Funkcionerska kampanja u jeku: "Rukom pravde" do šake glasova

Očigledno da, iz perspektive vlasti, zloupotreba resursa izgleda bitno drugačije nego iz opozicionih klupa, kaže Dejan Milovac; Iz Vlade nisu odgovorili šta je funkcionerska kampanja ako to nije otvaranje bulevara uoči izbora

38600 pregleda 42 reakcija 39 komentar(a)
Opet se sijeku vrpce prije izbora: Abazović i Injac na otvaranju bulevara Podgorica - Tuzi, Foto: Vlada Crne Gore
Opet se sijeku vrpce prije izbora: Abazović i Injac na otvaranju bulevara Podgorica - Tuzi, Foto: Vlada Crne Gore

Ono što je godinama uoči izbora bio zaštitni znak vlasti Demokratske partije socijalista (DPS) - presijecanje vrpci, zapošljavanje, davanje obećanja, promocije rezultata, obilasci opština... sada je obilježje Vlade Dritana Abazovića (Građanski pokret URA).

Da su nove vlasti potpuno kopirale praksu funkcionerske predizborne kampanje koju je DPS sprovodio tri decenije, a koju su oni ranije oštro kritikovali, smatra i direktor Istraživačkog centra Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) Dejan Milovac.

Abazović i većina ministara uključeni su u funkcionersku kampanju za državne izbore 11. juna, a primjera kojima pokušavaju da obezbijede prednost svojim strankama i koalicijama, sve je više kako se bliži datum izlaska na birališta.

Najsvježiji je jučerašnje otvaranje bulevara Podgorica - Tuzi, koje su upriličili Abazović i gradonačelnica Podgorice Olivera Injac (Pokret Evropa sad), u prisustvu zamjenika gradonačelnice Danila Šaranovića (Demokrate) i Luke Rakčevića (GP URA), kao i predsjednika Opštine Tuzi Nika Đeljošaja (Albanska alternativa).

Dritan Abazović, Olivera Injac
foto: Vlada Crne Gore

Dan ranije, ministar pravde Marko Kovač, predsjednik Skupštine opštine Nikšić Nemanja Vuković (Demokrate) i poslanik Momo Koprivica (Demokrate) usaglasili su da Vlada na prvoj sljedećoj sjednici donira Eparhiji budimljansko-nikšićkoj 220.000 eura za rekonstrukciju Saborne crkve Sv. Vasilija Ostroškog u Nikšiću.

Kovač, Vuković i Koprivica
Kovač, Vuković i Koprivicafoto: Privatna arhiva

Jedan od primjera, iako ne dolazi iz Vlade već iz državnog preduzeća, je prekjučerašnja najava predsjednika Upravanog odbora Morskog dobra Blaža Rađenovića (GP URA) da će novi trajekt koji stiže u državu nositi naziv “Ruka pravde”, što je Abazovićeva parola koja se koristi i u promociji obećanja “anti-mafija koalicije” GP URA i Demokrata.

Vlada se, pred izbore, bavi i pitanjem zapošljavanja, pa je tako Uprava za kadrove prošle sedmice za potrebe resora potpredsjednika i ministra kapitalnih investicija Ervina Ibrahimovića (Bošnjačka stranka) raspisala javni oglas za šest direktora direktorata (pomoćnici ministra). Raspisani su, takođe, konkursi za pomoćnika direktora Uprave policije (Sektor za finansijsko-obavještajne poslove) i 16 oglasa za Upravu za gazdovanje šumama (za čuvare šuma, referente i portire) u Pljevljima, Bijelom Polju, Podgorici, Nikšiću, Danilovgradu, Andrijevici, Kolašinu, Mojkovcu, Plužinama...

Ervin Ibrahimović
Ervin Ibrahimovićfoto: Boris Pejović

MANS je nedavno saopštio da je, u prva dva mjeseca (mart i april) kampanje, na ugovore o djelu iz budžeta isplaćeno 3,2 miliona eura. Tvrde da su isplate uvećane za oko 60 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Dejan Milovac za “Vijesti” ističe da je potpuno očigledno da, iz perspektive vlasti, zloupotreba državnih resursa izgleda bitno drugačije nego iz opozicionih klupa, i da je to najvjerovatnije razlog zbog čega u kontinuitetu izostaje ozbiljna izborna reforma, naročito ona koja se tiče finansiranja kampanja.

Ono što je, kaže, posebno zabrinjavajuće je da kod funkcionera vladajuće većine nije bilo ni svijest o tome da treba napraviti otklon od “besprizorne funkcionerske kampanje”, već i dalje, kako dodaje, preovladava percepcija vlasti kao plijena do kog treba doći po svaku cijenu, pa makar ona bila i kršenje zakona.

“Građani nisu vidjeli jasnu poruku premijera Abazovića i njegovih ministara da se uoči kampanje neće koristiti pozicija izvršne vlasti i stavljati partijski pečat na svaki cent koji je potrošen iz budžeta, a sve u pokušaju da se u susret izborima ostvari politička prednost. Zbog toga imamo premijera i ministre koji nekoliko sedmica uoči izbora više borave na terenu nego u kabinetima, radeći isključivo za svoje partije/koalicije i brišući razliku između partijske i državne funkcije”, naglašava Milovac.

Ne uči se iz grešaka DPS-a: Milovac
Ne uči se iz grešaka DPS-a: Milovacfoto: Boris Pejović

Abazović je i juče, nakon otvaranja bulevara Podgorica - Tuzi, ponovio da to nije dio kampanje, rekavši da je Vlada imala agendu i da nije mogla da zna kad će biti raspisani izbori. Govoreći o podacima MANS-a koji se tiču ugovora o djelu, on je naveo da je tačno da je bilo povećanja troškova, ali da je to posljedica povećanja naknada, optužujući tu NVO da “vodi kampanju za jednu političku opciju”.

Iz Vlade, koja radi iako je srušena u parlamentu prije skoro 10 mjeseci, nisu odgovorili na pitanja “Vijesti” šta je funkcionerska kampanja ako to nije otvaranje bulevara. “VIjesti” su takođe pitale da li namjeravaju da do izbora smanje aktivnosti koje se mogu podvesti pod tu vrstu promocije, a na šta su ih je juče pozvali Centar za demokratsku tranziciju (CDT) i Centar za monitoring i istraživanje (CeMI).

Na upit lista o funkcionerskoj kampanji nisu odgovorili ni iz kabineta gradonačelnice Injac. Bez odgovora su ostala i pitanja upučena Demokratama - da li smatraju da je Abazović u funkcionerskoj kampanji za potrebe njihove koalicije, i da li im je to sporno imajući u vidu da su zbog istih praksi kritikovali DPS.

Od ostalih primjera funkcionerske kampanje vrijedno je pomenuti prošlonedjeljni pres ministra zdravlja Dragoslava Šćekića (Socijalistička narodna partija) na kom su predstavljanje aktivnosti njegovog resora, Abazovićevu najavu otvaranja trajektne linije između Bara i Barija sredinom ili krajem juna, prekjučerašnji razgovor ministarke ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ane Novaković Đurović (GP URA) s podgoričkim osnovcima “o važnosti zaštite životne sredine”, njen jučerašnji obilazak ekološke rekonstrukcije Termoelektrane Pljevlja i “upoznavanje s trasom toplifikacije Pljevalja”...

Ana Novaković Đurović u Pljevljima
Ana Novaković Đurović u Pljevljimafoto: Vlada Crne Gore

Dejan Milovac kaže da ovakvo ponašanje lidera Vlade pokazuje da tranziciju vlasti nisu iskoristili da uče iz grešaka koje je pravio DPS, već prije svega i gotovo isključivo za pozicioniranje svojih partija.

“Što će građani znati da prepoznaju i sankcionišu, možda ne u ovom izbornom ciklusu, ali u nekom narednom - sasvim vjerovatno”, poručuje sagovornik.

Milovac: Državni projekti za partijsku promociju

Upitan kako se zakonski može stati nakraj funkcionerskim zloupotrebama uoči izbora, Milovac odgovara da je potrebno preciznije definisanje instituta funkcionerske kampanje u smilsu sredstava koja se koriste, konteksta i, kako navodi, posebno prakse koja je potpuno normalizovana - da partije i subjekti u kampanjma koriste državne projekte “za unilateralnu promociju”.

“Ključna će, naravno, biti primjena zakona koja do sada nije motivisala partije i državne funkcionere da promjene praksu, dijelom zbog nedostatka u samom zokonu, ali većim dijelom zbog nepostojanja političke volje kod nadležne Agencije za sprečavanje korupcije (ASK)”, objašnjava on.

Iz ASK-a su juče, reagujući na to što se Vlada u kampanji bavi zapošljavanjem, kazali da nije na njima da odobravaju ili ne odobravaju praksu zapošljavanja “u posljednjim danima mandata Vlade”.

“Posao Agencije je da poštuje i primijenjuje zakon. Zakon o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, podsjećamo, ne propisuje zabranu zapošljavanja u toku izborne kampanje za popunu slobodnih radnih mjesta predviđenih važećim pravilnikom o sistematizaciji, kako na određeno, tako i neodređeno vrijeme”, istakli su.

Bonus video: