Papović: Zahtjev Vraneša da istakne trobojke nezakonit

"Suština je u tome da Srpski nacionalni savjet u Crnoj Gori još nije utvrdio odluku o nacionalnoj zastavi niti je o tome sproveden zakonski postupak", tvrdi Papović

4889 pregleda 24 reakcija 24 komentar(a)
Dragutin Papović, Foto: DPS
Dragutin Papović, Foto: DPS

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Dragutin Papović kazao je da Demokratske partije socijalista da je zvaničan zahtjev predsjednika Opštine Pljevlja Daria Vraneša upućen direktorima opštinskih javnih ustanova i preduzeća da na zgradama istaknu "srpske trobojke" protivzakonit.

"Vraneš se pozvao na član 11 Zakona o izboru, upotrebi i javnom isticanju nacionalnih simbola u kojem piše: „U jedinicama lokalne samouprave u kojima pripadnici manjinskog naroda ili druge manjinske nacionalne zajednice čine većinsko stanovništvo, prema rezultatima posljednjeg popisa, na zgradama organa lokalne samouprave i javnih ustanova čiji je osnivač opština, odnosno država, stalno se vije i zastava tog manjinskog naroda ili druge manjinske nacionalne zajednice", rekao je Papović, navodi se u saopštenju DPS-a.

Vraneš misli, dodao je Papović, da na osnovu ovoga člana može sam da odredi zastavu srpskog naroda u Crnoj Gori i da je istakne po sopstvenom nahođenju.

"U članu 4 ovog zakona je, između ostalog, zapisano da etalon zastave utvrđuje svojom odlukom savjet manjinskog naroda ili druge manjinske nacionalne zajednice, na način utvrđen statutom savjeta. Potom Vlada Crne Gore mora dati saglasnost na tu odluku nacionalnog savjeta, nakon čega se izvornik zastave šalje na čuvanje kod predsjednika Skupštine Crne Gore. Tek nakon toga se zastava manjinskog naroda može isticati u skladu sa članom 11", navodi se u saopštenju DPS-a.

Suština je u tome, tvrdi Papović, da Srpski nacionalni savjet u Crnoj Gori još nije utvrdio odluku o nacionalnoj zastavi niti je o tome sproveden zakonski postupak.

"To znači da tzv. srpska trobojka nije ni zakonita ni zvanična zastava srpskog naroda u Crnoj Gori", navodi se u saopštenju.

Trobojke koje su istaknute na zgradi Opštine Pljevlja i na još nekoliko opštinskih zgrada u Crnoj Gori, rekao je Papović, postavljene su nezakonito i one nijesu zvaničan simbol srpskog naroda u Crnoj Gori.

"One su sada samo simbol hajdučije nekoliko gradonačelnika i zadatak za nadležnu državnu inspekciju da ih ukloni", dodao je on.

Vraneš je poručio, prema riječima Papovića, i da je to znak dolaska "svetosavske Crne Gore, na koju će se svi morati naviknuti“.

"Crna Gora se neće naviknuti na nacifašističku ideologiju Nikolaja Velimirovića, a za gradonačelnika Vraneša bi bilo dobro da počne da se navikava na zakone Crne Gore", rekao je Dragutin Papović, navodi se u saopštenju DPS-a.

Bonus video: