Peković: Nastavljamo sa borbom protiv siromaštva i socijalne nejednakosti

Država, smatra Peković, mora pomogne svima koji ne mogu sami, jer je, kako kaže, "država naša najveća vrlina"

6244 pregleda 11 komentar(a)
Peković, Foto: Demokratska Crna Gora
Peković, Foto: Demokratska Crna Gora

Crna Gora i dalje nema strateški okvir za smanjenje siromaštva, a sve to traje predugo, i produbljuje nesigurnost i strah, ocijenila je kandidatkinja za poslanicu koalicije "Aleksa i Dritan - Hrabro se broji" Anđela Peković.

Peković je, kako je saopšteno iz te koalicije, kazala da je uvjerena da siromaštvo osjećaju i vide oko sebe svi u Crnoj Gori.

"Čak i najbogatimeđu nama su ga osjetili barem onda kada su morali u bolnicu zbog sebe ili zbog nekog sebi dragog. Svaki dan vidimo ili čujemo za nekoga ko krpi kraj s krajem, nekima uspije, a većini ne. Zato je za nas važna država i od nje očekujemo mnogo, posebno kada govorimo o borbi protiv siromaštva i socijalnoj politici.", dodala je.

Država, smatra Peković, mora pomogne svima koji ne mogu sami, jer je, kako kaže, "država naša najveća vrlina".

"Na tome smo insistirali i zato za moćnu državu koja ima još moćniju socijalnu politiku tražimo vaše povjerenje na ovim izborima. Smatramo da u državi ima za sve dovoljno, ali da sada iz našeg zajedničkog dobra uzimaju samo oni koji su privilegovani, te se bogate smatrajući da smo mi ostali nesposobni, ali i nebitni. Na ovim izborima jasno ćemo reći da su oni mafija i lopovi, te nikako ne uspješni privrednici, a da smo mi časni i pošteni ljudi koji smo dočekali slobodu za koju smo se sami izborili.", poručila je ona.

Kazala je da je "vrijeme poštenih" pred Crnom Gorom, te dodala da će svako ko živi od svog rada moći konačno da živi dostojanstveno.

"Jasno ćemo reći i da niko ne smije ostati sam, da će država kao i do sada pomoći svakome ko ne može sam, ko nema mogućnosti, ali i zdravlja da se sam izbori za pristojan život", rekla je Peković.

Obevezuju se, kako kaže, na borbu protiv siromaštva i socijalne nejednakosti, posebno naglašavajući djecu, te na poboljšanje sistema socijalne i dječije zaštite.

"Smanjićemo nejednakosti u državi i jačati srednji sloj stanovništva; Promijenićemo i unaprijediti politiku ravnomjernog regionalnog razvoja; Spriječićemo nastanak novih kategorija siromašnih; Zapošljavaćemo i zapošljavanje učiniti dostupnim za sve one koji se bore i obrazuju; Obezbijedićemo modernu i socijalnu politiku stanovanja; Socijalne naknade i usluge dodijelićemo samo onima kojima su stvarno potrebne, a zloupotrebe i korupciju sankcionisati", navela je Peković.

Dodala je da se obavezuju i na brigu o starim, bolesnim i svim onim koji nisu radno sposobni.

"Radićemo na povezivanju sa EU fondovima koji pomažu strateškim aktivnostima na nivou socijalne poltike", rekla je Peković.

Ona je podsjetila na obećanja koja su, kako smatra, na polju socijalne politike ispunili u prethodnom periodu.

"125.000 djece je primilo dječiji dodatak, a 70.000 osnovaca dobilo besplatne udžbenike. 40.322 penzionera je primilo jednokratnu novčanu pomoć, a 17.000 minimalnu penziju od 259.95 eura. 15.000 majki troje i više djece ponovo ima pravo na naknadu, a 7.114 roditelja je primilo naknadu za novorođenčad u iznosu od 900 eura. 3.438 studenata je primilo studentski kredit, a 3.000 građana 100 odsto uvećane staračke naknade. 80 odsto su povećane minimalne zarade", objašnjava Peković.

Borba protiv siromaštva je, kako kaže, nešto za šta se zalažu kroz temeljni politički rad.

"Ukoliko mislite isto, na izborima zaokružite broj 13, da zajedničkim naporima, solidarno, radimo na iskorjenjavanju siromaštva u našoj zemlji", poručila je Peković.

Bonus video: