Odovića isključili, pa ubacili u DIK

Pokret Evropa sad i Odović ćute o njegovom statusu i tome učestvuje li u radu organa pokreta

30232 pregleda 148 reakcija 18 komentar(a)
Važi li odluka o isključenju: Odović, Foto: Boris Pejović
Važi li odluka o isključenju: Odović, Foto: Boris Pejović

Pokret Evropa sad (PES) imenovao je prošle sedmice u prošireni sastav Državne izborne komisije (DIK) Janka Odovića, kog je Predsjedništvo PES-a krajem aprila isključilo iz pokreta zbog navodnog narušavanja stranačkog jedinstva.

Iz PES-a “Vijestima” nisu odgovorili kakav je Odovićev status u pokretu, da li učestvuje u radu njegovih organa, te da li imenovanje u DIK znači da je eventualno poništena odluka o isključenju.

Na pitanja lista nije odgovorio ni Odović.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, on je 15. maja bio na sjednici Glavnog odbora (GO) PES-a, ali je, nakon što je otvorena rasprava o njegovom statusu, bio zamoljen da je napusti, što je i učinio, pa nije učestvovao u dijelu zasjedanja na kom je razmatran predlog izborne liste.

Predsjedništvo je Odovića isključilo iz pokreta 26. aprila, neposredno uoči sjednice GO na kojoj je donijeta odluka da PES ide na izbore s manjim partijama i listama. Kako su “Vijesti” objavile, on je navodno bio neprihvatljiv kolegama jer je narušavao jedinstvo navodnim manipulisanjem informacijama i povlačenjem poteza bez konsultovanja organa pokreta.

Odović je sedmicu ranije bio podnio ostavku na funkciju u Predsjedništvu, nakon što je odbijen zahtjev šefa PES-a Milojka Spajića za “blanko podrškom” u kreiranju politike pokreta uoči državnih izbora 11. juna. Međutim, u međuvremenu ju je bio povukao, ali je Predsjedništvo na sjednici na kojoj ga je isključilo jednoglasno konstatovalo ostavku, ne prihvatajući njeno povlačenje.

Prema nezvaničnim saznanjima “Vijesti”, Odović smatra da je procedura isključenja iz partije jasno propisana Statutom, i da je to u nadležnosti Izvršnog odbora (IO), a ne Predsjedništva.

On je, nakon odluke Predsjedništva, izjavio da je posrijedi “nesporazum”. Rekao je da je Predsjedništvo odlučivalo o “nepostojećem aktu”, da na sjednici nisu bili svi članovi i da, dok ga GO ne razriješi pozicije u Predsjedništvu, ostaje član oba tijela i predsjednik Statutarne komisije PES-a. Lider PES-a Spajić saopštio je da u Odovićevom slučaju postoje “pravne neodumice”.

Za Odovićevog zamjenika u DIK-u imenovan je diplomirani pravnik Željko Furtula.

Partije i koalicije koje učestvuju na parlamentarnim izborima, imaju pravo da postave opunomoćene predstavnike u prošireni sastav DIK-a. To mogu učiniti do kraja izbornog procesa, a zasada je to uradilo šest stranaka/saveza.

Prema Zakonu o izboru odbornika i poslanika, opunomoćeni predstavnici učestvuju i punovažno odlučuju u radu DIK-a najranije 20 dana prije izbora.

U DIK-u i Milošević, Terzić, Vujović...

U prošireni sastav Komisije predstavnike su, osim PES-a, imenovali i koalicija koju predvodi Demokratska partija socijalista (DPS), savez Demokrata i Građanskog pokreta (GP) URA, “Narodna koalicija”, Socijaldemokratska partija (SDP) i Preokret.

Za predstavnika koalicije DPS-a imenovana je Jadranka Milošević, bivša dugogodišnja pravnica u Fondu penzijskog i invalidskog osiguranja (PIO), koja je pokrivala više pozicija u toj instituciji, a nakratko i direktorsku. Za nju se vezivala afera sa nezakonitim dodjeljivanjem funkcionerske penzije bivšem šefu parlamenta Ranku Krivokapiću, ali je tužilaštvo odbacilo krivičnu prijavu protiv nje.

Za predstavnika Demokrata i GP URA imenovan je Nikola Terzić, koji je bio kandidat za ministra unutrašnjih poslova u Vladi Zdravka Krivokapića.

Predstavnik “Narodne koalicije” je Božidar Čarmak, bivši generalni direktor za krivično i građansko zakonodavstvo u Ministarstvu pravde (u Krivokapićevoj vladi).

SDP je za predstavnika izabrao advokata Bojana Vujovića, a Preokret Vladimira Boškovića.

Bonus video: