"Hrabro se broji" obećava fond "Stan za sve", reformu sudstva...

Bečić je kazao da nema ruke pravde u punom obimu i kapacitetu bez političke stabilnosti. Abazović rekao je da će u fokusu koalicije ''Hrabro se broji'', kao "nosećeg stuba" naredne Vlade, biti konfiskacija nelegalno stečene i imovine nedokazivog porijekla i osnivanje Fonda za raspolaganje oduzetom imovinom

10073 pregleda 58 reakcija 51 komentar(a)
Sa pres konferencije, Foto: Aleksa i Dritan - Hrabro se broji
Sa pres konferencije, Foto: Aleksa i Dritan - Hrabro se broji

Lideri koalicije “Hrabro se broji” Aleksa Bečić i Dritan Abazović predstavili su danas (četvrtak) program za parlamentarne izbore koji će biti održani 11. juna.

Aleksa Bečić je kazao da je pred njima mukotrpan rad u reformisanju sudstva u Crnoj Gori što dovodi do političke stabilnosti u društvu, a očekuje podršku od jedinih saveznika ove kolacije, građana.

"U oblasti protiv borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije kao što smo ove dvije ipo godine pokazali da imamo plan i taj plan smo sproveli, upravo dominantno ljudima koji čine ovu izbornu listu, spremili smo konkretan plan i za nastupajuči period. Prvo, potrebna nam je velika pobjeda 11. juna da bi omogućili političku stabilnost", navodi se u saopštenju koalicije Aleksa i Dritan, Hrabro se broji".

"Nema ruke pravde u punom obimu i kapacitetu bez političke stabilnosti. Treba nam, dragi građani, velika podrška 11. juna da bi konačno mogli da reformišemo sudstvo u Crnoj Gori i da Sudski savjet koji je u VD stanju punih 9 godina, vjerovali ili ne, konačno počne da funkcioniše u punim kapacitetu i da ozdravi kao što je ozdravilo tužilaštvo", kazao je Bečić.

On je kazo i da oni idu sa parolom "dostojanstvo radnicima, a ne dostojanstvo tajkunima", kako je bilo 30 godina u crnogorskom društvu.

"Podizaćemo životni standard, ali čuvaćemo dostojanstvo, posebno radnika u privatnom sektoru. Poštovaće se zakon, poštovaće se prava radnika i vratiće se karakter, dignitet i dostojanstvo radničkoj klasi, jer bez jake radničke klase nema ni jakog i stabilnog stuba koji treba da bude jedan od nosećih stubova vječnosti Crne Gore", dodao je Bečić.

Lider Građanskog pokreta URA Dritan Abazović saopštio je da će u fokusu koalicije ''Hrabro se broji'', kao nosećeg stuba naredne, 44. Vlade Crne Gore, biti konfiskacija nelegalno stečene i imovine nedokazivog porijekla i osnivanje Fonda za raspolaganje oduzetom imovinom.

Abazović
Abazovićfoto: Aleksa i Dritan - Hrabro se broji

''Svakom svoje, nikome tuđe. Kad pobijedimo mafiju, biće za sve. Osnovaćemo Fond pravde kojim bi se oteto vratilo u budžet države i svih građana i građanki"', kazao je on.

Prema njihovim riječima, navodi se da će osnovati fond ,"Stan za sve“ za koji će država obezbjediti početni kapital od 20 miliona eura, kako bi svako mogao da riješi svoje stambeno pitanje, prije svih, mladi bračni parovi i osjetljive kategorije društva.

"Stanovi bi se, kako su objasnili, gradili na državnom zemljištu, a kroz privatno-javno partnerstvo bi se prodavali građanima po cijeni izgradnje. ''Svima krov, graditeljima posao, država posredni''", naveo je Abazović, dodaje se u saopštenju.

Lider koalicije, kako su kazali, predložiće i Zakon o otplati duga fizičkim licima, napomenuvši da građani ne smiju da budu sami.

"Osvrnuli su se i na finansijsku podršku bivšim radnicima koji nijesu stekli otpremninu. Kazali su da ta nepravda ne smije da traje i da će svi radnici koji nijesu stekli otpremninu dobiti novčanu podršku. Na taj način biće ispravljena nepravda prema žrtvama kumovske tradicije", navodi se u saopštenju ove koalicije.

Najavili su, kako se navodi u saopštenju, i nastavak procesa legalizacije bespravno izgrađenih objekata.

''Legalizovaćemo objekte u roku od pet godina. Građani će legalizaciju moći da plaćaju u ratama u periodu od 15 do 30 godina, a država Crna Gora će prihodovati 150 miliona eura. Svi će morati da poštuju zakon'', dodali su.

Abazović je, kako su kazali, predstavio i infrastrukturne projekte za koje će se koalicija "Hrabro se broji" zalagati u novoj Vladi - nastavak gradnje autoputa, početak gradnje jadransko-jonske saobraćajnice i mosta na Bojani, za završavanje skijališta koje povezuje Kolašin, Mojkovac i Berane, za tunel Plav - Dečani, valorizaciju Bogićevice, za aerodrome u Beranama i Tivtu…

''Prioriteti će biti i unapređenje puta Podgorica-Nikšić-Foča-Sarajevo, kao i uspostavljanje cargo aerodroma na Kapinom polju u Nikšiću. Sljedeća Vlada počeće i sa kampanjom ''Montenegro - Crna Gora 365'' koja će učiniti da imamo turizam tokom čitave godine'', rekao je on, saopšteno je iz koalicije "Hrabro se broji".

Bonus video: