Milatović se sastao sa fon der Lajen i Mišelom: Postoji snažna volja da Crna Gora brže napreduje na evropskom putu

Predsjednički izbori su, rekao je Milatović, potvrdili snažnu političku volju da se sprovedu neophodne reforme

12948 pregleda 12 komentar(a)
Milatović i Fon der Lajen, Foto: Twitter/UrsulafonderLayen
Milatović i Fon der Lajen, Foto: Twitter/UrsulafonderLayen
Ažurirano: 01.06.2023. 11:21h

Dobio sam ohrabrujuće poruke podrške na evropskom putu od strane visokih evropskih zvaničkina, kazao je Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović, nakon sastanka sa predsjednicom Evropske komisije (EK) Ursulom fon der Lajen i predsjednikom Evropskog Savjeta (ES), Šarlom Mišelom.

Milatović je, kako se navodi iz Kabineta predsjednika, svoju prvu zvaničnu posjetu Evropskoj uniji (EU) završio sastancima sa Fon der Lajen i Mišelom.

"Svojim sagovornicima Predsjednik je prenio poruku snažne posvećenosti Crne Gore da u što skorijem roku odlučno okonča reforme u oblasti vladavine prava i dobije završna mjerila, kako bi u sljedećih pet godina postala prva naredna punopravna članica Evropske Unije", piše u saopštenju Predsjednika Crne Gore.

Na taj način bi, kako je Milatović kazao, Crna Gora pokazala da je proširenje EU i dalje moguće i opipljivo.

"To bi poslužilo kao najbolji primjer ostalim državama Zapadnog Balkana i Istočne Evrope da ovaj geopolitički momenat iskoriste za konsolidaciju Evrope ujedinjene oko vladavine prava, ekonomskog prosperiteta i demokratskog upravljanja", dodao je.

Predsjednik je, kako je saopšteno, iskoristio priliku da dvoje čelnika EU pozove da uskoro posjete Crnu Goru i nastave zajednički rad na evropskoj agendi.

"Prenio sam im da upravo političke promjene koje se dešavaju u Crnoj Gori znače dodatno konsolidaciju naše demokratije i postojanje snažne političke volje da zemlja napreduje dodatno brže na svom evropskom putu", naveo je Milatović.

Dobio je, kako kaže, ohrabrujuće poruke podrške na tom putu od strane visokih evropskih zvaničnika.

"Dodatno, ohrabruje i dodatna finansijska podrška koja će stići u narednom periodu kako bi Crna Gora izgradila svoju infrastrukturu. Naravno, negdje smo se složili da akcenat u narednom periodu treba dodatno da bude na vladavini prava, ali mislim da su upravo i ovi današnji sastanci jedan dobar korak naprijed ka onom planu koji sam upravo izložio a to je da Crna Gora u narednih pet godina konačno postane punopravna članica EU", istakao je Milatović.

Mišel i Milatović
Mišel i Milatovićfoto: Predsjednik Crne Gore

Poručio je da će nastaviti da radi na crnogorskoj evropskoj agendi, te da je uvjeren da će zajedno sa Vladom, Skupštinom i sa cjelokupnim crnogorskim društvom na kraju uspjeti da uvede zemlju u EU.

"Srela sam se sa predsednikom Crne Gore i tom prilikom mu čestitala stupanje na dužnost. Narod Crne Gore želi da napreduje u procesu pristupanja EU, zato je od suštinskog značaja da nastavimo sa sprovođenjem reformi", napisala je Fon der Lajen na Tviteru.

Dodala je da ih podržavaju na svakom koraku.

"Upravo sam upoznao novog predsjednika Crne Gore Jakova Milatovića. Vaše vođstvo je ključno za sprovođenje reformi i EU je uz vas na vašem putu", napisao je Mišel na Tviteru.

Poručio je da Crna Gora ima "svijetlu i prosperitetnu" budućnost u EU.

"Složil ismo se da postoji velika prilika koju treba da iskoristimo da uvedemo Crnu Goru u Evropsku uniju", napisao je Milatović na Tviteru.

Predsjednički izbori su, kako je rekao, potvrdili snažnu političku volju da se sprovedu neophodne reforme.

Bonus video: