Popović: Obezbijedićemo dostojanstvo i poštovanje prava svakog radnika u kompletnom privatnom sektoru

Objašnjava da je ovo obećanje utemeljeno na realnim iskustvima koje je Crna Gora stekla u prvim godinama svoje istorije u kojima je demokratska vlast funkcionisala u službi građana, a ne organizovanog kriminala i uske otuđene stranačke oligarhije

2050 pregleda 41 reakcija 19 komentar(a)
Foto: Aleksa i Dritan - Hrabro se broji
Foto: Aleksa i Dritan - Hrabro se broji

Za manje od tri godine od pada prethodnog režima, ispunjenih političkom nestabilnošću i u kojima su se smijenile dvije vlade, 18.2 odsto je više zaposlenih u Crnoj Gori, a postignut je rast ekonomije od 6,1 odsto samo u 2022. godini, rekla je kandidatkinja za poslanicu na listi "Aleksa i Dritan - Hrabro se broji" Zdenka Popović.

Ona navodi i da je dostignut najviši bruto domaći proizvod u crnogorskoj istoriji od 5,8 milijardi eura i najveće bruto strane direktne investicije od 1,15 milijardi eura.

"997 miliona eura prihoda od turizma u 2022. godini i 700 miliona eura prihoda od izvoza, što je takođe istorijski rekord, kao i drugi uspjesi, omogućili su nam da naši zaposleni osjete konkretan rast svojih zarada - 25 odsto zaposleni u državnoj upravi i kulturi, a 20 odsto u prosvjeti. Našim su policajcima, koji podnose najveći teret bespoštedne borbe protiv organizovanog kriminala, 32 odsto su povećane prosječne neto zarade i sad su najbolje plaćeni u svojoj oblastina cijelom Zapadnom Balkanu", navodi se, između ostalog, u saopštenju Popović.

Ona nabraja i da je 125.000 djece je primilo dječiji dodatak, a 70.000 osnovaca dobilo besplatne udžbenike, 40.322 penzionera je primilo jednokratnu novčanu pomoć, a 17.000 minimalnu penziju od 259.95 eura, 15.000 majki troje i više djece ponovo ima pravo na naknadu...

"Ove uspjehe doživljavamo samo kao početak naše borbe za dostojanstven život građana Crne Gore. Obećavamo da ćemo do kraja mandata 44. Vlade Crne Gore, to jest do 2027. godine, i dalje jačati svaku od navedenih oblasti, posebno u dijelu povećanja zarada, penzija, ali i socijalnih izdataka. Ovim se i obavezujemo da ćemo obezbijediti dostojanstvo i poštovanje prava svakog radnika u komletnom privatnom sektoru. Tlačenje radnika više dozvoliti nećemo", rekla je Popović.

Objašnjava da je ovo obećanje utemeljeno na realnim iskustvima koje je Crna Gora stekla u prvim godinama svoje istorije u kojima je demokratska vlast funkcionisala u službi građana, a ne organizovanog kriminala i uske otuđene stranačke oligarhije, kao i na trendovima pozitivnog kretanja u određenim djelatnostima, koje su uslovljene profitabilnošću svake od oblasti i njenom doprinosu ukupnom rastu crnogorske privrede i društvenih djelatnosti.

"Uz ovo obećanje ponovićemo još jedno – naša zaštita prava zaposlenih ne svode se samo na rast njihovih zarada, nego i na punu kontrolu poštovanja njihovih socijalnih, profesionalnih i ostalih prava na radnom mjestu. Takođe, rast zarada zaposlenih nećemo platiti padom ukupne zaposlenosti, nego značajnim rastom. Zarada nije milostinja! Rad nije privilegija nego pravo! Da Crna Gora radi i zaradi", zaključila je ona.

Bonus video: