Milatović: Posjeta Briselu važna poruka da postoji snažna politička volja da ubrzamo evropski put

"Skoro i zasluženo članstvo Crne Gore u EU dalo bi podstrek i ostalim zemljama kandidatima za članstvo da je politika proširenja suštinski živa", navodi se u saopštenju iz kabineta predsjednika

9456 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Predsjednik Crne Gore
Foto: Predsjednik Crne Gore

Predsjednik Jakov Milatović kazao je da je odabrao Brisel za svoju prvu zvaničnu posjetu kako bi poslao važnu poruku da, nakon promjena u Crnoj Gori, postoji snažna politička volja da zemlja ubrza svoj evropski put.

Iz kabineta predsjednika saopšteno je da se Milatović, drugog dana zvanične posjete Evropskoj uniji, odazvao pozivu međunarodne nevladine organizacije "Friends of Europe" da odabranoj grupi eksperata za EU i Zapadni Balkan iz think-tank organizacija, sa sjedištem u Briselu, predstavi prioritete svoje unutrašnje i vanjske politike, kao i viđenje prilika na Zapadnom Balkanu.

"Sagovornicima je poslata jasna poruka da je nakon uzorno-demokratskih i slobodnih predsjedničkih, i u susret parlamentarnim izborima, u uslovima smjene političkih generacija, Crna Gora konačno spremna da ubrzano i bezrezervno nastavi svoj evropski put do punopravnog članstva.

Milatović Brisel
foto: Predsjednik Crne Gore

"Ubjedljivu pobjedu na proteklim izborima pratila je inauguracija koja je, uz prisustvo visokih zvanica iz čitavog regiona, u Evropu i svijet poslala jednu osvježavajuće pozitivnu sliku dobrosusjedskih odnosa. Ove sedmice pokrenut je politički dijalog pod okriljem Predsjednika što, takođe, ukazuje na namjeru da se politika podjela zamijeni politikom kompromisa u vezi najvažnijih pitanja za razvoj Crne Gore", navodi se u saopštenju.

Sagovornici su konstatovali, kako se dodaje, da je ohrabrujuć "osvit jedne nove, demokratske, pomirljive i inkluzivne" političke kulture, na unutrašnjem i regionalnom planu.

Milatović Brisel
foto: Predsjednik Crne Gore

"Konačno, pozdravili su što upravo takvim stavom, ali i vlastitom biografijom, Predsjednik želi da utiče i na promjenu vrijednosti u društvu. EU eksperti su kao posebno vrijedno istakli da prvu EU posjetu karakterišu veoma jasne poruke o konkretnim reformskim koracima i nikad snažnijoj evropeizaciji Crne Gore kao naredne članice Unije", dodaju iz kabineta predsjednika.

Skoro i zasluženo članstvo Crne Gore u EU, kako se navodi u saopštenju, dalo bi podstrek i ostalim zemljama kandidatima za članstvo da je politika proširenja suštinski živa.

Milatović je iz Brisela otputovao za Moldaviju, gdje će prisustvovati samitu Evropske političke zajednice, u toku kojeg će se sresti sa predsjednikom Evropskog savjeta Šarlom Mišelom i predsjednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen.

Bonus video: