Bajčeta: Digitalizacija javne uprave je preduslov kvaliteta i put ka zadovoljnom građaninu

Kadrovska kartoteka je, kako kaže, u mnogim organima javne uprave i dalje u papirnatoj formi

4319 pregleda 1 komentar(a)
Bajčeta, Foto: Da mi možemo za građansku Crnu Goru
Bajčeta, Foto: Da mi možemo za građansku Crnu Goru

Digitalizacija javne uprave je proces koji se kao neodložan mora sprovesti, a njome se podiže nivo digitalne pismenost stanovništva kako bi korišćenjem digitalnih alata građani uštedjeli svoje vrijeme, koje je danas možda i najvažniji resurs svakog pojedinca, kazala je kandidatkinja sa poslaničke liste "Da. Mi možemo, za građansku Crnu Goru" Valentina Bajčeta.

Ona je, kako se navodi u saopštenju te koalicije, ocijenila da su građani prepoznali prednost digitalnog doba.

"Građani kroz korišćenje aplikacija mogu iz svojih životnih i radnih prostora plaćati račune, vršiti novčane transakcije, ali i imati brojne druge pogodnosti. Na državi je da stvori realne uslove za to", dodala je Bajčeta.

Ona smatra da bi javna uprava trebala da omogući pristup građanima da kroz ažurirane i zaštićene aplikacije mogu doći do njima potrebnih akata-uvjerenja, odnosno potvrda.

"Na taj način bi se izbjegli bespotrebni redovi i čekanja, ali i ubzali upravni postupci po zahtjevima građana, što bi vodilo ne samo ka uštedi vremena već i ka racionalizaciji sve većeg i tromijeg državnog aparata koji sve teže može odgovoriti zahtjevima novog doba", objasnila je Bajčeta.

Kadrovska kartoteka je, kako kaže, u mnogim organima javne uprave i dalje u papirnatoj formi.

"Radićemo na tome da Centralna kadrovska evidencija CKE mora biti kvalitetna i redovno ažurirana samim tim funkcionalna. Danas u savremenom dobu CKE ne funkcioniše u Crnoj Gori kao što je to slučaj u razvijenim zemljama", poručila je Bajčeta.

Podsjetila je na sajber napad koji se dogovdio prošle godine, za koji kaže da je za posledicu imao paralisanje cjelokupnog sistema javne uprave.

"Pretrpjela šteta se ni do danas u potpunosti nije sanirala, više je nego jasna poruka da Ministarstvo javne uprave nije dobro odradilo svoj posao, te da istome nedostaju kvalitetni kadrovi iz redova IT stručnjaka", rekla je Bajčeta.

Navela je da će se nakon okončanja parlamentarnih izbora zalagati za ubrzan ali, kako kaže, sistemski i kvalitetan pristup rješavanja ovog problema, kako se ovakvi propusti ne bi više ponavljali u budućnosti.

Bonus video: