Bulatović: Prosvjetni radnici moraju biti adekvatno plaćeni, obrazovanje i tržište rada neraskidiv su proces

Program koalicije na čijoj je listi, prema riječima Bulatović, garantuje reforme kojima će, kako kaže, podići "posrnulu" prosvjetu

2457 pregleda 2 komentar(a)
Da mi možemo za građansku Crnu Goru, Foto: Da mi možemo za građansku Crnu Goru
Da mi možemo za građansku Crnu Goru, Foto: Da mi možemo za građansku Crnu Goru

Posle brojnih pokušaja vlasti da se obrazovanje uskladi sa tržištem rada, po svemu sudeći, došli smo do disbalansa koji je doveo do deficita kadrova u realnom sektoru i suficita koji, po pravilu "čeka" svoju šansu na Birou rada, ocijenila je kandidatkinja za poslanicu sa liste "Da mi možemo za građansku Crnu Goru" Marijana Bulatović.

Ona je, kako je saopšteno iz te koalicije, navela da su obrazovanje i tržište rada neraskidiv proces koji, kako kaže, sve ozbiljne države tretiraju sa naglašenom pažnjom.

Zato, prema njenom mišljenju one i jesi u rangu uređenih, a Crna Gora to nije.

"Zna li javnost ko nam danas upisuje nastavničke fakultete? I ko će za 4, 5 godina dobiti priliku da nam obrazuje generacije u školama? Upisuju ih oni koji ne mogu da se upišu na druge fakultete, po sistemu "bolje išta nego ništa". Nisu krivi ni ti mladi ljudi ni generacije koje stasavaju u njihovim učionicama. Oni koji su se tokom fakulteta istinski izbrusili i imaju ozbiljno znanje ne žele da rade u prosvjeti. A uzrok za to moramo tražiti upravo u sistemu u kome je nastavnik na margini", kazala je Bulatović.

Kako ona smatra, matematiku, fiziku i hemiju predaju "nestručni ljudi", a djeca izlaze bez elementarnog znanja.

"Zašto bi jedan fizičar trpio sve što se trpi u školi za platu od 750 eura, ako može koristeći se partijskom knjižicom neke od vladajućih partija npr. u Rudniku, Elektroprivredi i drugim firmama čiji je osnivač država, bez obzira da li je struka odgovarajuća, naći svoje mjesto i perspektivu", upitala je Bulatović.

Reforme, po njenom sudu, moraju početi od toga.

"Prosvjetni radnik ne može biti svako, pa samim tim mora biti adekvatno plaćen i time mu se vraćaju dostojanstvo i volja. Takav prosvjetni radnik mora obrazovati buduće generacije. Kad se opet bude znalo ko je predavač, a ko učenik u tom partnerskom odnosu, sve drugo će da doživi sveobuhvatnu reformu", rekla je Bulatović.

Program koalicije na čijoj je listi, prema riječima Bulatović, garantuje reforme kojima će, kako kaže, podići "posrnulu" prosvjetu.

"Reforme kojima će država izbjeći situacije koje izazivaju stid, kompromitaciju i prezir poput ove kada je Ministarstvo prosvjete konstatovalo da nema novca za đačku Olimpijadu znanja iz fizike koja se održava u Japanu. Našim dolaskom na mjesta odlučivanja u školu će ići učenici, u savjete roditelji, a u zakone samo ono što i nastavnika i učenika čini vrijednim, poštovanim i zaštićenim.", zaključila je.

Bonus video: