INTERVJU Nik Đeljošaj: Bez nas nema nove vlade

Više smo nego sigurni da će lista AF ostvariti najbolji rezultat koji je jedna albanska lista postigla od uvođenja višestranačja

26689 pregleda 126 reakcija 51 komentar(a)
Ciljeve ćemo ostvariti učešćem u izvršnoj vlasti: Đeljošaj, Foto: Vijesti me
Ciljeve ćemo ostvariti učešćem u izvršnoj vlasti: Đeljošaj, Foto: Vijesti me

Nosilac izborne liste Albanskog foruma Nik Đeljošaj kazao je da ne može biti buduće vlade bez prisustva manjina, a posebno bez “najmanje dva poslanika sa njihove liste”.

On je o potencijalnoj postizbornoj saradnji s Pokretom Evropa sad rekao da su im u većini stvari stavovi podudarni, ali da ima i programskih opredjeljenja gdje je potreban kompromis.

“Evropa sad je novina na našoj političkoj sceni. Vidi se trend podrške građana... Vrijeme je za novu generaciju, ali onu koja će da donese boljitak. Rast životnog standarda mora da dođe kroz rast ekonomije bez kredita, kao npr. u Tuzima... Mislim da iz Evrope sad treba da objasne zašto i kako je moguće da na svojoj listi nemaju nijednog Albanca, i da li je to samo propust”, istakao je.

Kakav rezultat očekujete na predstojećim parlamentarnim izborima s obzirom da prvi put u ovom sastavu izlazite na parlamentarne izbore?

Više smo nego sigurni da će lista ostvariti najbolji rezultat koji je jedna albanska lista postigla od uvođenja višestranačja. Albanski forum (AF) je sinonim za napredak, razvoj, prosperitet, a najbolji primjer za to je opština Tuzi koja je dostigla najviši nivo razvoja, a vrlo brzo će se isti napredak prenijeti na svaku opštinu u kojoj žive Albanci, a i šire, jer je naš rad na dobrobit svakog građanina, bez obzira na etničku, vjersku, političku ili bilo koju drugu pripadnost.

AF je postao brend koji je usko vezan za razvoj, koji je postao glavni sinonim ove koalicije. Svojim izbornim i političkim programom, nudimo brojne mogućnosti koje su usmjerene na jedan cilj, podizanje životnog standarda za sve građene. O evropskom, razvojnom i prosperitetnom duhu Albanskog foruma svjedoči i sastav izborne liste, koju čine intelektualci evropskog i svjetskog ranga, iskusni i mladi, uspješne žene, dokazani stručnjaci u svojim oblastima i mnogi drugi vrijedni članovi naše zajednice.

Đeljošaj
Đeljošajfoto: Boris Pejović

Koji su ključni prioriteti Vašeg izbornog programa?

Tri glavna stuba kojima ćemo se posvetiti, promovisati i realizovati svojim prisustvom u Vladi su:

Decentralizacija lokalnih samouprava, decentralizacija “Morskog dobra”. Predškolsko i osnovno obrazovanje treba da bude uključeno u domen lokalne samouprave, a zdravstveni sistem reformisati i približiti ga građanima na lokalnom nivou.

Potpuno zatvaranje kladionica i ograničavanje kazina samo na hotele sa pet zvjezdica. Naša zdrava, talentovana i napredna omladina koja postiže uspjehe u obrazovnim, naučnim, sportskim, umjetničkim i drugim kategorijama zaslužuje zdravu i podsticajnu sredinu i zajednicu. Obezbjeđivanje pune starosne penzije za sve građane, bez obzira na prethodno radno iskustvo ili staž, jer samo tako možemo eliminisati nepravednu diskriminaciju, ponuditi najbolje i najpogodnije uslove i standarde za sve naše građane.

Kako ćete ostvariti ciljeve koje ste naveli?

Svojim učešćem u budućoj vladi, kao što smo to uradili i sa sadašnjom vladom. Nema buduće vlade bez prisustva manjina, a posebno bez Albanskog foruma i najmanje dva poslanika sa naše liste. Faktorizacija Albanaca i njihova zaslužena integracija u državne institucije dio je našeg primarnog plana tokom angažovanja u Vladi, dodajući ovdje tri glavna cilja ove kampanje: decentralizaciju, zatvaranje kladionica i obezbjeđivanje starosnih penzija za sve.

Koje partije vidite kao potencijalne koalicione partnere?

Kao prvo, koalicioni partner ne može biti onaj ko je u suprotnosti sa našim političkim i izbornim programom i platformom. Za razliku od ovoga, mislim da u parlamentu, kao u domu demokratije, svi zajedno treba da radimo na pronalaženju najboljih rješenja za dobrobit građana. Što se tiče vlasti, postoji nekoliko faktora koji utiču na našu saradnju sa drugim partijama, a možemo ih podijeliti u dvije kategorije, spoljne i unutrašnje.

Kada je spoljna dimenzija u pitanju, naš politički partner mora da ima politiku usklađenu sa svim standardima Evropske unije. Takođe, mora biti jasno da je u Ukrajini izvršena agresija, neupitna nezavisnost Kosova od strane Crne Gore, kao i da ima odlične odnose sa svim regionalnim državama, kao i promociju prozapadnog kursa. Na unutrašnjem planu, prva stvar na čemu ćemo insistirati jeste prihvatanje decentralizacije, što će biti jedan od uslova za naš ulazak u vladu. Naša druga tačka je potpuno zatvaranje kladionica.

Sastanak u Skupštini, Nik Đeljošaj
foto: Luka Zeković

Da li je moguća saradnja sa PES-om?

Evropa sad je novina na našoj političkoj sceni. Vidi se trend podrške građana, i u većini stvari stavovi su nam podudarni, ali ima i programskih opredjeljenja gdje je potreban kompromis.

Vrijeme je za novu generaciju, ali onu koja će da donese boljitak. Rast životnog standarda mora da dođe kroz rast ekonomije bez kredita, kao npr. u Tuzima - od budžeta od 1,5 miliona eura stigli smo do osam miliona i nekoliko fabrika, bez centa kredita. I ovdje treba da se podudaramo kako da povećamo plate koje najavljuju, jer imamo na djelu kako sam to radio i primjenićemo to i na državnom nivou.

Ako prihvate i decentralizaciju, zatvaranje kladionica i penzije za sve, naravno da mogu biti naši koalicioni partneri.

Nastavićemo sa integracijom Albanaca

Ako budete dio vlasti, šta će Vam biti prvi koraci ka poboljšanju položaja albanske nacionalne manjine?

Nastavićemo sa razvojem i integracijom Albanaca u najvažnije državne i lokalne institucije. Nikada u istoriji Albanci nijesu bili prisutniji u državnim organima nego sada, samo za godinu dana rada. Sa punim uvjerenjem možemo reći da su Albanci sada postali jedan od ključnih faktora državne politike, jer su Albanci i Albanski forum najjasniji garant prozapadnog puta Crne Gore, članstva u EU i odličnih odnosa sa SAD-om i NATO saveznicima. Albanci su sada donosioci odluka i kreatori svojih sudbina, a kroz Albanski forum njihova pozicija će biti još više ojačana u političkom, ekonomskom, socijalnom, kulturnom i obrazovnom aspektu.

Mislim da iz Evrope sad treba da objasne zašto i kako je moguće da na svojoj listi nemaju nijednog Albanca, i da li je to samo propust

Vrijeme da budemo dio pravosudnog sistema

Predstavnik albanskog naroda nije izabran za sudiju Ustavnog suda. Očekujete li da će novi saziv Skupštine ipak izabrati četvrtog sudiju US iz redova albanske manjine?

Skupština Crne Gore može dostići viši nivo demokratije samo kada bude spremna da izabere sudiju iz redova manjinskog albanskog naroda. Kao što svi znamo, u pravosudnim institucijama Albanci uopšte nijesu bili prisutni, već su bili potpuno zanemareni. Nadam se da će naredni saziv Skupštine imati ljudske i demokratske savjesti da glasa za sudiju iz reda Albanaca, što će nas još više približiti evropskim standardima i kompletirati Ustavni sud.

Nesmetan rad kompletiranog Ustavnog suda uslov je za nastavak svakog procesa u zemlji u zakonskim i demokratskim parametrima. Nakon integracije Albanaca u sve državne organe, došlo je vrijeme da Albanci sa punim zaslugama budu dio pravosudnog sistema Crne Gore.

Bonus video: