Austrijska ministarka: Značajan napredak Crne Gore u borbi protiv korupcije

"Uz reforme koje ćemo sprovesti, Crna Gora će sigurno biti naredna članica Evropske unije. Naš cilj je da to učinimo u mandatu naredne Vlade", kazao je generalni sekretar GP URA Mileta Radovanić

1919 pregleda 0 komentar(a)
Zadić i Radovanić, Foto: URA
Zadić i Radovanić, Foto: URA

Crna Gora je ostvarila značajan napredak u borbi protiv korupcije, a austrijski Zeleni će Crnu Goru i dalje podržavati u sprovođenju reformi, kazala je ministarka pravde Austrije Alma Zadić, tokom sastanka sa generalnim sekretarom Građanskog pokreta URA Miletom Radovanićem u Beču.

Kako je saopšteno iz GP URA, oni su razgovarali o rezultatima u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije i EU perspektivi Crne Gore.

Radovanić je naveo da je Crna Gora ostvarila značajne rezultate u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije i da je napredak na tom polju "i te kako vidljiv, upravo zbog hrabrih odluka koje su donijete", ali i da je neophodan nastavak te borbe, jer "samo tako možemo govoriti" o distribuciji pravde, ekonomskom napretku, povećanju plata i penzija, otvaranju novih radnih mjesta.

Zadić je kazala, kako navode iz GP URA, da je Crnoj Gori mjesto u Evropskoj uniji. "Zahvaljujem se generalnom sekretaru Radovaniću za zanimljivu razmjenu mišljenja tokom EGP kongresa. Crna Gora je ostvarila značajan napredak u borbi protiv korupcije, a mi kao austrijski Zeleni ćemo Crnu Goru i dalje podržavati u provođenju reformi. Jer borba protiv korupcije je jedna neizostavna pretpostavka na putu u Evropsku uniju. Na taj način se stvara bitna osnova za stabilnost i dobrostanje Crne Gore", navela je ona.

Radovanić je kazao da hrabre odluke uvijek daju rezultate i da se "benefiti borbe protiv kriminala i korupcije već osjećaju" i kada je u pitanju stanje Crne Gore u ekonomiji. "Zato sada imamo pozitivni rebalans budžeta. Prihod je veći za 225 miliona eura od planiranog. Imamo negativnu stopu inflacije, jedini mi, uz Belgiju, u cijeloj Evropi", istakao je on.

Rekao je da će "nastavak odlučne borbe", pored ekonomskih benefita, dovesti i do zatvaranja najznačajnijih poglavlja 23 i 24 u pregovaračkom procesu.

"Nakon toga, uz reforme koje ćemo sprovesti, Crna Gora će sigurno biti naredna članica Evropske unije. Naš cilj je da to učinimo u mandatu naredne Vlade", zaključio je Radovanić.

Bonus video: