Lutovac: Uvesti ugovore o radu za stalne sezonske poslove na neodređeno vrijeme

"Ova zakonska izmjena je u funkciji dodatne motivacije domaće radne snage da ljeto provede na crnogorskoj obali", kazala je Lutovac

2782 pregleda 0 komentar(a)
Ljiljana Lutovac, Foto: SNP - DEMOS - Za tebe
Ljiljana Lutovac, Foto: SNP - DEMOS - Za tebe

Kandidatkinja za poslanicu "SNP - Demos - Za tebe" Ljiljana Lutovac kazala je da oni predlažu uvođenje ugovore o radu za stalne sezonske poslove na neodređeno vrijeme, saopšteno je iz te koalicije.

"Crna Gora vapi za sezonskim radnicima, a taj hronični problem posebno je aktuelan uoči ljetnje turističke sezone. Svjesni činjenice da nedostatak radne snage predstavlja gorući problem, SNP insistira na izmjenama i dopunama Zakona o radu u dijelu koji se odnosi na djelatnosti sezonskog karaktera, na način što predlažemo da se Ugovor za stalne sezonske poslove može sklopiti i na neodređeno vrijeme", navodi se u saopštenju koalicije.

Smatramo, dodaje Lutovac, da je ova zakonska izmjena u funkciji dodatne motivacije domaće radne snage da ljeto provede na crnogorskoj obali, jer smo, kako je kazala, svjedoci da trenutno ili nisu dovoljno zainteresovani za tu opciju ili traže posao u nekim drugim turističkim destinacijama.

"Uvođenje kategorije stalni sezonski radnik ublažio bi problem nedostatka kadrova, jer bi se nezaposlene osobe motivisale da se prekvalifikuju i imaju sigurno stalno sezonsko zaposlenje i primanja tokom cijele godine u skladu sa pozitivnim iskustvima zemalja Evropske unije", dodala je ona, navodi se u saopštenju.

Kako je kazala, Hrvatska je od 1. januara ove godine uvela ovakvo zakonsko rješenje, jer, slično Crnoj Gori, godinama kuburi sa nedostatkom sezonske radne snage.

"Podsjećamo, godišnje legalni radni odnos u Crnoj Gori zasnuje oko 20 hiljada stranih državljana, većinom tokom turističke sezone. To je oko deset odsto od ukupnog broja zaposlenih u Crnoj Gori. Zato samo stvaranjem povoljnijeg poslovnog ambijenta i poboljšanjem kvaliteta uslova rada možemo stimulisati domaću radnu snagu da se aktivnije uključi na tržište rada, što donosi višestruku korist za sve u Crnoj Gori", navodi se u saopštenju koalicije "SNP - Demos - Za tebe".

Bonus video: