SO Pljevlja izabrala Odbore direktora, Upravne odbore i Savjete opštinskih preduzeća i ustanova

Na početku sjednice odbornik DPS-a, Rajko Kovačević pozvao je predsjednika opštine da povuče predlog i ne dozvoli, dalje urušavanje multietničkog sklada, jer kako je rekao, „na ovaj način ugrožavate sve nas bez obzira kako se izjašnjavamo“

5458 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Goran Malidžan
Foto: Goran Malidžan

Odbornici pljevaljskog parlamenta danas su izabrali nove Odbore direktora, Upravne odbore i Savjete opštinskih preduzeća i ustanova.

Protiv su bili odbornici opozicione Demokratske partije socijalista i Bošnjačke stranke.

Među predloženim kandidatima su bila dva pripadnika Bošnjačkog naroda, jednog je predložio Pokret Evropa sad u Savjet Biblioteke, a drugog su predložili zaposleni u Savjetu Galerije Vitomir Srbljanović.

U radnijem predlogu od 37 predloženih kandidata ispred osnivača, nije bilo ni jednog Bošnjaka.

Na početku sjednice odbornik DPS-a, Rajko Kovačević pozvao je predsjednika opštine da povuče predlog i ne dozvoli, dalje urušavanje multietničkog sklada, jer kako je rekao, „na ovaj način ugrožavate sve nas bez obzira kako se izjašnjavamo“.

„Predlog je nastavak iste priče kroz ovaj predlog da za neke nema mjesta u ovom gradu“, rekao je Kovačević. Zabrinjavajuće je ćutanje URE, Demokrata i Evrope sad i zato sada pozivamo da njihovi predstavnici ne glasaju za ovakav predlog predsjenika opštine“, rekao je Kovačević.

Replicirajući Kovačeviću odbornik Nove Milan Lekić kazao je da DPS nema pravo da govori i štiti pripadnike Bošnjačkog naroda.

„Niko nije mešetario po Brdu (naselje u Pljevljima u kojima dominantno žive pripadnici islamske vjeroispovjesti) devedesetih, a jeste vi i vaše kolege iz klupa. Niko od nas im nikad nije prijetio, a vaši predstavnici su im prijetili da će im uši otkinuti. U ovoj našoj opštini nastao je mir nakon izbora 30. avgusta 2020. Bilo je više izbora i je li iko doživio neku neprijatnost. Vi imate najmanje pravo da nešto kažete pogotovo nama koji smo u ulozi vlasti. Ako je neko kriv, vi ste krivi što ste korumpirali vrh Bošnjačke stranke. Ako je ko kirv kriva im je Bošnjačka stranka a ne mi. Ja sam taj koji sam pozvao jednu vanparlamentarnu stranku, Stranku pravde i pomirenja i ponudio saradnju radi poboljšanja međunacionalnog sklada, ono što ste vi pokvarili. Nažalost nije prihvatio. A drugi njegov funkcioner je u Loaklnim putevima. Mi ćemo popraviti sve što ste vi kvarili godinama“, rekao je Lekić.

Odbornik Nove Bojan Strunjaš kazao je da su predloženi kandidati stručni i kvalitetni ljudi.

„Zašto nema više predstavnika Bošnjaka zato što Bošnjačka stranka nije htjela da učestvuje u vlasti i ne možemo ih mi predlagati. Bošnjaćka stranka je sama izabrala opozicioni put i ona je zaslužena što nema Bošnjaka u odborima. Vlast nastoji da sklad koji je utemeljen da se vrati da se vrati međuljudsko i međunacionalni sklad. Podjele su koriščene da bi neko vladao.

Kovačević je uzvratio da su mogli mimo partijskih struktura da predlože nekog od Crnogorca i Bošnjaka.

Kazao je da su naknadinim imenovanjem pripadnika Bošnjačkog naroda u Savjet potvrdili da su to uradili pod pritiskom.

Odbornik Pokreta Evropa sad Milomir Drobnjak kazao je da veliki broj predloženih kandidata nema neko iskustvo u rukovođenju a da su kod nekih nekih upitne stručne reference.

„Mi smo predložili ljude čistih biografija...Meni je bitno kako ćete vi odgovoriti ovom zadatku nadam se da ste svjesni da stanje u opštinskim preduzećima nije ružičasto a kadrovska struktura nepovoljna.Tehnička opremljenost na niskom nivou. Očekujemo da ova preduzeća izvedete na zelenu granu. Prvi ozbiljan test biće izbor direktora. Izaberite kvalitetne menadžere. U suprotnom ako javni konkurs bude samo paravan na koji će doći ljudi koji su samo lojalni, onda smo mi uzalud krečili. Nemojte dozvoliti da izvršni direktori pretvore preduzeća u svoje sigurni partijske zavjetrine“, rekao je Drobnjak.

Milojica Tešović odbornik Demokrata, kazao je da su oni građanska partija i da imaju poslanike i odbornike u drugim opštinama iz reda Bošnjačkog naroda.

„Zašto ih u Pljevljima nema na listama za članova Odbora direktora . Bošnjaci to nisu htjeli oni su se vezali za DPS.

Mi imamo pet šest pozicija i mi smo imenoviali naše najbolje kadrove. Nismo htjeli da imenujemo neka druga imena i licitiramo“, rekao je Tešović.

Odbornik DPS-a Dragiša Sokić, replicirajući Lekiću kazao da su dosta bivših kadrova DPS-a izabrali u Odbore direktora opštinskih preduzeća.

Bonus video: