Stan za sve! A, evo i kako!

Stan više neće biti privilegija.

41390 pregleda 1279 reakcija 0 komentar(a)
Foto: Koalicija Hrabro se broji
Foto: Koalicija Hrabro se broji

Vrijednost fonda za gradnju stanova uz pomoć države „Stan za sve!“ bi bila 20 miliona eura, a koristili bi se za izgradnju stanova na državnom ili opštinskom zemljištu, dakle bez potrebe otkupa novog zemljišta. Gradili bi se po principu „Projektuj i izgradi“, a prodavali bi se građanima po cijeni koštanja izgradnje.

Hrabro se broji
foto: Koalicija Hrabro se broji

Da li će pošteni građani isto dobiti stanove po mjesečnoj rati od 70 eura?

Na predizbornim skupovima Koalicije „ALEKSA I DRITAN – HRABRO se broji!“ rečeno je da će ukoliko dobiju povjerenje građana na izborima 11. juna odmah osnovati Državni fond „Stan za sve“ u cilju da se ispravi još jedna velika nepravda nanesena građanima koji nisu bili privilegovani članovi društva ni funkcioneri za koje se zna da su sticali stanove za koje danas plaćaju minimalnu mjesečnu ratu od oko 70 eura, a imaju plate uglavnom veće od 2.000 eura. Mnogi građani jedva prežive mjesec, većina je po podacima u minusu i došlo je vrijeme da kada govorimo o platama kažemo i da građanima moramo obezbijediti i stanove kako bi se unaprijedio životni standard.

Hrabro se broji
foto: Koalicija Hrabro se broji

PODSTANARI MORAJU BITI ZBRINUTI

Procjene Udruženja podstanara od prije dvije godine govore da u Crnoj Gori živi oko 18.500 porodica, odnosno nekoliko desetina hiljada građana koji su izloženi na milost i nemilost „slobodnom tržištu“. Koliko je zaista slobodno to tržište? Znamo da je ogroman broj građana, pogotovo mlađih, natjeran u unutrašnje migracije i promjenu mjesta života i rada, a to znači i prebivališta, izrazito neravnomjernim regionalnim razvojem, koji je takođe uslovljen višedecenijskim zanemarivanjem velikog broja sredina i lošim politikama. Ti ljudi, dakle, definitivno nisu slobodno birali svoj sadašnji status, nego su išli trbuhom za kruhom da obezbijede egzistenciju svojim porodicama. Mnogi od njih danas plaćaju stanarine po 400 eura iako su im plate u prosjeku 500 do 600 eura. Kada se Fond osnuje i kada počne da se gradi, padaće cijene kvadrata nekretnina koje su nenormalno visoke i prilagođene samo bogatašima koji su kupovali stanove kao novo odijelo, a državi nijesu plaćali dodatne poreze. Regulacija poreza na luksuz je isto jedna od stvari koje moramo urediti i sa kojom će srednji sloj dobiti svoju šansu da živi dostojanstveno.

Hrabro se broji
foto: Koalicija Hrabro se broji

Država gubi oko 30 miliona eura na crnom tržištu od neoporezivanja bogatih vlasnika stanova

Država zbog neoporezivanja zakupa stanova godišnje gubi i do 30 miliona eura. Moguće je da ima i onih zakupodavaca koji na svoju platu od 2.000 eura pridodaju i onih 400 od zakupnine, pardon, 330 od zakupnine jer ipak plaćaju ratu od 70 eura, a u svom privilegovanom stanu i ne žive jer imaju alternativni smještaj. Država mora konačno intervenisati, moraju se istražiti svi poslovi, napraviti baza vlasništva stanova i uvesti red u prvi stan, stan u kome se živi i dvadeseti stan koji neko ima i izdaje ga na crno.

Hrabro se broji
foto: Koalicija Hrabro se broji

KOLIKA ĆE BITI CIJENA STANA PO KVADRATU?

Vratimo se predizbornom obećanju koalicije „ALEKSA I DRITAN – HRABRO se broji!“ o uvođenju fonda „Stan za sve“. Je li ono realna? Otkud novca za stambeno zbrinjavanje podstanara, ili po procjenama oko 18.500 porodica i na desetine hiljada pojedinaca? Po riječima predstavnika koalicije vrijednost fonda „Stan za sve!“ bi bila 20 miliona eura, a koristili bi se za izgradnju stanova na državnom ili opštinskom zemljištu, dakle bez potrebe otkupa novog zemljišta. Gradili bi se po principu „Projektuj i izgradi“, a prodavali bi se građanima po cijeni koštanja izgradnje, zavisno od lokacije, veličine i drugih parametara.

Hrabro se broji
foto: Koalicija Hrabro se broji

KOME BI IŠAO NOVAC OD PRODAJE STANOVA?

Sredstva vraćena tom prodajom ponovo bi se investirala u stanogradnju, za nove kupce stanova, a profit bi bio ravan nuli, osim građevinskim firmama koje bi naplaćivale punu cijenu svog rada, ne bi bilo drugih troškova, a država bi samo bila posrednik.

Zašto se Aleksi i Dritanu vjeruje?

Ako su za dvije i po godine ispunjene političkim turbulencijama uspjeli da 125.000 djece primi dječiji dodatak, da 70.000 osnovaca dobije besplatne udžbenike, da 40.322 penzionera primi jednokratnu novčanu pomoć, da 17.000 penzionera primi minimalnu penziju od 259.95 eura, da 15.000 majki sa troje i više djece ponovo stekne pravo na naknadu, da 7.114 roditelja primi naknadu za novorođenčad u iznosu od 900 eura, da 3.438 studenata primi studentski kredit, da 3.000 građana primi 100% uvećane staračke naknade, da se za 80% povećaju minimalne zarade – izgleda da njihovi planovi o oslobađanju kapitala borbom protiv organizovanog kriminala i sistemske korupcije nisu utopija, nego stvarnost nove Crne Gore, a pogotovo onih u njoj koji su u najvećoj potrebi i čiji su životi najteže oštećeni nepravdom.

Hrabro se broji
foto: Koalicija Hrabro se broji

Ako je tako, onda samo HRABRO…

Treba im na putu ostvarenja tih planova poželjeti sreću i hrabrost jer se mnogima oni neće dopasti, u državi je jako puno bogatih, čast izuzecima, koji su navikli da nemaju nikakve izdatke i troškove.