Đurašković: Obezbijedićemo svoj djeci pravo na besplatan vrtić

"Ako od 2,2 milijarde eura, koliko u ovoj godini iznosi državni budžet, ne možemo da obezbijedimo 11-13 miliona eura za našu djecu, onda treba da se zapitamo na koji način se upravlja našom državom", kazao je nosilac liste SDP-a

3116 pregleda 15 komentar(a)
Foto: SDP
Foto: SDP

Socijaldemokratska partija (SDP) održala je danas pres konferenciju, na kojoj su poručili da je jedan od prioriteta liste „SDP – Za našu kuću“ da se za svu djecu u Crnoj Gori, njih 24 hiljade, obezbijedi besplatan vrtić.

"Svjedoci smo visoke stope inflacije u Crnoj Gori i poskupljenjima kojima su građani Crne Gore izloženi u prethodnom periodu. Zbog toga smo danas ovdje da bismo razgovarali o temi koja je od velike važnosti za veliki broj porodica. Zato mi želimo da na pravi način pokažemo kako će se naša lista 'SDP – Za našu kuću' brinuti o tome da naša kuća Crna Gora bude udobno mjesto za sve njene građane", kazala je kandidatkinja SDP-a za poslanicu Amina Cikotić.

Ukazala je da se stalno govori o zabrinutosti zbog toga što mladi odlaze, ali da se ništa konkretno ne radi po tom pitanju.

"Ključni su krov nad glavom, dobro radno mjesto i dobri uslovi za odrastanje naše djece. Vrijeme je da pravo na vrtić imaju sva djeca, bez obzira na finansijske mogućnosti njihovih roditelja. Djeca i mlade porodice nam svima moraju i trebaju biti prioritet", poručila je ona.

Nosilac liste SDP-a Nikola Đurašković kazao je da program te stranke ima za cilj da sva djeca predškolskog uzrasta u Crnoj Gori dobiju pravo na besplatan vrtić.

"Prema našim kalkulacijama, ta cifra je nešto oko 24.000 u periodu od devet mjeseci u toku godine kada su predškolske ustanove sa najvećim brojem korisnika i potreban iznos na godišnjem nivou je nekih 11 miliona eura. Kalkulacija je rađena na cijenu vrtića od 40 eura, vidjeli ste ovih dana da postoje najave iz resornog ministarstva da ta cijena može ići na 50 eura, a to uvećanje bi značilo nekih dva miliona eura više", naveo je Đurašković, kako je saopšteno iz SDP-a.

"Država kojom će upravljati SDP nakon parlamentarnih izbora 11. juna i Vlada u kojoj će participirati SDP nakon 11. juna će obezbijediti svoj djeci Crne Gore pravo na besplatan vrtić. Ako od 2,2 milijarde eura, koliko u ovoj godini iznosi državni budžet, ne možemo da obezbijedimo 11-13 miliona eura za našu djecu, onda treba da se zapitamo na koji način se upravlja našom državom", dodao je on.

Kalkulacija od 24.000 djece, pojasnio je, uključuje svu djecu preškolskog uzrasta na nivou kalkulacija iz prethodne godine, uključujući i djecu u privatnim predškolskim ustanovama, a subvencioniranje za korišćenje privatnih vrtića bi bilo na nivou cijene koja je u državnim predškolskim ustanovama.

"Pitanje prostornog i kadrovskog kapaciteta je sa pravom otvoreno i nakon što smo na Cetinju najavili program 'Vrtić za sve', ali to treba da bude dodatni motiv i impuls budućoj Vladi Crne Gore da intenzivno radi na izgradnji novih vrtića i stvaranju i investicionih i prostorno-planskih pretpostavki za tako nešto. Konkretno na Cetinju idemo u projektovanje novog vrtića i stvorićemo u relativno kratkom roku dodatne prostorne kapacitete za smještaj očekivano većeg broja djece u narednom periodu", zaključio je Đurašković.

Bonus video: