Mugoša: Uvećati osnovne naknade pružaocima usluge hraniteljstva sa 350 na 450 eura

Potpredsjednik SD ukazuje da posebno trebamo biti svjesni činjenice da djeca sa poteškoćama u razvoju teško nalaze udomljenje u hraniteljskim porodicama prije svega zbog predrasuda, stereotipa i nedovoljne edukacije hranitelja, ali i cjelokupne javnosti

7042 pregleda 22 reakcija 17 komentar(a)
Mugoša, Foto: SD
Mugoša, Foto: SD

Potpredsjednik Socijaldemokrata (SD) i kandidat na koalicionoj listi "Zajedno" Boris Mugoša govorio je o potrebi afirmisanja hraniteljstva u Crnoj Gori i predstavio mjere koje se odnose na tu problematiku, saopšteno je iz SD.

Prva mjera, navodi Mugoša, je uvećanje osnovne naknade pružaocima usluge porodičnog smještaja-hraniteljstva sa postojećih 350 na iznos minimalne zarade od 450 eura.

On ukazuje da posebno trebamo biti svjesni činjenice da djeca sa poteškoćama u razvoju teško nalaze udomljenje u hraniteljskim porodicama prije svega zbog predrasuda, stereotipa i nedovoljne edukacije hranitelja, ali i cjelokupne javnosti.

"Neophodno je uložiti dodatne napore u razvoj sistema za ranu identifikaciju i intervenciju, jačanje usluga pomoći i podrške porodicama koje imaju članove sa poteškoćama u razvoju, ali isto tako i raditi intenzivno na razvoju usluge specijalizovanog hraniteljstva, kako bi svako dijete imalo mogućnost da zadovolji svoju potrebu za sigurnim porodičnim okruženjem", ističe Mugoša.

Osim toga, ukazuje da je potrebno poraditi na pojednostavljenju samog procesa hraniteljstva.

"I samu stručnu podršku hraniteljskim porodicama je potrebno dići na znatno veći nivo kako bi ista bila intenzivnija, odnosno pružala se u kontinuitetu. U tom smislu, predložili smo formiranje regionalnih Centara za obuku hranitelja, koji će biti pored osnovne namjene usmjereni i na jačanje kvaliteta usluga kroz hraniteljstvo", navodi Mugoša.

"Svako dijete treba porodicu", zaključuje on.

Bonus video: