Krstović podnio inicijativu za utvrđivanje novčane naknade za novorođenčad na području Opštine Zeta

Jedan od ciljeva i prioritetnih zadataka lokalne uprave je, kako kaže Krstović, poboljšanje materijalnog statusa i pomoći porodici, "kao osnovnoj ćeliji društva, prilikom zasnivanja ili proširenja porodice"

5519 pregleda 4 komentar(a)
Krstović, Foto: Demokratska Crna Gora
Krstović, Foto: Demokratska Crna Gora

Predsjednik Skupštine opštine Zeta i kandidat za poslanika Koalicije "Aleksa i Dritan - Hrabro se broji", Luka Krstović, podnio je inicijativu za donošenje Odluke o utvrđivanju novčane naknade za novorođeno dijete na području Opštine Zeta, saopšteno je iz Demokratske Crne Gore.

Krstović je, kako se navodi, inicijativu podnio predsjedniku Opštine Zeta, Mihailu Asanoviću.

Jedan od ciljeva i prioritetnih zadataka lokalne uprave je, kako kaže Krstović, poboljšanje materijalnog statusa i pomoći porodici, "kao osnovnoj ćeliji društva, prilikom zasnivanja ili proširenja porodice".

"Jedan od razloga za razmatranje i eventualno usvajanje predložene odluke ogleda se u činjenici da je lokalna uprava jedna od institucija, koja na najbolji način može prepoznati potrebe svog stanovništva, a u skladu sa odredbama Zakona o lokalnoj samoupravi, Zakona o socijalnoj i dječijoj zaštiti i drugim sistemskim zakonima i u skladu sa tim pokrenut mehanizme za njiovu realizaciju. Pitanje nataliteta je od velikog značaja za razvoj svake lokalne uprave i ovim pitanjem je uslovljen razvoj svih ostalih segmenata društva i Opštine Zeta u cjelini", objasnio je.

Krstović je istakao potrebu dodatnog motivisanja budućih roditelja da se bave poljoprivrednom proizvodnjom.

"S obzirom na potrebu dodatnog motivisanja budućih roditelja da se bave poljoprivrednom proizvodnjom predlažem da ukoliko je jedan od roditelja registrovan poljoprivredni proizvođač, u tom slučaju naknada za novorođeno dijete bude dvostruki iznos od predviđene naknade", naveo je.

Prema njegovim riječima Statutom Opštine Zeta je propisano jda Opština u skladu sa mogućnostima učestvuje u obezbjeđivanju i unaprijeđenju, između ostalog, i pitanja socijalne i dječije zaštite.

Na osnovu toga, dodaje Krstović, predlog je da se, nakon razmatranja ove inicijative, ista usvoji.

"Shodno nadležnostima da se zaduže nadležne službe da preuzmu aktivnosti na izradi iste", zaključio je.

Bonus video: