PZP: Posadimo drvo za spas, bilborde ostavimo iza nas

"U Baru smo, 5. juna, na svjetski dan zaštite životne sredine, zasadili osam mladih stabala maslina, čime dajemo i dodatni simbolički ton našoj kampanji. Slične aktivnosti radimo i u nekim drugim mjestima", navodi se u saopštenju te partije

6506 pregleda 3 komentar(a)
Pokret za promjene, Foto: PZP
Pokret za promjene, Foto: PZP

Iz Pokreta za promjene je saopšteno da izbornu kampanju jednim djelom odlikuje malo drugačiji pristup kada je riječ o načinu kojim želimo da se obratimo građanima.

"Umjesto zakupa bilborda sa našim promotivnim parolama, odlučili smo se za nešto mnogo korisnije, za doprinos ljepšem izgledu grada, za prirodu i za budućnost. Sadimo masline", navodi se u saopštenju PZP-a.

Pokret za promjene je, kako se navodi, pod rednim brojem osam.

"U Baru smo, 5. juna, na svjetski dan zaštite životne sredine, zasadili osam mladih stabala maslina, čime dajemo i dodatni simbolički ton našoj kampanji. Slične aktivnosti radimo i u nekim drugim mjestima", navodi se u saopštenju te partije.

Zahvaljujemo na pomoći koju nam je u ovoj aktivnosti u Baru pružio magistar Miodrag Banović, koorinator masovnih eko akcija na formiranju parkova maslina djece Bara i Crne Gore i osnivač NVO ,,Info sport CG''.

Maslina je biljka koja hrani ljude, dodali su oni i kazali da je simbol mira, vječnosti, životnog obilja i zdravlja.

"Mladi zasadi, koji će da rastu i daju plod simbolizuju i neku novu nadu za prosperitet i za budućnost. Bilo da je riječ o malim ili velikim stvarima iza svakoga od nas ostaju naša djela i rezultati. Ostaje i naš odnos i sve ono šta smo i koliko smo mogli da uradimo za grad u kojem živimo, za naše društvo i za našu zemlju. Sađenjem maslina danas, šaljemo sliku i našeg odnosa prema prirodi, našeg opredjeljenja za prave vrijednosti i za buduće generacije", saopšteno je iz PZP-a.

Nasuprot svemu tome, dodali su, svjedoci smo i onih mnogih anti-vrijednosti, korupcije, krađe, šverca, kriminala, devastacije prirodne sredine, kao što je poznati slučaj sječe čempresa u dvorištu barske gimnazije, uprkos protivljenju Barana, a prije svega učenika gimnazije i srednje ekonomske škole, sa željom da se park i čempresi očuvaju za buduće generacije.

"I tada smo iz Pokreta za promjene upozoravali da je ideja da se zida vrtić u dvorištu jedne srednje škole, gdje učenici provode svoje odmore, a pritom i posjeku čempresi stariji od osamdeset godina, suluda ideja i nešto što nije imalo apsolutno nikakvog smisla", navodi se u saopštenju PZP-a.

Bivša Vlada, kako su kazali, nije vodila brigu ni da se očuvaju stogodišnja stabla maslina i drugih voćaka na poljoprivrednom dobru srednje stručne škole u Baru, koja je nekada nosila naziv srednja poljoprivredna škola, koja postoji još od 1933 godine, a čije su generacije profesora i učenika sadili ove voćke i održavali ovo gazdinstvo.

"Barani znaju i to, da su mnoge generacije učenika poljoprivrednog smjera ovdje obavljali i svoju stručnu praksu. 2019 godine kada je Vlada prodala stranom investitoru ovo zemljište, nije našla za shodno da zaštiti svoju imovinu, da presadi sva vrijedna stabla na drugom mjestu i tako sačuva ono što su generacije unazad stvarale. Manji dio mlađih zasada maslina je presađen u blizini škole, ali ona starija i vrednija stabla su ili uništena ili otuđena", dodali su iz PZP-a.

Želimo da ovakav primjer, kao i prethodni u vezi sa čempresima, ostane iza nas, navode iz PZP-a, kao primjer loše uprave, lošeg odnosa prema jednom gradu, prema prirodi, prema jednoj mladosti i prema budućnosti, a da se okrenemo reformama društva, da na zdravim osnovama, na vrijednostima pravednosti, opšteg dobra i prosperiteta gradimo bolju budućnost.

"Zato nam trebaju promjene. Zato Broj 8! Pokret za promjene! Prvo Crna Gora! Reforme za spas zemlje!", kazali su iz PZP-a.

Bonus video: