ZBCG: Nećemo dozvoliti političke ucjene stranog faktora

Iz koalicije "Za budućnost Crne Gore", kako je saopšteno, na skupu u Kolašinu dali podršku ulasku u EU i ocijenili da Otvoreni Balkan treba da bude jedan od ključnih državnih projekata

3460 pregleda 22 reakcija 22 komentar(a)
Knežević na skupu u Kolašinu, Foto: Za budućnost Crne Gore
Knežević na skupu u Kolašinu, Foto: Za budućnost Crne Gore

Na skupu u Kolašinu iz koalicije "Za budućnost Crne Gore" (ZBCG) kazali su da neće dozvoliti "političke ucjene stranog faktora" i da će se o Crnoj Gori odlučivati u Crnoj Gori.

Dali su podršku, kako je saopšteno, ulasku Crne Gore u Evropsku uniju i ocijenili da Otvoreni Balkan treba da bude jedan od ključnih državnih projekata. Tvrde da međunarodna zajednica "aktivno radi" na tome da se napravi koalicija Pokreta Evropa sad i Demokratske partije socijalista.

"Mi nećemo dozvoliti uslovljavanje međunarodnog faktora kao što su drugi odlazili u ambasade i saopštavali da su protiv Kosova i Metohije, da ne govore srpskim jezikom, da nijesu vjernici Srpske pravoslavne crkve, već treba da se pravi neka univerzalna pravoslavna crkva po ugledu na Ukrajinu, da treba udarati sankcije Rusiji i na taj način otvoriti put u ambasadu", kazao je nosilac liste ZBCG, predsjednik Demokratske narodne partije Milan Knežević.

Rekao je sa su spremni da garantuju da će na prvoj sjednici Skupštine, "bez udara na Budžet", predložiti izmjene i dopune Zakona o radu, da se minimalna plata od 450 eura poveća za 13 odsto i da će vratiti zimnicu, regres i topli obrok. "Svi građani će imati 225 eura zimnice i 225 eura regresa. Penzije će usklađivati sa rastom plata, u dogovoru sa Srbijom će otvoriti dvije fabrike na sjeveru Crne Gore, gdje će pokazati ozbiljnost i investicijama kineskih kompanija", dodaje se u saopštenju.

ZBCG Kolašin
foto: Za budućnost Crne Gore

Formiraće se, kako navode iz ZBCG, i Ministarstvo za borbu protiv kriminala i korupcije, a svi koji su "postali milijarderi od 1990. godine" će morati da dokažu porijeklo imovine.

Knežević je pozvao sve da dođu u četvrtak, 1. juna "na litiju sa Trga Šaka Petrovića u Nikšiću, uz blagoslov vladike budimljansko-nikšićkog Metodija".

"Dođite da pošaljemo snažnu poruku stradalnom narodu na Kosovu, moleći se za mir na Kosovu i Metohiji, na Balkanu i da naš narod nije sam", rekao je on.

Poslanik Nove srpske demokratije Jovan Vučurović smatra da poslije izbora 30. avgusta 2020. nije bilo, kako je rekao, "demontaže kriminalne hobotnice sistema DPS-a".

ZBCG Kolašin
foto: Za budućnost Crne Gore

To govori, prema njegovim riječima, u kakvom su stanju tužilaštvo, sudstvo i Agencija za nacionalnu bezbjednost, koji "ne dozvoljavaju da ova država bude slobodna". Sve to, tvrdi on, podržavaju "zapadni centri moći" koji "pokušavaju da formiraju Vladu od PES-a i DPS-a".

„O Crnoj Gori treba da se odlučuje u Crnoj Gori, a ne Picula, Lajčak i ostali", rekao je Vučurović.

Kandidat za poslanika Miloš Peković je kazao da je jedino glasanjem za koaliciju ZBCG 11. juna moguće "ispraviti nepravdu" koja je "vršena nad onima koji nisu podržavali DPS u 30 godina njihove vladavine".

Kandidat za poslanika Aleksandar Dožić ocijenio da je Demokratski front iznio borbu protiv bivšeg režima, a da su ostali politički subjekti "to prisvajali sebi".

Kandidatkinja za poslanicu Anđela Vuković je rekla da jedino koalicija ZBCG "umije da kaže 'ne' stranim ambasadama", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: