SDP će podnijeti krivičnu prijavu protiv predsjednika Opštine Pljevlja

Pored krivične odgovornosti, kako su kazali, Vraneš treba da snosi i političku

14554 pregleda 44 reakcija 43 komentar(a)
SDP, Foto: SDP
SDP, Foto: SDP
Ažurirano: 02.06.2023. 18:03h

Socijaldemokratska partija (SDP) će podnijeti krivičnu prijavu protiv predsjednika Opštine Pljevlja Darija Vraneša, saopšteno je iz te partije.

"On će odgovarati za nepoštovanje države u kojoj ga je zapalo da bude na tako značajnom i odgovornom mjestu", navodi se u saopštenju SDP-a.

Pored krivične odgovornosti, kako su kazali, Vraneš treba da snosi i političku.

"Ukoliko ima išta građansko, evropsko i crnogorsko u partijama koje su ga izabrale za predsjednika, a to su Demokrate, PES, URA i PZP, tako da očekujemo da se pokrene proces njegove smjene", navodi se u saopštenju.

Sigurni smo da će dežurne apologete i relativizatori, kazali su iz SDP-a, i ovaj pokušaj saoizacije našeg najsjevernijeg grada svesti u priču o dva nacionalizma.

"Ukoliko se i dalje bude tolerisalo i ohrabrivalo ovakvo sramno ponašanje, građanska i evropska Crna Gora će se pretvoriti u puke fraze bez stvarne suštine", rekli su iz Socijaldemokratske partije.

Zbog toga će SDP, kako su kazali, svjestan značaja svakog grada u našoj zajedničkoj kući, iskoristiti sva pravna i politička sredstva da Vraneš postane primjer svima koji, nažalost, misle kao on.

Soković: Vraneš da povuče izjave i izvini se, ukoliko se ne izvini da podnese ostavku

Anđela Soković, potpredsjednica Foruma mladih SDP i kandidatkinja za poslanicu na listi "SDP - Za našu kuću" saopštila je da su duboko zabrinuti i ogorčeni nedavnim izjavama predsjednika Opštine Pljevlja Darija Vraneša, te apeluju da odmah povuče svoje izjave i da se izvini građanima i građankama koji su povrijeđeni njegovim riječima.

"Pozivamo ga da ukoliko se ne izvini, podnese ostavku na mjesto predsjednika Opštine Pljevlja, jer takvi ljudi nisu slika Pljevalja i ne mogu biti na čelu naše opštine. Očekujemo da se javni zvaničnici ponašaju na način koji promoviše zajedništvo, toleranciju i poštovanje svih građana i građanki naše zemlje", istakla je Soković u saopštenju.

One je dodala da je "neprihvatljivo da prvi čovjek grada kao što su Pljevlja, koja su građanski, moderni i evropski grad, koristi ovakav jezik, potcjenjuje i diskriminiše naše sugrađane i sugrađanke koji se samo ispod crnogorske zastave osjećaju sigurnima".

"Takvo ponašanje ne samo da podriva temelje demokratije i vladavine prava već i stvara ozbiljne podjele među našim građanima. Naša kuća bogata je kulturnom raznolikošću, ponosimo se svojom multietničkom i multikonfesionalnom prirodom. Stoga je neprihvatljivo da se Crna Gora naziva "svetosavskom zemljom", jer to ne odražava istinu o našem društvu. Vjerujemo u snagu građanskog društva naše kuće i u to da će takve izjave biti osuđene od strane svih koji se zalažu za jednakost, mir i poštovanje svih građana i građanki. Naša kuća je jaka i raznolika, i samo kroz zajednički rad i dijalog možemo graditi bolju budućnost za sve nas", rekla je Soković.

Kazala je da se kao mladi koji baštine socijaldemokratsku ideju zalažu za građanske vrijednosti.

"Mi stojimo zajedno sa svima u Pljevljima i Crnoj Gori koji vjeruju u jednakost, poštovanje i ljepotu zajedničkog života. Nastavićemo da se borimo protiv svih oblika diskriminacije i radimo na izgradnji otvorenog i inkluzivnog društva. Samo zajedno možemo graditi našu kuću u kojoj se svi osjećamo sigurno, poštovano i jednakopravno", zaključila je Soković.

Bonus video: