Država u Šavniku ne stanuje: Nema naznaka kada će biti okončani izbori

Uzdajući se u novu crnogorsku politiku, izbora će sigurno biti, ali se, kažu upućeni, mora sačekati nova državna skupština, navodi Tomaš Ćorović, nekadašnji prvi čovjek varošice

27214 pregleda 46 reakcija 18 komentar(a)
Zgrada Opštine poddurmitorske varošice, Foto: Svetlana Mandić
Zgrada Opštine poddurmitorske varošice, Foto: Svetlana Mandić

U četrnaest crnogorskih opština lokalni izbori su održani 23. oktobra prošle godine, u trinaest opština su i završeni, samo šavnički i dalje traju bez naznaka kada će i kako biti okončani.

Članovi biračkih odbora iz opozicione koalicije “Za budućnost Šavnika”, koju predvodi Demokratski front (DF), nijesu dozvoljavali dijelu novoupisanih birača, za koje tvrde da ne žive u toj poddurmitorskoj opštini, da glasaju. Na dva birališta, u zgradi Opštine i selu Kruševice, gdje pravo glasa ima 541 birač, glasalo se u devet navrata, posljednji put 18. decembra kad su izbori opet prekinuti, nakon čega tamošnja Opštinska izborna komisija (OIK) ne može da se dogovori o tome da ih ponovi.

Prema dosadašnjim rezultatima izbora, opozicione koalicije imaju 121 glas više u odnosu na vladajući savez DPS-a i Socijaldemokrata (SD)...

U međuvremenu, u Šavniku su uspješno okončani predsjednički izbori, istina iz drugog puta, pripremaju se za vanredne parlamentarne izbore 11. juna, a nedovršene lokalne skoro niko i ne pominje. Šavničani su od njih digli ruke, a izgleda i država jer, makar za sada, pravno rješenje ne postoji.

“Mali Šavnik” velika i ozbiljna priča o nama

Tomaš Ćorović, posljednji predsjednik Opštine Šavnik prije obnove nezavisnosti (od 2002. do 2006), ali i jedini koji je bio iz opozicionih redova na državnom nivou (član Narodne stranke), kaže da vjeruje da će lokalni izbori ipak biti okončani.

“Uzdajući se u novu crnogorsku politiku, izbora će sigurno biti, ali se, kažu upućeni, mora sačekati nova republička skupština, koju biramo za koji dan. Ona treba svojim odlukama da raspetlja taj ‘šavnički čvor’”, kaže za “Vijesti” Ćorović.

Ističe da je “mali Šavnik” jedna “velika i ozbiljna priča o nama u ovom presudnom vremenu za naš opstanak” koja ne može stati u nekoliko rečenica.

“Šavnik je istorijski, etnološki, geografski i politički (nekad bio) centar durmitorskog područja. To je prirodna kapija Durmitora. Iz Drobnjačke vale se od pamtivijeka prilazilo Durmitoru. To samo hoću da podsjetim one neznavene ili nedobronamjerne koji jedino u negativnom pamte ili pominju ovu zaboravljenu varoš”, kaže Ćorović.

Tomaš Ćorović
foto: PCNEN

Malo je bilo onih, smatra on, koji su vidjeli ogromne prirodne resurse ove poddurmitorske opštine.

“Prvo, značajan hidro potencijal šest planinskih rječica koje svoj tok svedu na jedno mjesto - veličanstven kanjon rijeke Komarnice koji su moćnici predvidjeli za potapanje i gradnju nove hidroelektrane i drugo, veliki planinski prostori Sinjavine, Krnova i Jezera, nekada ljetna stočarska staništa, danas izuzetno atraktivni prostori za gradnju vjetro parkova i korišćenje energije vjetra. Te planinske površi i visovi od 1.000-1.500 metara nadmorske visine, ispražnjeni od naroda, izuzetno su podesni za vojne poligone NATO Alijanse gdje su nas, ne našom voljom, učlanili. Sve to šavnička putujuća vrhuška nudi kao veliki miraz bjelosvjetskim moćnicima i vlasnicima kapitala”.

Blokada izbora je, smatraju oni koji ne dozvoljavaju da se održe, bunt ostatka naroda koji želi da o svojoj sudbini odlučuju oni, a ne “centrale iz Podgorice”.

“Oni i njihovi dosadašnji šefovi iz Podgorice su, prvenstveno zatvaranjem škola i privrednih preduzeća, ispraznili opštinu od naroda i sveli glasačko tijelo na broj kojim se lako manipuliše, pogotovo kad sa sobom iz Nikšića dovedu nekoliko stotina gostujućih birača. Oni nude referendum i bilo kakvu odluku koja je u interesu moćnika i njih lično. Republička dotacija koja je pozamašna za mali Šavnik, koristi se isključivo za plate i promociju sadašnje vlasti koja stoprocetno stanuje i dolazi iz Nikšića”, ističe Ćorović.

Birača manje, Jakić krivi MUP

Lokalne izbore u Šavniku je obilježio i priliv birača, pa ih je u odnosu na parlamentarne, održane 2020. godine, bilo više za 352. Zaustavljanjem lokalnih izbora i približavanjem predsjedničkih došlo je i do promjena u biračkom spisku, pa je Šavnik za tri mjeseca ostao bez 191 birača.

Na vanrednim parlamentarnim izborima koji su zakazani za 11. jun biće ih 241 manje u odnosu na spisak iz oktobra prošle godine. Tako sada u zgradi Opštine i u selu Kruševice, gdje još nijesu završeni lokalni izbori, pravo glasa ima 427 birača, 114 manje u odnosu na lokalne izbore.

broj birača u Šavniku
foto: Vijesti

Predsjednik Opštine Šavnik i nosilac liste DPS-a i SD-a Jugoslav Jakić, smatra da je Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) odigralo presudnu ulogu što se broj birača smanjio i što se više od 240 njih prepisalo u neke druge opštine.

Jakić
Jakićfoto: Svetlana Mandić

“Pored migracije, koja je evidentna ne samo u Šavniku nego na čitavom sjeveru Crne Gore, mislim da je tu najveću ulogu odigrao MUP koji je pozivao građane i koji su više od pet-šest puta dolazili na razgovore i na raznorazna utvrđivanja. Vjerujem da je ljudima toga preko glave i da im je lakše da promijene prebivalište i više se ne bave sa tim. Ono što je takođe informacija koju imam je da se po novom Zakonu o lokalnoj samoupravi vrše određene terenske provjere, da se dodatno građani pozivaju. Ono što je simptomatično je da se to radi samo u Šavniku, iako smo imali brojna takva dešavanja i u Nikšiću, Budvi i u Podgorici. Pogledaćemo narednih dana o čemu se tu radi, zbog čega je fokus i dalje na Šavnik i zbog čega u drugim gradovima nijesu pokrenute takve vrste provjera”.

Oni i njihovi dosadašnji šefovi iz Podgorice su, prvenstveno zatvaranjem škola i privrednih preduzeća, ispraznili opštinu od naroda i sveli glasačko tijelo na broj kojim se lako manipuliše, pogotovo kad sa sobom iz Nikšića dovedu nekoliko stotina gostujućih birača... Republička dotacija koja je pozamašna za mali Šavnik, koristi se isključivo za plate i promociju sadašnje vlasti koja stoprocentno stanuje i dolazi iz Nikšića, ističe Ćorović

Iako su izbori još na čekanju, lokalna vlast, tvrdi Jakić, funkcioniše u punom kapacitetu, a rezultati, kako ističe, idu u prilog njegovoj tvrdnji. Istina, Skupština usvaja odluke bez opozicije koja ove godine ne učestvuje u njenom radu, ali 19 odbornika iz vladajuće koalicije je dovoljno “za normalno funkcionisanje”.

“Rezultati najbolje pokazuju kako lokalna uprava funkcioniše. Ostvarujemo ono što su zacrtane politike u Šavniku. Ako pogledamo projekte koji se realizuju, kao i one čija realizacija treba da počne, čini mi se da ovdje lokalna uprava funkicioniše mnogo bolje od mnogih opština gdje imamo vlast u punom kapacitetu. Opozicija ne dolazi na zadnje tri-četiri sjednice Skupštine, tako da lokalni parlament funkcioniše sa odbornicima koji su sastavni dio vlasti”, kaže Jakić i nabraja tendere koji treba da budu raspisani za rješavanje brojnih infrastrukturnih projekata.

“Najveći interes je da građani Šavnika ne osjećaju da nije došlo do završetka izbornog procesa i da funkcionišemo u punom kapacitetu. Svuda opozicija insistira na izborima i želi da dobije šansu da dođe na vlast, a kod nas je obrnuta situacija. Kao nigdje u svijetu, opozicija opstruira izbore i neće da se taj izborni proces završi. Mi smo spremni za taj izborni proces kad god bude da ga dovršimo do kraja i da nastavimo da radimo u interesu građana Šavnika”, poručio je predsjednik Opštine koja ima najduži izborni proces u Crnoj Gori, koji će se, vjerovatno, naći i u političko-pravnoj teoriji.

Bonus video: