Vukšić: Moj otac je trosoban stan otkupio za 100 maraka, zašto danas država ne bi postupila isto

"Ko god da vam kaže da je dobro da vi otplaćujete nekakve kredite, on vas odmah dovodi u zabludu i pravi vam problem unaprijed", rekao je Vukšić

11093 pregleda 25 reakcija 25 komentar(a)
Sa tribine u Maslinama, Foto: Narodna koalicija
Sa tribine u Maslinama, Foto: Narodna koalicija

Narodna koalicija riješiće pitanje legalizacije odmah i na pravičan način, saopštio je Dejan Vukšić, nosilac liste "Narodna koalicija - Složno i tačka" na parlamentarnim izborima 11. juna.

Iz Narodne koalicije je saopšteno da su održali tribinu u podgoričkom naselju Masline na temu legalizacije bespravno sagrađenih objekata.

"Oni vama daju predloge zakona za koje bi mi trebalo deset dana samo da objasnim probleme tog zakona, koje vi unaprijed ne možete ni da pretpostavite. Ko god da vam kaže da je dobro da vi otplaćujete nekakve kredite, on vas odmah dovodi u zabludu i pravi vam problem unaprijed. Zašto? Svako otplaćivanje bilo koje nekeretnine, stana ili bilo kojeg nelegano izgrađenog objekta podrazumijeva upis hipoteke za taj dug koji ćete da imate. A kada vam se upiše hipoteka to znači da ste dugoročno limitirani. To je potpuno neprihvatljivo", istakao je Vukšić na tribini.

On je dodao da oni koji predlažu ovakve zakone kao da žive u dvorcima i očigledno su se potpuno odnarodili.

"Oni uopšte ne shvataju i očigledno ne žele da shvate psihološku problematiku. Samo nerješavanje tog pitanja koje imate dovodi vas u situaciju da ne možete normalno da funkcionišete, jer je to decenijska hipoteka nad vašom glavom, jer decenijama treba da razmišljate da li ćete nešto riješiti ili ne i hoće li jednog dana neko doći bagerima da vam ruši kuću. Taj problem se mora riješiti odmah na pravičan način", kazao je Vukšić.

Tribina
foto: Narodna koalicija

On je poručio da je iz Kotora, a da je ranije živio u Tivtu.

"Devedesetih godina svim radničkim porodicama date su mogućnosti otkupa stanova po privilegovanim uslovima i moj otac koji je radio u remontnom zavodu "Arsenal" trosoban stan otkupio je za tadašnjih 100 maraka, kao i ostali. Zašto danas prema građaninu Crne Gore koji je od muke sagradio objekat kojim rešava stambeno pitanje država ne bi postupila isto. Isključivo govorim o objektima kojim se rešava stambeno pitanje, tj. krov nad glavom", poručio je Vukšić.

Kandidat za poslanika liste "Narodna koalicija – Složno i tačka" Marko Milačić je rekao da neće dozvoliti da ovakav predlog zakona o legalizaciji bespravnih objekata bude usvojen.

"Kada nakon 11. juna kao Narodna koalicija budemo dio novog saziva Skupštine Crne Gore donijećemo pravičan zakon o legalizaciji, koji će zaista biti zasnovan na principu socijalne pravde. Zajedno sa vama ćemo napraviti novi zakon koji će biti pošten, pravičan i pravedan", istakao je Milačić.

On je dodao da je predloženi zakon ministarke ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ane Novaković Đurović Građanskog pokreta URA, štetan.

Tribina
foto: Narodna koalicija

"Ovo pitanje kojim se, koliko vidim, jedino bavi Narodna koalicija je jedno od najvećih pitanja Crne Gore, s obzirom da pitanje legalizacije bespravnih objekata pogađa direktno i indirektno ogroman broj građana. Zato je koncept Narodne koalicije, za razliku od štetnog predloga ministarke Novaković, baziran na snažnoj pozitivnoj diskriminaciji po pitanju legalizacije bespravnih objekata u smislu rješavanja stambenog pitanja velikog broja ljudi u Crnoj Gori koji jedva sastavljaju kraj s krajem. Narodna koalicija ne želi i neće dozvoliti nove hipoteke nad glavama i dušama najsiromašnijih", kazao je Milačić.

Kandidat za poslanika liste "Narodna koalicija – Složno i tačka" Vladislav Dajković rekao je da malo ko u javnosti komentariše činjenicu da je ovim zakonom predviđeno da, ukoliko ne pokrenete proces legalizacije u roku od šest mjeseci, vaša kuća će biti srušena.

"A to što vi nemate novca da po ovim, nenormalnim cjenovnicima po kojem je kvadrat zemlje recimo na Malom brdu, na zemljištu koje je klasifikovano kao kamenjar, 132 eura. Vi i većina onih koji žive u bespravnim objektima niste pravili kuće od meraka i hira. Potpuno razumijem da ne treba privilegovati one koji žele besplatno da legalizuju objekat od recimo pet spratova, niti bespravno sagrađeni hotel na primorju, ali ako je neki objekat osnovni objekat stanovanja gdje živi dvočlana, tročlana, četvoročlana ili veća porodica, koja ima samo to, legalizacija mora i biće besplatna. Ako država ima novca za one koji su pokrali ovu zemlju, mora imati i za legalizaciju krova nad glavom", kazao je Dajković.

Bonus video: