Perović: Kulturna scena u Crnoj Gori ispolitizovana i podijeljena po nacionalnom ključu

"Kulturni identitet države dominantno se prilagođavao potrebama i identitetu vladajuće ideologije", rekla je Perović, navodi se u saopštenju PZP-a

2772 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Pokret za promjene
Foto: Pokret za promjene

Kulturna scena u Crnoj Gori prilično je ispolitizovana i podijeljena po nacionalnom ključu, kazala je članica Predsjedništva i predsjednica Mreže žena Pokreta za promjene (PZP) Tatjana Perović.

To je saopšteno iz PZP-a.

"Suštinsko valorizovanje i estetski dometi tzv. projekata od nacionalnog značaja su sasvim za­nemareni, te je najčešće zloupotrebljavana za podizanje ideoloških strasti i konflikata", dodala je Perović.

Država još uvijek nema, dodala je ona, usvojenu Strategiju razvoja kulture niti je definisano šta Crna Gora očekuje od kulture.

"Kulturni identitet države dominantno se prilagođavao potrebama i identitetu vladajuće ideologije", rekla je Perović, navodi se u saopštenju PZP-a.

Institucije kulture se, prema njenim riječima, uglavnom isključivo oslanjaju na finansiranje iz budžeta bez potencijala ili svijesti o neophodnosti komercijalnog poslovanja, a evropska praksa je da se skoro 50% novca mora prihodovati od benefita koje donosi projekat, u protivnom se, kako je kazala, projekat smatra promašenim.

"Institucije sistema se potpuno neodgovorno i indolentno ponašaju u odnosu na kulturnu i prirodnu baštinu. Prijeti nam gubitak statusa grada Kotora na listi Svjetske baštine UNESCO-a. Kontrola prometa umjetnina i antikviteta nije adekvatno regulisana, čime se državi uskraćuje dio prihoda. Kadrovski kapaciteti u institucijama kulture su upitni, jer su politička uhlje­bljavanja dovela do deprofesionalizacije i srozavanja autoriteta ustanova i institucija", saopšteno je iz PZP-a.

Prostori u kojima su smještene institucije kulture, kazala je ona, uglavnom su nedovoljni, neadekvatni, loše opremljeni i generalno u lošem stanju.

"Lokalna kulturna scena je prilično zapuštena. Pozorišna, likovna, audio-vizuelna i muzička produkcija su koncentrisane u svega nekoliko centara. Nedostaje programa na otvorenom, posebno u kontinentalnom djelu Crne Gore", sapštila je

Pokret za promjene smatra, navodi se u saopštenju, da je neophodno izraditi Strategiju razvoja kulture i unaprijediti zakonodavni okvir, zakonski urediti promet umjetnina, decentralizovati model kulturne politike, ojačati kadrovske kapacitete, podsticati razvoj alternativnih i marginalnih kulturnih modela i promovisati raznolikost kulturnih izraza.

"Kulturu moramo učiniti dostupnom laičkoj javnosti kroz razne vidove komunikacije, maksimalno iskoristiti dostupnost međunarodnih fondova i povećati broj međunarodnih koprodukcija u kojima učestvuje Crna Gora", saopšteno je iz Pokreta za promjene.

Smatramo, tvrdi Perović, da treba osnovati Agenciju za promociju kulture i kulturnog imidža Crne Gore, koja bi naše stvara­oce, i ono što oni rade, promovisala i predstavila inostranstvu.

"Vrlo je važno uspostaviti međusektorsku saradnju kulture sa sektorima privrede, tu­rizma, obrazovanja, sporta, …i poseban akcenat staviti na kulturni turizam promovišući potencijale kulturne baštine, ali je neophodno i ustanoviti državnu nagradu za stručnjake iz oblasti očuvanja i unapre­đenja kulturne baštine", dodaje se u saopštenju.

Bonus video: