INTERVJU Leposavić za "Vijesti": Sa svima sem s DPS-om i satelitima

Vratio sam se u politiku jer su građani to tražili - zapamtili su da je moja ministarska karijera bila jedna od najuspješnijih u istoriji države. Crna Gora ima preuzete međunarodne pravne obaveze prema kojima se treba odnositi odgovorno, ali je važno da spoljna politika naše zemlje počne da se vodi dostojanstveno i samostalno

28144 pregleda 792 reakcija 101 komentar(a)
Očekujemo dvocifren broj procenata podrške: Leposavić, Foto: Đorđe Cmiljanić
Očekujemo dvocifren broj procenata podrške: Leposavić, Foto: Đorđe Cmiljanić

Na izborima očekujemo podršku koja višestruko premašuje cenzus, a nakon njih sarađivaćemo sa svima koji budu voljni da radimo na izgradnji istinske pravne države, sem s Demokratskom partijom socijalista (DPS) i njenim satelitima koji nikad više ne bi trebalo da budu na vlasti.

To je za “Vijesti” poručio nosilac izborne liste Narodnog pokreta “Pravda za sve” i bivši ministar pravde Vladimir Leposavić.

Govoreći o obećajnu njegovog pokreta o pozivanju na odgovornost za sve teške zloupotrebe iz prošlosti, on je naveo da to prvenstveno zahtijeva deblokadu sudskog sistema i izbor nedostajućih članova najviših pravosudnih tijela.

“Takođe, ponudićemo strateška zakonska rješenja za jačanje uloge policije i sudstva u otkrivanju i kažnjavanju za teška krivična djela, tako da savjesni i hrabri državni službenici i funkcioneri budu zaštićeni u svom radu i nagrađeni za isti”, istakao je Leposavić.

Parlamentarni izbori zakazani su za 11. jun.

Zašto ste, nakon kratke ministarske karijere, odlučili da se vratite u politiku kroz Narodni pokret “Pravda za sve”?

Zato što su to građani tražili. Oni su zapamtili da je moja kratka ministarska karijera bila jedna od najuspješnijih u istoriji Crne Gore. Prvo sam sa svojim saradnicima vratio mir i stabilnost u zemlju novim Zakonom o slobodi vjeroispovijesti, koji je usvojen u rekodrnom roku. Odmah zatim smo riješili drugu krizu kad smo našli način da se zakonito izabere novi specijalni državni tužilac, nakon čega je u zemlju počela da stiže i pravda. Na moju inicijativu, Crna Gora je dobila prvi Etički kodeks visokih funkcionera i druge važne zakonske izmjene. Naša nepotkupljivost, principijelnost i zakonit rad izgradili su kod naroda veliko povjerenje, ali i potrebu da budemo njegovi predstavnici i dalje.

Na čemu temeljite očekivanje iz kampanje da će vaš pokret biti ključni činilac nove vlasti? Na koji procenat podrške građana računate i s kim mislite da ćete biti u vlasti?

Očekivanje temeljimo na tome što će građani odlučiti da nova vlast ne može da se formira bez “Pravde za sve”, kao i zbog činjenice da je u našim rukama ključ znanja i volje za rješavanje najvećih problema u društvu, a koji druge političke stranke i grupacije ne posjeduju.

Očekujemo dvocifren broj procenta podrške koju će narod dati “Pravdi za sve”. Sarađivaćemo sa svim političkim subjektima koje građani izaberu i koji budu voljni i sposobni da zajedno radimo na uspostavljanju pune vladavine prava i izgradnji istinske pravne države. Saradnja je neprihvatljiva jedino s DPS-om i njegovim satelitima, koji nikad više ne bi trebalo da budu na vlasti u Crnoj Gori zbog ogromne nepravde i štete koju su joj nanjeli.

Među predizbornim ciljevima pokreta su utvrđivanje zakonske odgovornosti za krivična djela i druge zloupotrebe iz prošlosti, depolitizacija zdravstva, školstva i sudstva... Kako namjeravate da, ako budete u vlasti, realizujete navedene ciljeve?

Školstvo, zdravstvo i sudstvo su od ogromne važnosti za vitalne interese najšireg kruga građana. Da bi se osigurala maksimalna nepristrasnost i objektivnost u rukovođenju ovim resorima, propisaćemo zakonom o Vladi nemogućnost da lica koja njima rukovode budu ili su bili visoki stranački rukovodioci koji su, po pravilu, više vođeni ili podložni partikularnim nego opštim interesima. Uz to, pripremili smo niz mjera i rješenja koja će omogućiti da se raskine sa svim praksama nepotizma u javnoj upravi, kao i da se normativno, tehnički i kadrovski uvede sistem pozitivne selekcije.

Pozivanje na odgovornost za sve teške zloupotrebe iz prošlosti traži da odmah odblokiramo sudski sistem i izaberemo nedostajuće članove najviših tijela pravosudne vlasti. Moramo izmijeniti i dopuniti postojeće zakone, od kojih su neki sročeni tako da budu mrtvo slovo na papiru. Takođe, ponudićemo strateška zakonska rješenja za jačanje uloge policije i sudstva u otkrivanju i kažnjavanju za teška krivična djela, tako da savjesni i hrabri državni službenici i funkcioneri budu zaštićeni u svom radu i nagrađeni za isti.

Šta bi, po Vama, trebalo da budu ključni spoljnopolitički prioriteti Crne Gore?

Glavni cilj spoljne politike treba da bude osiguranje mira i stalni rad i doprinos očuvanju bezbjednosti i stabilnosti Crne Gore, ali i cijelog regiona. U tom kontekstu su ključne evropske integracije koje treba ubrzati i sprovesti u interesu građana i poboljšanja uslova za život, rad i napredak svih jednako.

Crna Gora ima preuzete međunarodne pravne obaveze prema kojima se treba odnositi odgovorno, ali je važno da spoljna politika naše zemlje počne da se vodi dostojanstveno i samostalno, jer to zahtijevaju građani. Konačno, želimo da naša spoljna politika bude prevashodno u službi jačanja domaće ekonomije i turizma, jer je to u najboljem interesu svih građana.

Šta ćete učiniti ako lista koju predvodite ne pređe cenzus?

Već sam Vam kazao da ćemo dobiti podršku građana koja višestruko premašuje cenzus.

Bonus video: