Milatović: Vlada da bude suštinski proevropska, nije bilo razgovora o "nepoželjnima"

"Mislim da su one poruke koje sam prenio vrlo dobro prihvaćene", kazao je predsjednik, koji učestvuje na Evropske političke zajednice

19941 pregleda 75 reakcija 11 komentar(a)
Milatović, Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore
Milatović, Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore

Predsjednik Jakov Milatović kazao je da je, nakon rezultata na predsjedničkim izborima, došlo do konsolidacije demokratskih procesa u Crnoj Gori i da se u tom smislu očekuje da Vlada koja bude formirana nakon parlamentarnih izbora bude suštinski proevropska.

Milatović, koji učestvuje na drugom Samitu Evropske političke zajednice u Kišnjevu, u Moldaviji, kazao je da danas nije bilo razgovora o tome da li, u evropskim okvirima, postoje "nepoželjni" kad je u pitanju učešće u budućoj izvršnoj vlasti.

Predsjednik je rekao da je bilo vrlo važno i veliko zadovoljstvo učestvovati samitu u Moldaviji.

"Ovo je najbrojnije okupljanje evropskih lidera gdje se danas diskutovalo o brojnim izazovima sa kojima se suočava evropski kontinent. Čini mi se da po utiscima i reakcijama koje sam dobio u brojnim susretima sa evropskim liderima, da je Crna Gora danas negdje napravila jedan korak naprijed ka onom punopravnom članstvu u EU.

"Mislim da su one poruke koje sam prenio vrlo dobro prihvaćene, a to je da je upravo negdje i nakon predsjedničkih izbora došlo do konsolidacije demokratskih procesa u Crnoj Gori, da je zaista trenutno akcenat i fokus na unapređenju vladavine prava, i da su upravo to svi oni preduslovi koji su potrebni da se napravi taj ključni korak ka EU", rekao je Milatović, kako je saopšteno iz kabineta predsjednika.

Na pitanje novinara, povodom njegove izjave da bi nova Vlada trebalo da bude proevropska i da ubrza put Crne Gore - da li postoje određene partije u Crnoj Gori koje po njegovom mišljenju, odnosno po mišljenju evropskih partnera ne bi trebalo da budu u toj novoj Vladi, te da li je bilo riječi o tome tokom ovih susreta, Milatović je kazao:

"Mislim da je nakon rezultata na predsjedničkim izborima došlo do konsolidacije demokratskih procesa u Crnoj Gori i da upravo u tom smislu i na tom fonu negdje se zaista očekuje da Vlada koja bude formirana nakon parlamentarnih izbora bude suštinski proevropska i da bude orijentisana na one brojne reformske zahvate koji su potrebni kako bismo uhvatili ovaj korak koji je sada i možda nikada više kada je u pitanju naše punopravno članstvo u EU. Ja sam za to dobio veliku podršku građana u Crnoj Gori i negdje će to upravo biti moje insistiranje kada se bude kreirala nova crnogorska Vlada."

Na ponovno pitanje, da li onda nema nepoželjnih u evropskim okvirima, Milatović je kazao da danas nije bilo razgovora na tu temu.

Milatović je upitan i u vezi današnjeg panela pod nazivom "Povezivanje" - da li je riječ o povezivanju u okviru Berlinskog procesa ili u okviru Otvorenog Balkana.

"Bilo je riječi o dodatnom povezivanju koje se tiče energetike i saobraćaja, a pogotovo, čini mi se, sa akcentom na energetsku sigurnost evropskog kontinenta. Ja sam tu predstavio i načine na koje bi Crna Gora mogla u narednom periodu mogla da doprinese u narednom periodu. Da li je to izgradnja RDZI terminala u Baru, da li je to dodatno dupliranje kapaciteta onog podvodnog kabla koji nas povezuje sa Italijom… Brojni su projekti u okviru kojeg možemo kao jedna mala zemlja dodatno osigurati energetsku bezbjednost jednog većeg dijela Evrope, odnosno jugoistočne Evrope i upravo su i te stvari koje sam danas predstavio brojnim evropskim liderima jako dobro prihvaćene tako da sam zaista optimista i u odnosu na poruke koje sam dobio i od gospođe fon der Lajen i od brojnih drugih zvaničnika, uključujući predsjednika Makrona, da je Evropa dodatno osigurala veća sredstva za ulaganje u infrastrukturu na Balkanu, što je zaista ohrabrujuća vijest", kazao je Milatović, kako je saopšteno iz kabineta predsjednika.

Na novinarsku konstataciju da Evropa instistira da Crna Gora treba da iskoristi "momentum", i na pitanje koji su to prvi koraci nakon formiranja te nove, stabilne proevropske Vlade koje Crna Gora treba da uradi kako bi konačno odblokirala pregovarački proces, predsjednik je kazao:

"Dodatno, sve ono što je zahtjev kada je u pitanju vladavina prava i upravo na tom fonu ja sam i započeo unutrašnji dijalog prije nego što sam došao u Moldaviju kako bih osigurao tu unutrašnju koheziju koja je potrebna kako bismo vrlo brzo nominovali sve one pozicije koje su trenutno upražnjene u našem pravosuđu. Čim to uradimo, dobio sam snažno uvjeravanje od naših evropskih partnera da će to biti pozitivno ispraćeno od strane EU i da ćemo značajnije napredovati u našim evropskim integracijama. Tako da, još jednom apel, očekivanje da i na tom fonu radi nova parlamentarna većina, cjelokupna Skupština Crne Gore i naravno nova crnogorska Vlada", zaključio je Milatović.

Bonus video: