Da li partije diskriminišu Bošnjake

Iako je ombudsman pokrenuo postupak, u Pljevljima nijesu promijenjeni kandidati za odbore

8571 pregleda 35 reakcija 7 komentar(a)
Dario Vraneš, Foto: Goran Malidžan
Dario Vraneš, Foto: Goran Malidžan

Sjednica pljevaljskog parlamenta na kojoj će biti izabrani novi odbori direktora i savjeti opštinskih preduzeća i ustanova održaće se danas, a Odbor za izbor i imenovanje predložio je uglavnom iste kandidate.

Iako su ranije izrečene zamjerke što među njima nema Bošnjaka, a ombudsman provjerava da li je to diskriminacija po osnovu nacionalne pripadnosti, Odbor i partije koje su delegirale te kadrove, uglavnom nijesu menjali spisak. Na njemu je jedno novo ime iz redova Bošnjačkog naroda i to predlog zaposlenih, za člana Savjeta Galerije - Fata Čarković.

Siniša Bjeković
Siniša Bjekovićfoto: Kancelarija Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore

Predsjednik Opštine Pljevlja Dario Vraneš povukao je predlog Odbora sa sjednice 29. maja, zbog, kako je obrazloženo kašnjenja dostavljanja predloga radnika za članove u odborima direktora i savjetima.

U međuvremenu ti predlozi su stigli, a odbornici će se o njima će se izjasniti na današnjoj sjednici lokalnog parlamenta.

Većinu u lokalnom parlamentu imaju Demokratski front, Koalicija okupljena oko Demokrata, Koalicija SNP i URA.

Na čelu opštinskih preduzeća i ustanova u Pljevljima još su kadrovi Demokratske partije socijalista i njihovih koalicionih partnera, koji su ranije vršili vlast u toj opštini.

Nakon što je objavljeno da u odborima i savjetima neće ostati njihovi predstavnici iz redova Bošnjaka, reagovala je Bošnjačka stranka koja je optužila partije koje čine sadašnju vlast da su oni za njih građani drugog reda.

Bošnjaci i muslimani čine oko 13 odsto stanovništva Pljevalja.

“Vijestima” je iz kancelarije ombudsmana odgovoreno da su nakon dešavanja u Pljevljima formirali predmet po sopstvenoj inicijativi, a na osnovu informacija dobijenih od Crnogorskog helsinškog odbora za ljudska prava i medija.

“Pokrenut je postupak u okviru kog je zatraženo izjašnjenje od Opštine Pljevlja radi ispitivanja navoda o eventualnoj diskriminaciji po osnovu nacionalne pripadnosti (tj. navoda da među predlozima o imenovanju članova odbora direktora i savjeta opštinskih preduzeća nema pripadnika manjinskih naroda u drugih manjinskih nacionalnih zajednica),” navodi se u odgovoru.

Bonus video: