Striković: U zdravstvenom sistemu lažna obećanja koštaju života, Spajić primjenjuje populizam na medicinu

Striković je poručio Spajiću da obećava "brda i doline" negdje drugo, a da zdravstveni sistem prepusti onima koji znaju kako reorganizacijom unutar sistema da smanje i liste čekanja

3559 pregleda 8 komentar(a)
Striković, Foto: Socijaldemokratska partija Crne Gore
Striković, Foto: Socijaldemokratska partija Crne Gore

Instant rješenja i nerealna obećanja u zdravstvu su opasna, a u medicini se ne može ništa sakriti i u njoj ne pomaže mahanje čarobnim štapićima, rekao je kandidat za poslanika na listi "SDP - Za našu kuću" Adnan Striković.

On je, kako navode iz te partije, komentarisao program "Zdravlje sad" koji je, prema njegovim riječima, Milojko Spajić predstavio i pritom obećao "unaprjeđenje zdravlja cjelokupne populacije".

"Pritom je riječ o čovjeku koji je ukinuo zdravstveni fond te u njemu napravio rupu koja sad rezultira trajno skupim i nedostupnim lijekovima, dugačkim listama čekanja i slabljenjem javnog zdravstva", dodao je Striković.

On je ocijenio da se populizam primjenjuje na medicinu.

"U finansijama Spajić možda može kao Grunf iz Alan Forda obećavati - manje ćete raditi, više zarađivati. U zdravstvenom sistemu lažna obećanja i populizam koštaju živote" rekao je Striković, te dodao da sve što radi Pokret Evropa sad (PES) znači slabljenje javnog, a jačanje privatnog zdravstva.

Striković je istakao kako je ideju o organizovanju Kliničkog Centra Crne Gore (KCCG) kao Univerzitetskog kliničkog centra javno izložio prije punih 23 godine "kao jedini student član Savjeta Medicinskog fakulteta".

"No, Univerzitetski klinički centar nije građevinsko pitanje i nova zgrada, već pitanje uređivanja haosa u upravljanju i nedostatka kadrova", dodao je.

Većina bolnica je, prema riječima Strikovića, ispod kadrovskog minimuma, a na birou rada nema nijedan specijalista i subspecijalista, čega, kako kaže, iz PES-a nisu svjesni.

"Stoga igra u kojoj dosadašnji KCCG nastavlja rad kao gradska bolnica, a gradi se nešto novo nije moguća. Neka ne rasturaju i ne dijele instituciju u kojoj radi preko 400 ljekara i 2000 zaposlenih i koja je u mogućnosti da zbrine i najkompleksnije pacijente na valjan način. Od takvih ideja korist će imati samo privatne poliklinike", naveo je Striković.

Dodao je da se može napraviti još 10 ustanova u Podgorici, ali će, kako smatra, KCCG ostati ustanova tercijarnog nivoa "jer on to faktički jeste i ne može odlukom postati gradska bolnica".

Striković je poručio Spajiću da obećava "brda i doline" negdje drugo, a da zdravstveni sistem prepusti onima koji znaju kako reorganizacijom unutar sistema da smanje i liste čekanja.

"Onima koji znaju kako regionalnom saradnjom obezbijediti dovoljno ljekova po nižim cijenama, kako sistemski jačati kadrovsku bazu i zdravstvene ustanove u cijeloj državi", zakjučio je Striković.

Bonus video: