Nova i DNP se vratili na "fabrička podešavanja": Pomirenje za jednokratnu upotrebu

Partije Mandića i Kneževića umjesto o prevazilaženju podjela, sada opet govore o Kosovu, poništavanju njegovog priznanja, trobojkama... Na “krnji” DF udara ne samo PES, već i koalicija Vukšića i Milačića i lista Leposavića. Ovo je upalilo “alarm” i učinilo da se provjerenim metodama pokuša pojačati podrška pred finiš kampanje, ocjenjuje Stefan Đukić

71784 pregleda 83 reakcija 77 komentar(a)
Sa skupa koalicije “Za budućnost Crne Gore” u Budvi, Foto: ZBCG
Sa skupa koalicije “Za budućnost Crne Gore” u Budvi, Foto: ZBCG

Iako su uoči nedavnih predsjedničkih izbora funkcioneri koalicije “Za budućnost Crne Gore” (ZBCG) izgovarali pomirljive parole, praveći otklon od dugogodišnje nacionalističke retorike po kojoj su bili prepoznati, u finišu kampanje za predstojeće državne izbore vratili su se nekadašnjim oštrim porukama, kojima su mnogo puta do sada podizali političke tenzije u državi.

Umjesto o prevazilaženju podjela i pomirenju, koje je u predsjedničkoj kampanji promivisao lider Nove srpske demokratije (Nova) Andrija Mandić, sada se više govori o Kosovu, poništavanju njegovog priznanja, trobojkama... To nisu dominantne poruke u kampanji, ali ih je sve više kako se bliži datum izbora (11. jun).

Najskoriji primjer je prošlonedjeljni zahtjev čelnika Pljevlja Darija Vraneša (Nova) da na svim zgradama javnih ustanova i preduzeća u toj opštini budu istaknute srpske trobojke, kao i najava da taj grad ubuduće neće biti ukrašavan državnim zastavama povodom Dana nezavisnosti, 21. maja.

Dan ranije, koalicija ZBCG organizovala je u Nikšiću skup podrške kosovskim Srbima, sa koga je nosilac izborne liste tog saveza i šef Demokratske narodne partije (DNP) Milan Knežević poručio da Srbima više niko neće prijetiti “progonima, pogromima i traktorima”. Predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević (Nova) odbacio je tada tvrdnje da su se okupili zarad sticanja političkih poena, rekavši da su to učinili “zbog odgovornosti pred istorijom”.

Opet o pitanjima koja dijele: sa konvencije ZBCG u Bijelom Polju
Opet o pitanjima koja dijele: sa konvencije ZBCG u Bijelom Poljufoto: ZBCG

Jedan od primjera je takođe prošlonedjeljna inicijativa odbornika ZBCG u Zeti za smjenu tamošnjeg predsjednika parlamenta Luke Krstovića (Demokrate), jer je raspravu o njihovom predlogu deklaracije o poništenju odluke o priznanju Kosova na teritoriji te opštine, zakazao za izborni dan (11. jun). Nacrt deklaracije pojedini analitičari nazvali su predizbornim marketingom.

Povratkom ZBCG “na fabrička podešavanja” moglo bi se smatrati i prisustvo Kneževića i Mandića krajem maja na skupu “Srbija nade” u Beogradu, koji je organizovala Srpska napredna stranka, na čijem je čelu doskora bio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. Knežević je govorio na skupu kazavši da u Crnoj Gori postoje oni koji nikad neće priznati “lažnu državu Kosovo”, i da bi, ako postane premijer, prvo povukao priznanje nezavisnosti Kosova.

Poručuje da nikad neće priznati “lažnu državu Kosovo”: Knežević
Poručuje da nikad neće priznati “lažnu državu Kosovo”: Kneževićfoto: ZBCG

Građanski aktivista Stefan Đukić, kazao je “Vijestima” da je siguran da je ideja koalicije ZBCG, koju osim Nove i DNP-a čini i Radnička partija, bila da nastavi s “pomirljivom” pričom iz predsjedničke kampanje, i da, kao i drugi politički akteri, govori o socijalnim problemima, platama, penzijama, socijalnom stanovanju...

Objašnjava da je Mandićeva kampanja bila samo uvod i da su na početku ta obećanja bila u tom maniru, ali da “smanjivanje” koalicije, iz koje su u odnosu na izbore 2020. godine izašli Socijalistička narodna partija (SNP), Pokret za promjene (PzP) i neke manje stranke, vjerovatno pokazuje značajno smanjenje podrške i njeno “razlivanje” na druge činioce.

“Ne samo da je Pokret Evropa sad (PES) uzeo dosta birača, već na ‘krnji Demokratski front (DF)’ udaraju i koalicija Dejana Vukšića i Marka Milačića (‘Narodna koalicija’) i lista oko Vladimira Leposavića (‘Pravda za sve’). Sve ovo vjerovatno je upalilo ‘alarm’ i učinilo da se starim provjerenim metodama pokuša pojačati podrška pred finiš kampanje”, ocjenjuje Đukić, dodajući da bi ostanak Nove i DNP-a van vlasti u još jednom ciklusu, a ako u nju eventualno uđu Leposavić i/ili Vukšić-Milačić, marginalizovao stranke Mandića i Kneževića uprkos tome što drže neke lokalne samouprave.

Stara provjerena metoda uoči izbora: Đukić
Stara provjerena metoda uoči izbora: Đukićfoto: Đorđe Cmiljanić/PR Centar

Iz koalicije ZBCG “Vijestima” nisu odgovorili zašto pomiriteljske poruke koje je Mandić slao nisu u fokusu ove kampanje, te da li su se vratili temama koje polarizuju jer one donose više glasova.

Čelnik Nove, koji se nije plasirao u drugi krug predsjedničkih izbora, govorio je da “smo predugo bili vođeni našim podjelama” i da će uraditi sve “da se pomirimo”.

“Da kroz pomirenje prevaziđemo nekadašnje podjele. Možemo da okrenemo priču, prošlost ostavimo po strani, pogledamo naprijed. Mnogo je stvari oko kojih možemo zajednički da radimo. Put Crne Gore je da se otvaraju nova radna mjesta, da vratimo djecu iz inostranstva, ova zemlja može da bude bogata i srećna. To je program koji bih zastupao”, naveo je, rekavši da žali zbog oštre retorike.

Ostanak Nove i DNP-a van vlasti u još jednom ciklusu, a ako u nju eventualno uđu Leposavić i/ili Vukšić-Milačić, marginalizovao bi stranke Mandića i Kneževića uprkos tome što drže neke lokalne samouprave", ističe Đukić

Koalicija ZBCG u kampanji se, kao i ostale najveće partije i savezi, bavi uglavnom ekonomskim temama. Oni, između ostalog, obećavaju da će radnicima vratiti topli obrok, prevoz, regres i zimnicu na osnovu plata koje primaju, i da će tako dobiti 13 odsto veću zaradu.

Poručuju, takođe, da će sa Srbijom otvoriti dvije fabrike na sjeveru Crne Gore, da razgovaraju s velikim kineskim kompanijama o važnim infrastrukturnim projektima, poput završetka auto-puta, izgradnje dviju hidroelektrana, rekonstrukciji pruge...

“Svaki radnik dobiće na kraju godine 225 eura za zimnicu i 225 eura za regres. Usklađivaćemo penzije s platama uz rast neto zarade, i to će značiti povećanje za 20 odsto. Svi oni koji su prešli 61 godinu života, a nemaju dovoljno godina radnog staža, kad napune 67 godina uvešćemo im doživotnu staračku naknadu u iznosu od polovine minimalne penzije... Ojačaćemo stambeno-solidarni fond, i da oni koji su se ogriješili o svoje radnike i nijesu plaćali poreze i doprinose krivično odgovaraju”, poručio je Knežević.

Bonus video: