"Hrabro se broji" u Gusinju: Dijaspora je dragocjen resurs, država treba imati sluha za nju

"Osmislićemo programe za racionalno i fokusirano uključivanje dijaspore u razvoj Gusinja, kroz prenos iskustava koja su njeni pripadnici stekli van Crne Gore, ali i osigurati uslove za njihova produktivna ulaganja u zavičaj i povratak u radno aktivnom životnom dobu" zaključio je Bečić

4165 pregleda 6 komentar(a)
Abazović i Bečić u Gusinju, Foto: Demokratska Crna Gora
Abazović i Bečić u Gusinju, Foto: Demokratska Crna Gora

Gusinje je u cijeloj Crnoj Gori prepoznato po tome što gaji bratske i bliske komšijske odnose između ljudi različitih vjera i nacija, kazao je lider Demokratske Crne Gore i nosilac liste "Aleksa i Dritan - Hrabro se broji" Aleksa Bečić.

On je, kako su kazali iz koalicije "Hrabro se broji", sa liderom Građanskog pokreta URA i predsjednikom Vlade Dritanom Abazovićem posjetio grad Gusinje, za koji je kazao da predstavlja "najljepši mozaik" Crne Gore, kao "države međunacionalnog i međuvjerskog sklada".

"Koalicija "Hrabro se broji" kada postane najbitniji stub 44. Vlade zasigurno neće zaboraviti ovu opštinu. Unaprijeđivaćemo uslove života što podrazumijeva komunalnu, putnu i ukupnu društvenu infrastrukturu, jer Gusinje to zaslužuje. Obezbijedićemo uslove za normalan život i rad, što će biti dobar putokaz stranim investitorima i turistima" rekao je Bečić.

On je dodao da će sve to učiniti sa građanima Gusinja uz, kako kaže, korišćenje jednog "dragocjenog resursa" - dijaspore.

"Osmislićemo programe za racionalno i fokusirano uključivanje dijaspore u razvoj Gusinja, kroz prenos iskustava koja su njeni pripadnici stekli van Crne Gore, ali i osigurati uslove za njihova produktivna ulaganja u zavičaj i povratak u radno aktivnom životnom dobu" zaključio je Bečić.

Prisutnima se obratio i Abazović koji je istakao da je u ovome trenutku potrebno zaustaviti negativan efekat ekonomske migracije.

"Taj cilj treba da bude konstantno u fokusu lokalne samouprave, ali i buduće 44. Vlade koju ćemo mi formirati. Gusinje je opština koja je najbogatija u Crnoj Gori pijaćom vodom, opština posjeduje izuzetne šumske resurse i opština koja je pogodno tlo za razvoj ljetnjeg i zimskog turizma. Negativan efekat ekonomske migracije je potrebno zaustaviti, jer upravo od Gusinja zavisi razvoj ovoga dijela naše zemlje", rekao je Abazović.

On je istakao da je za "finansijski impuls" dijaspore potrebno imati sluha od strane države.

"44. Vlada će to zasigurno imati i naravno pridružiće se tome impulsu u cilju podizanja životnog standarda ove opštine", zaključuje Abazović.

Bonus video: