Adžić: Uvođenjem E-sindikata lakše do ostvarenja radničkih prava

"Nadležni državni organi bi preko E-sindikata bili u mogućnosti kako da registruju prijave zaposlenih, tako i da pribave dokaze sa ciljem da protiv nesavjesnih privatnika podignu adekvatne tužbe u funkciji zaštite radničkih prava", kazala je ona

6504 pregleda 6 komentar(a)
Sandra Adžič, Foto: Medijski centar SNP
Sandra Adžič, Foto: Medijski centar SNP

Kandidatkinja za poslanicu koalicije SNP - Demos - Za tebe i predsjednica Asocijacije mladih Socijalističke narodne partije Podgorica, Sandra Adžić kazala je da ona najavljuje projekat uvođenja digitalne platforme e-sindikat, putem koje bi zaposleni mogli anonimno da prijave nepravilnosti i kršenja zakona od strane poslodavaca, saopšteno je iz te koalicije.

"Kao partija koja se bori za socijalnu pravdu i prava radnika, asocijacija mladih Socijalističke narodne partije (SNP) je došla na ideju da pokrene projekat digitalne platform koja bi omogućila radnicima da anonimno, bez pritisaka i prijetnji, mogu da prijave nesavjesne poslodavce", saopšteno je iz koalicije.

Ova platforma bi, kako su kazali, s druge strane omogućila nadležnim državnim organima uvid u to ko su savjesni poslodavci što bi, prema njihovim riječima, drastično olakšalo rad nadležnim inspekcijskim službama da ovakve štetne pojave suzbiju.

"Svjedoci smo da ekonomska moć vlasnika privatnih firmi često negativno tretira položaj radnika, odnosno svodi prava zaposlenih na najniži nivo zaobilazeći često prava garantovana Zakonom o radu i Opštim kolektivnim ugovorom i do potpuponog suzbijanja rada na crno", dodaje se u saopštenju.

Nadležni državni organi bi preko E-sindikata, dodala je Adžić, bili u mogućnosti kako da registruju prijave zaposlenih, tako i da pribave dokaze sa ciljem da protiv nesavjesnih privatnika podignu adekvatne tužbe u funkciji zaštite radničkih prava.

"U isto vrijeme bi poslodavci koji nemaju evidentiranih prijava po osnovu kršenja prava radnika, bili lišeni nepotrebnih kontrola inspekcijskih službi, što bi u velikoj mjeri racionalizovalo i rad samih državnih službi, povećalo njihovu efikasnost i smanjilo troškove", rekla je Adžić.

Bez zadovoljnih radnika nema uspješnog društva, dodala je ona i kazala da će zato Socijalistička narodna partija (SNP) i dalje biti podrška radnicima, ali i još veći zagovornik jačanja njihovih prava, kao i obezbjeđivanje što boljih uslova na tržištu rada pod jednakim šansama za svakog čovjeka u Crnoj Gori, koji radi ili želi da radi.

"Jednaka prava za sve zaposlene, bolja radnička prava - Za tebe", navodi se u saopštenju.

Bonus video: