditetom u našoj zemlji suočavaju sa preprekama u pogledu pristupačnosti, obrazovanja, zapošljavanja, i socijalne inkluzije, kazao je kandidat za poslanika na listi "Da mi možemo za građansku Crnu Goru" Edin Šarkinović.

On je, kako se navodi, pozdravio sve građane Crne Gore, a naročito osobe sa invalidtetom (OSI), za koje kaže da su ključni dio našeg društva.

"Kao koalicija "Da mi možemo za građansku Crnu Goru" prepoznajemo izazove s kojima se suočavaju naši sugrađani sa invaliditetom i posvećeni smo stvaranju inkluzivnijeg društva za sve", rekao je Šarkinović.

Iako su, kako kaže, postignuti određeni napori na zakonodavnom nivou da se osigura jednakost i pristupačnost za OSI, Šarkinović smatra da često postoje prepreke u praktičnoj implementaciji ovih politika.

"Kao koalicija, zalažemo se za promjenu ovog stanja. Vjerujemo da promjene trebaju početi poboljšanjem fizičke pristupačnosti, pružanjem veće podrške za zapošljavanje OSI, unapređenjem pristupa kvalitetnom obrazovanju i promovisanjem veće socijalne inkluzije", dodao je.

Posvetili bi se, ističe Šarkinović, sprovođenju niza mjera i politika usmjerenih na poboljšanje života OSI kada bi preuzeli vlast.

"To uključuje donošenje i sprovođenje zakona koji će poboljšati pristupačnost, obrazovanje, zapošljavanje, i socijalnu inkluziju za OSI. Pružićemo finansijsku i stručnu podršku za OSI i njihove porodice, kako bi im pomogli da postignu veću nezavisnost i kvalitet života", kazao je.

Prema njegovim riječima, aktivno će sarađivati sa zajednicama OSI kako bi bolje razumjeli njihove potrebe i izazove sa kojima se suočavaju.

"Kroz različite programe i inicijative, radićemo na promociji socijalne, ekonomske i političke inkluzije OSI. Naše politike i programe pratićemo i ocjenjivati, prilagođavajući se i unapređujući ih na osnovu onoga što smo naučili", naveo je Šarkinović.

Dodao je da su posvećeni izgradnji Crne Gore u kojoj svaki građanin ima pravo i priliku da u potpunosti učestvuje u društvu.

"S tim u vezi želimo da radimo sa vama stvarajući inkluzivnije društvo za sve", zaključio je Šarkinović.

Bonus video: