Kontroverzno predavanje u organizaciji čelnika HGI u četvrtak u Tivtu: Istorija rata ili predizborno dizanje tenzija?

Informacija da HNV organizuje predavanja na ove teme koje su za dio ovdašnje javnosti još veoma osjetljive, s obzirom na činjenicu da u Tivtu i danas živi veliki broj Srba izbjeglih iz Hrvatske, ali istovremeno i najbrojnija zajednica Hrvata u Crnoj Gori, nije naišla na razumijevanje kod lokalne vlasti u tom gradu

20337 pregleda 206 reakcija 18 komentar(a)
Foto: Printscreen DUX
Foto: Printscreen DUX

Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore u saradnji sa Središnjim državnim uredom za Hrvate izvan Republikie Hrvatske, prirediće u četvrtak 1. juna, predavanja na temu Domovinskog rata kako u Hrvatskoj nazivaju građanski rat u bivšoj SFRJ 1991- 1995, a iz kojeg je Hrvatska izašla kao nezavisna država.

Predavanja koja će se, kako je najavljeno, održati u Biblioteci „Ljudevit Gaj“ u Domu kulture u Donjoj Lastvi sa početkom u 16.30 časova, imaće dr Janja Sekula-Gibač iz Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata, odnosno prof. dr Rona Bušljeta-Kardum, sa Fakulteta hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu.

Sekula-Gibač će održati predavanja naslovljeno “Stvaranje samostalne hrvatske države i srpska pobuna i agresija na Hrvatsku 1990. i 1991. godine”, dok će Bušljeta-Kardum izlagati na temu “Strategije za aktivno poučavanje i učenje o Domovinskom ratu”.

“Predavanja su namijenjena učiteljima hrvatske nastave u inozemstvu, učiteljima povijesti te široj javnosti zainteresiranoj za temu Domovinskog rata, a održavaju u sklopu projekta Stručna predavanja o Domovinskom ratu financiranog od strane Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske”, saopšteno je juče tim povodom iz HNV Crne Gore na čijem je čelu potpredsjednik Hrvatske građanske inicijative (HGI) Zvonimir Deković.

I ostali čelnici HGI predvođeni predsjednikom te partije i bivšim ministrom u Vladi Crne Gore Adrijanom Vuksanovićem, takođe su članovi HNV-a.

Informacija da HNV organizuje predavanja na ove teme koje su za dio ovdašnje javnosti još veoma osjetljive, s obzirom na činjenicu da u Tivtu i danas živi veliki broj Srba izbjeglih iz Hrvatske, ali istovremeno i najbrojnija zajednica Hrvata u Crnoj Gori, nije naišla na razumijevanje kod lokalne vlasti u tom gradu.

“Ovo je klasični pokušaj političkoj piljarenja HGI i bespotrebnog vraćanja u 90-te, samo radi šake glasova na predstojećim izbiorima. Današnji multinacionalni i moderni Tivat 21. vijeka to ničim nije zaslužio da se na ovakav način ponovno otvaraju neke bolne teme iz 90-ih koje treba svi da ostavimo iza sebe i tamo gdje one i pripadaju - u prošlosti”, kazao je ovim povodom “Vijestima” predsjednik Opštine Tivat, Željko Komnenović.

On je kazao da u znak protesta zbog organizacije predavanja sa ovakvom temom, on kao gradonačelnik Tivta, iako je pozvan, neće doći na svečani prijem koji u Podgorici povodom 30. maja – dana državnosti Hrvatske, organizuje ambasador te države u Crnoj Gori Veselko Grubišić.

Predsjednik SO Tivat Miljan Marković (Nova) takođe iz protesta neće prisustvovati svečanom prijemu.

Bonus video: