Spajić i Komnenović potpisali sporazum: NP podržala PES za izbore

Komnenović je nakon potpisivanja, izrazio zadovoljstvo postignutim sporazumom koji kako je rekao, ozvaničava "nešto što je već pokazano i u praksi se pokazalo" kao plodna saradnja ove dvije politička grupacije

6472 pregleda 78 reakcija 13 komentar(a)
Komnenović i Spajič, Foto: Siniša Luković
Komnenović i Spajič, Foto: Siniša Luković

Nosilac izborne liste Pokreta Evropa sad (PES) Milojko Spajić i nosilac izborne liste Narod Pobjeđuje (NP) iz Tivta i gradončellnik tog grada Željko Komnenović, potpisali su danas sporazum o strateškoj saradnji kojim je građanska lista NP dala podršku PES-u za predstojeće parlamentarne izbore 11. juna.

Komnenović je nakon potpisivanja, izrazio zadovoljstvo postignutim sporazumom koji kako je rekao, ozvaničava "nešto što je već pokazano i u praksi se pokazalo" kao plodna saradnja ove dvije politička grupacije.

NP i PES su naime, zajedno nastupili na vanrednim lokalnim izborima u Tivtu 23. oktobra prošle godine u koaliciji čij su konstituenti bili i Demokratska Crna Gora i Demokratska srpska stranka.

Ova politička grupacije je trenutno okosnica lokalne vlasti u Tivtu u kojoj su još i Demokratski front (DF), te lokalne građanske liste Bokeški Forum i Tivatska Akcija.

Komnenović je kazao da je PES svoje prve predstavnike u izvršnoj vlasti na kompletnoj crnogorskoj sceni, dobio u Tivtu, upravo kroz tu saradnju.

"Naša saradnja, kao što se vidi na primjeru Tivta i zadovoljstvu naših građana, do sada je bila veoma uspješna i ona je nastavila u pravcu onoga što je misija i i PES i NP: borba za građansku, pravednu Crnu Goru, borba za prava svakog građanina, te ono što nas najviše interesuje - borba za konkretne projekte, bolji životni strandard i bolje uslove života svih građana", kazao je nakon potpisivanja sporazuma Komnenović dodajućii da se NP "veoma lako dogovorio sa PES oko programskih standarda".

U njima su i konkretni strateški projekti u Tivtu koje će, kako je kazao, podržati buduća Vlada na čijem će čelu kao premijer biti Milojko Spajić "i gdje će ključnu ulogu igrati PES".

Među tim prioritetima su, po njegovim riječima, prostorno-planska dokumentacija, izgradnja novih objekta obrazovanja, unapređenje saobraćajne infrastrukture, gradnja novog velikog sportskog kompleksa na prostoru Montepranza, "ali i pravednije rješenje upravljanja Morskim dobrom".

"Dijelimo apsolutno isti sistem vrijednosti, isto gledište i iste projekcije onoga za što ćemo se boriti i zaista nema ni najmanje trunke sumnje da će Tivćani prepoznati ovaj naš sporazium kao nešto što prije svega, unosi i političku stabilnost u funkcionisanjje našeg grada u narednom perodu, ali i za rješavanje strateških projekata koji su značajni za svakog građanina Tivta", kazao je Komnenović dodajući da su "priče o podjelama, apstraktnim pojmovima i nacionalnim trvenjima stvar prošlosti" i da građane zanima "ekonomski napredak, borba za pravdu i borba da svi građani žive bolje".

Spajić je naglasio da "samo ekonomija moše da ujedini Crnu Goru i to je apsolutni fokus kako PES tako i NP".

"Vrlo lako smo se dogovorili. Kada imate ljude koji gledaju javni interes ispred bilo čijih privatnih interesa, stvari se vrlo brzo dešavaju i upravo je toj zajednički imenitelj djelovanja naša dva politička pokreta, kako u prošlosti, tako i u narednom periodu. Očekujemo mnogo dobrih projekata i dosta dobrih stvari za Tivat u budućnosti jer je upravo na tome i baziran ovaj sporazum koji smo danas potpisali, a ne na bilo kakvom dijeljenju funkcija ili nečijim ličnim ambicijama", istakao je Spajić.

On je podvukao da PES podržava viđenja NP i lokalne vlasti Tivta koje traže decentralizaciju u odlučivanju i vraćanje više nadležnosti lokalnim samoupravama.

"Do sada smo na decentralizaciju gledali kroz prizmu stvaranja novih opština u Crnoj Gori. Mi nemamo ništa protiv toga, ali mislimo da to nije prava decentralizacija. Prava decentralizacija je funkcionalna decentralizacija kada opštine dobijaju više nadležnosti i kada imate neke neoptimalne sisteme kao što je Morsko Dobro koga smo prepoznali, gdje možda može mnogo bolje biti upravljanje sa lokalnog nivoa ili da se to zajednički radi, a ne samo sa centralnog nivoa", podvukao je Spajić.

Bonus video: