Koaliciji DPS-a 4.000 eura donacija

Po 999 eura uplatili Bogdanović i Žurić, još četvoro pristalica po 500 eura

15544 pregleda 41 reakcija 17 komentar(a)
Sa jučerašnje tribine DPS koalicije u Plavu, Foto: DPS
Sa jučerašnje tribine DPS koalicije u Plavu, Foto: DPS

Koalicija "Zajedno" okupljena oko Demokratske partije socijalista (DPS) prijavila je Agenciji za sprečavanje korupcije (ASK) da je u kampanji za predstojeće izbore do sada dobila od 3.998 eura priloga.

U petnaestodnevnom izvještaju o prilozima pravnih i fizičkih lica, navedeno je da je koalicija DPS-SD-DUA-LP priloge dobila od šest fizičkih lica u periodu od 11. maja do 25. maja.

Prema podacima dostavljenim ASK-u, dobili su po 999 eura od funkcionera DPS-a Aleksandra Bogdanovića i Aleksandra Žurića. Po 500 eura toj koaliciji uplatili su Danilo Ratković (DPS), Mirjana Bošković, Lidija Moračanin (DPS) i Zoja Bojanić Lalović (DPS).

Bogdanović je generalni sekretar DPS-a, a Žurić član Predsjedništva.

Dostavljanje ASK-u petnaestodnevnih izvještaja o prilozima pravnih i fizičkih lica (petnaestodnevno u toku kampanje od dana otvaranja žiro-računa političkog subjekta), obaveza je u skladu sa Zakonom o finansiranju političkih subjekata i kampanja.

Ukupna vrijednost uplate i priloga fizičkog lica, odnosno preduzetnika za finansiranje izborne kampanje ne može preći 5.000 eura, a ukupna vrijednost uplate i priloga preduzeća ne može preći 20.000 eura.

Za parlamentarne izbore iz tekućeg budžeta je izdvojeno 0,25 odsto, u skladu sa Zakonom, što je preko tri miliona eura. Od toga se partijama 20 odsto (631.820 eura) dijeli u roku od osam dana od isteka roka za predaju izbornih listi, a 80 odsto kasnije, srazmjerno broju osvojenih mandata.

Državna izborna komisija (DIK) potvrdila je 15 izbornih listi, što znači da su one iz budžeta za kampanju dobile po 42 hiljade eura.

Vlada je rebalansom budžeta za izbore planirala da izdvoji pet miliona eura, međutim izmjene i dopune Zakona o budžetu Skupština još nije razmatrala.

U Planu kontrole i nadzora za izbornu kampanju za izbore 11. juna, ASK je navela da će iskontrolisati “potpunost i tačnost distavljenih izvještaja o porijeklu, visini i strukturi prikupljenih i utrošenih sredstava iz javnih i privatnih izvora za izbornu kampanju”.

“Cilj je da u toku izborne kampanje bude prikupljena i kontrolisana dokumentacija kod minimum 75 odsto aktivnosti/troškova koje budu u izvještajima političkih subjekata”, piše u Planu koji je objavljen na sajtu ASK-a.

Na izborima će učestvovati liste - “Pravda za sve” Vladimir Leposavić, Pokret “Preokret”, Pokret za promjene, Savez “Mi možemo za građansku Crnu Goru”, Hrvatska građanska inicijativa (HGI), SDP Crne Gore, DPS-SD-LPCG-DUA “Zajedno”, Albanski forum, Bošnjačka stranka, Pokret Evropa sad, Savez “Za budućnost Crne Gore” NSD-DNP-RP, Savez Demokratske Crne Gore i GP URA, Savez SNP-Demos, Albanska alijansa, Savez Prava Crna Gora–DHS–DSS-SCG–Pokret za Pljevlja.

Preokret prijavio 1.375 eura

Priloge u kampanji prijavio je i Pokret “Preokret” i to 1.375.

Perić
Perićfoto: Boris Pejović

Prema podacima sa sajta ASK-a Preokret je 675 eura dobio od jednog od osnivača Mirze Krnića, 500 eura od Ivane Karadžić, a 200 eura od Jovana Ivanovića.

Preokret prvi put nastupa na parlamentarnim izborima, a nosilac njegove izborne liste je Srđan Perić.

Bonus video: