Radulović: Nikšić ima potencijal da ukoliko se formira reformska Vlada bude najrazvijenija opština u Crnoj Gori

Zamjenik predsjednika PzP Branko Radulović smatra da Nikšić mora biti industrijski centar države u kome će se proizvoditi proizvodi srednjeg i visokog tehnološkog sadržaja i biti konkurentni na tržištu EU

8517 pregleda 7 komentar(a)
Radulović u Nikšiću, Foto: PzP
Radulović u Nikšiću, Foto: PzP

Nikšić ima potencijal da ukoliko se formira reformska Vlada bude najrazvijenija opština u Crnoj Gori sa najvećim standardom građana, saopštio je zamjenik predsjenika Pokreta za promjene (PzP) i kandidat za poslanika, Branko Radulović.

Iz PzP je saopšteno da su funkcioneri te partije na čelu sa predsjednikom Nebojšom Medojevićem, i kandidati za poslanike sa liste "Prvo Crna Gora – Reforme za spas zemlje", danas posjetili Nikšić i družili se sa građanima.

"Oni su građanima predstavili svoj program reformi, posebno novu ekonomsku politiku koja će značajno uticati na razvoj ovoga grada", piše u saopštenju PzP.

Radulović smatra da Nikšić mora biti industrijski centar države u kome će se proizvoditi proizvodi srednjeg i visokog tehnološkog sadržaja i biti konkurentni na tržištu Evropske unije (EU).

"Vrlo je važno, da se Željezara Nikšić vrati proizvodnji i preradi čelika i željeza", rekao je Radulović.

Iz PzP su kazali da "na osnovu studije koju su sačinili, garantuju da sa ulaganjem od 60-70 miliona eura u dovršetak modernizacije Čeličane, kupovinom nove prese, konti liva i valjaonice Željezara može proizvoditi više od 50.000 tona kovanog čelika i više od 50.000 tona konstrukcionog čelika različitog profila, te da će zapošljavati više od 1500 radnika i ostvariti prihod više od 200 miliona eura".

"Daljom preradom, mišljenja su da će broj zaposlenih rasti a i ukupni prihod biti značajno veći. Ističu da treba nastaviti sa ugradnjom solarnih panela na Željezari kako bi dostigla nivo od 30% zadovoljenja strujom iz sopstvenih izvora što je standard u Evropskoj uniji. Iz Pokreta za promjene smatraju da Institut za crnu metalurgiju i Metalac Nikšić moraju biti sastavni dio Željezare", piše u saopštenju PzP.

U saopštenju se dodaje da je "Radulović pozvao da se protivzakonita eksploatacija crvenih boksita hitno prekine, a preostale rezerve racionalno koriste i prerađuju u fabrici glinice koja bi mišljenja je trebala biti smještena u Župi nikšićkoj, ali koja bi morala zadovoljavati stroge ekološke standarde".

"Zamjenik predsjednika PZP, se osvrnuo i na značaj i ulogu EPCG za ekonomski razvoj zemlje i istakao da EPCG mora biti dominantni vlasnik i postojećih ali i novih "zelenih" izvora električne energije, te smatra da u tom cilju vodotok Pive treba maksimalno iskoristiti izgradnjom hibridnih i reverzibilnih hidroelektrana Komarnice, Pive II i Kruševa i rekonstrukcijom Pive I", kazali su iz PzP.

Radulović je rekao da se vjetro parkovi i solarna polja moraju valorizovati isključivo aukcijom ili sopstvenim ulaganjem, a ne nikako kroz direktne pregovore sa pojedinim investitorima.

"Trećina Bilećkog jezera treba napokon da bude crnogorska i da postojeća ekološka rekonstrukcija Termoelektrane treba biti unaprijeđena da bi zadovoljila nove direktive Evropske unije i bila konkurentnija", kazao je Radulović.

Iz PzP su naveli da je Radulović "zainteresovanim građanima garantovao da će se na takav način sukcesivno za narednih sedam godina duplirati proizvodnja električne energije i imati suficit i izvoz u vrijednosti od 500 miliona pa do jedne milijarde eura".

Bonus video: