Jokić: Klevetu i uvredu vratiti u Krivični zakon

"Izmjenama i dopunama Krivičnog zakona Crne Gore po ovom osnovu ne bi bile uperene ni protiv jedne djelatnosti, ni protiv novinara…Ovo je upereno protiv onih koji javni i savremeni informativni prostor zloupotrebljavaju putem stvarnih, ali i anonimnih oglašavanja"

3529 pregleda 7 komentar(a)
Jokić, Foto: SNP
Jokić, Foto: SNP

Klevetu i uvredu treba vratiti u Krivični zakon, kako bi država mogla da po službenoj dužnosti preduzme mjere protiv onih koji zloupotrebljavaju pravo na slobodu govora", rekla je Sanja Jokić, članica Glavnog i Izvršnog odbora Socijalističke narodne partije (SNP) i kandidatkinja za poslanicu liste "SNP - Demos - Za tebe", na parlamentarnim izborima 11. juna.

"Kleveta podrazumijeva iznošenje zlonamjernih ili neistinitih tvrdnji prema nekom licu", podsjetila je ona u saopštenju SNP-a.

Dodaje da se dekriminalizacijom klevete, uvrede i drugih krivičnih djela protiv časti i ugleda pojedinca i države pretvorilo u anarhiju i potpunu neodgovornost za izgovorenu riječ.

"Izmjenama i dopunama Krivičnog zakona Crne Gore po ovom osnovu ne bi bile uperene ni protiv jedne djelatnosti, ni protiv novinara…Ovo je upereno protiv onih koji javni i savremeni informativni prostor zloupotrebljavaju putem stvarnih, ali i anonimnih oglašavanja. Моra postojati sankcija za taj vid istupanja, kao i pozivanje na odgovornost", istakla je Jokić.

Kaže da se pravo na slobodu govora "(pre)često zloupotrebljava i navodi kao izgovor za uvrede na račun pojedinaca ili čak cijelih zajednica u društvu".

"Neprimjereni komentari koji se mogu pročitati na društvenim mrežama narušavaju zdrav i normalan ambijent, pri čemu posebno izazivaju ozbiljne posljedice na sociopsihološko stanje građana. Ne smijemo dozvoliti kao pravna država da čast i dostojanstvo jednog građanina u javnom diskursu bude pogaženo, a da za to ne postoji sankcija koja bi bila zakonski posebno normirana", rekla je Jokić.

Ona smatra da "apsolutno niko ne spori pravo na slobodu govora, misli, javnog izražavanja"

"Problem je nastao je kada je ta sloboda toliko zloupotrijebljena od momenta dekriminalizovanja kleveta, uvreda i poruga premještenjem isključivo u Građanski zakon Crne Gore. Sve političke partije, NVO sektor i odgovorni građani morali bi da podrže ovaj predlog izmjene i dopune Krivičnog zakona, kao jedini način zaštite javnog prostora od neistina i onoga što nije dostojno ni moralu, ni odnosu među ljudima. Ono za šta se zalažemo je stvaranje zdravije atmosfere, kako u javnom diskursu, tako i među ljudima", zaključila je Jokić.

Bonus video: