Iković: Država da podstakne pčelarstvo kroz podršku malim porodičnim preduzećima

Sredstva za ovu investiciju se, kako kaže, mogu obezbijediti kroz pretpristupne
fondova Evropske unije (EU)

7342 pregleda 105 reakcija 12 komentar(a)
Iković, Foto: Preokret
Iković, Foto: Preokret

Pčelarstvo predstavlja veliku priliku za razvoj malih porodičnih preduzeća u Crnoj Gori, zato država treba da kroz ulaganja u razvoj ove grane poljoprivrede podstakne otvaranje novih radnih mjesta, kazao je kandidat za poslanika liste "Preokret za sigurnu Crnu Goru - Srđan Perić" Vuk Iković.

On je, kako je saopšteno iz tog pokreta, rekao da bi Crna Gora investiranjem 40 miliona eura u razvoj porodičnih pčelarskih biznisa godišnje mogla da proizvodi količine meda u iznosu od 30 miliona eura.

"Investiranje gdje bi svako sedmo poljoprivredno gazdinstvo imalo po 100 košnica pčela. Time bi se stvorila prilika za novih 2000 radnih mjesta, a uz održivo gazdovanje i efikasnu administraciju, povrat investicije bi mogao biti najkasnije za 3 godine", objasnio je Iković.

Sredstva za ovu investiciju se, kako kaže, mogu obezbijediti kroz pretpristupne fondova Evropske unije (EU).

"I uz sasvim održivu kreditnu podršku gradskih štedionica, čiji bi upravo i to bio jedan od razloga osnivanja – podrška održivim domaćim biznis idejama", dodao je Iković.

On je podsjetio da Crna Gora za godinu dana uveze najmanje milion eura meda.

"Zašto je to tako, kada imamo sve uslove za proizvodnju visokokvalitetnog meda kako za domaću upotrebu tako i za izvoz", upitao je Iković.

Pored povećanja broja zaposlenih, smatra on, podrška razvoju pčelarstva bi smanjila uvoz.

"Na taj način bismo povećali i prinose voća i povrća i kvalitet životne sredine. To pokazuju i najnoviji podaci da svako poljoprivredno gazdinstvo zarađuje čak 3,5 puta više od oprašivanja voća i povrća od strane pčela nego što pčelar zaradi od meda", naveo je Iković.

Prema njegovim riječima, podrška razvoju malih pčelarskih preduzeća je samo jedna od primjera kako Preokret vidi razvoj sigurnog porodičnog posla.

"To može postati naša realnost ukoliko bude političke volje. Zato je potrebno da preokrenemo ukupni koncept crnogorske ekonomije i upravljanja prirodnim resursima", zaključio je Iković.

Bonus video: