Đoana: Crna Gora igra važnu ulogu na Balkanu promovišući mir i stabilnost

Prema njegovim riječima, Crna Gora je od učlanjenja u NATO savez bila cijenjen saveznik koji doprinosi misijama na Kosovu, u Letoniji, a daje značajnu pomoć Ukrajini što je veoma važno

10701 pregleda 2 komentar(a)
Foto: NATO
Foto: NATO

Zamjenik generalnog sekretara NATO-a Mirča Đoana poručio je danas da Crna Gora igra važnu ulogu na Balkanu, promovišući mir i stabilnost što je posebno važno u ovim nepredvidivim vremenima.

On je nakon sastanka sa predsjednikom Crne Gore Jakovom Milatoviće kazao da je Crna Gora cijenjen saveznik NATO-a na Zapadnom Balkanu koji doprinosi miru i stabilnosti u regionu.

"To što ste došli ovdje je jasan znak posvećenosti Alijansi", rekao je Đoana na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Milatovićem.

Prema njegovim riječima, Crna Gora je od učlanjenja u NATO savez bila cijenjen saveznik koji doprinosi misijama na Kosovu, u Letoniji, a daje značajnu pomoć Ukrajini što je veoma važno.

Rekao je i da je članstvo u NATO dobro za Crnu Goru, region, ali i cijelu Alijansu.

"Ovo je vaša druga kuća", poručio je Đoana Milatoviću.

On je osudio napade na trupe KFOR-a na sjeveru Kosova ocijenivši da su takvi napadi neprihvatljivi i nasilje mora prestati, a svi moraju biti angažovani u dijalogu.

Milatović je kazao da to što je odmah nakon stupanja na dužnost predsjednika Crne Gore došao u Brisel i u sjedište NATO-a, jasan znak da želi da pošalje poruku da je Crna Gora bila, da jeste i da će ostati kredibilan i povjerenja vrijedan saveznik.

On je podsjetio da će za odbranu biti izdvojeno dva odsto BDP-a Crne Gore što je "važna poruka".

"Treća poruka koju želim da prenesem je da tokom mog mandata želim da uvedem Crnu Goru u EU i da održavam dobre odnose sa svim zemljama Zapadnog Bakana. Nesrećni smo što vidimo ovakvu sliku Kosova. Spreman sam da razgovaram sa predsjednicima Srbije i Kosova i posaljem poruku mira u ime Crne Gore i promovišem dijalog kao jedino rješenje za scene koje vidimo na Kosovu", poručio je Milatović.

Bonus video: