Pokret Evropa sad i Biram Crnu Goru potpisali sporazum o koalicionoj saradnji

“Biram Crnu Goru nije tražila mjesta na parlamentarnoj listi, već je insistirala na realizaciji određenih projekata koji nemaju značaj samo za Bar već i za cijelu Crnu Goru”, saopšteno je iz te partije

6359 pregleda 12 komentar(a)
Spajić i Novaković u Baru, Foto: Biram Crnu Goru
Spajić i Novaković u Baru, Foto: Biram Crnu Goru

Predsjednik Pokreta "Evropa sad" Milojko Spajić i predsjednik partije "Biram Crnu Goru" Radomir Novaković Cakan potpisali su u ponedjeljak u Baru sporazum o zajedničkom političkom djelovanju na vanrednim parlamentarnim izborima, raspisanim za 11. jun 2023. godine, saopšteno je iz partije "Biram Crnu Goru".

Kao poseban prioritet istaknuto je, kako su kazali iz te partije, rješavanje pitanja legalizacije na način što će se donijeti novi zakon koji će uvažiti i sve one primjedbe "koje mi kao partija iznosimo još od 2018. godine".

Potpisnici Sporazuma, kako su kazali, zajednički konstatuju da legalizacija nelegalnih objekata nije adekvatno riješena kroz postojeću zakonsku i podzakonsku regulativu i da je prema njihovim riječima, potrebno donijeti poseban zakon kojim će se konkretno urediti postupak legalizacije bespravnih objekata, uslovi, način i rok plaćanja naknade.

“Biram Crnu Goru nije tražila mjesta na parlamentarnoj listi, već je insistirala na realizaciji određenih projekata koji nemaju značaj samo za Bar već i za cijelu Crnu Goru”, saopšteno je iz te partije.

Sa potpisivanja Sporazuma
Sa potpisivanja Sporazumafoto: Biram Crnu Goru

“Takođe je konstatovano da se prilikom izrade i donošenja novog zakonskog propisa moraju primjenjivati principi efikasnosti, ekonomičnosti postupka i prihvatljivosti uslova (niže cijene), koji su potrebni za legalizaciju bespravnih objekata u smislu materijalnog stanja podnosioca zahtjeva za legalizaciju i članova njegovog domaćinstva”, navodi se u saopštenju.

Potpisivanjem ovog koalicionog sporazuma, kako su istakli, još jednom su kao partija dokazali da je u politici moguće ostvariti saradnju i na programskim principima, a ne voditi se samo uskim stranačkim interesom, što smo pokazali i našom podrškom predsjedničkom kandidatu PES-a, istakao je predsjednik BCG Radomir Novaković Cakan.

Predsjednik Pokreta Evropa sad, Milojko Spajić kazao je nakon potpisivanja da su dogovori protekli skladno, jer su programski principi i projekti, kao i javni interesi ispred svega.

Vidite listu projekata i ideja koje smo, dodao je on, zajednički napravili u ovom sporazumu, i mislim da je to zaista na korist svih građana Bara.

Radujemo se zajedničkom nastupu, dodao je on i, kako je kazao, realizaciji svih ovih projekata u budućnosti.

“Biram Crnu Goru i Pokret Evropa sad su se saglasili da se uradi realizacija sljedećih projekata: Rekonstrukcija regionalnog puta R 29 Bar 2 (skretanje od tunela Ćafe – Kamenički most – Vladimirske Krute); Rekonstrukcija regionalnog puta R 28 (Biskupada – Sutorman – Virpazar); Rekonstrukcija puta Virpazar – Ostros sa pratećom infrastrukturom (primarni krak vodovodne mreže); Rekonstrukcija željezničke pruge na dionici Bar – Sutomore – Virpazar; Proširenje magistralnog puta M 2.4 u naselju Čeluga, dionica Bar – Ulcinj; Nabavka feribota odgovarajućih karakteristika za potrebe ponovnog uspostavljanja trajektne linije Bar – Bari – Bar u punom kapacitetu; Rekonstrukcija Doma kulture u Baru; Izgradnja pothodnika u Sutomoru; Rješavanje problema nedostajućeg parking prostora u Baru – Sutomoru; Izrada i revizija projektno – tehničke dokumentacije za izgradnju nacionalnog olimpijskog bazena u Baru, predviđenog u DUP-u “Topolica III”; Rekonstrukcija i revitalizacija spomenika kulture i kulturno – istorijskih objekata u Starom gradu Baru od značaja za očuvanje kulturne baštine Bara i Crne Gore; Izgradnja sekundarne mreže u cilju iskorišćavanja kapaciteta regionalnog vodovoda u bezvodnim područjima opštine Bar; Izgradnja Trga u MZ Ostros sa pratećom infrastrukturom; Rješavanje problema saobraćajnog priključenja u Virpazaru, uz izgradnju adekvatnog javnog parkirališta; Povećanje kvaliteta održavanja i osavremenjavanja Jadranske magistrale (M2.4)”, navodi se u saopštenju.

Zbog projekata koji će se ostvariti na dobrobit Baranki i Barana, iz Biram Bar pozivaju sve da izađu na izbore 11. juna i zaokruže broj 11, listu Pokreta Evropa Sad, koju predvodi Milojko Spajić.

Bonus video: