Abazović: Vjerovatno u uređajima Do Kvona leži istina, Spajića sam dobronamjerno upozoravao na neke stvari

"Niti znam ko je Južnokorejac, niti sam ga u životu sreo, kao on (Spajić), niti sam tražio da mi šalje pismo. Ali, kad nešto primim, a što ima širi karakter, moja je obaveza bila da obavijestim ljude o tome... Nisam nikome ostao u politici dužan, a neću ni njima (PES-u)", istakao je Abazović

97027 pregleda 267 reakcija 265 komentar(a)
"Budi sumnju da imamo pokušaj da treća strana pokušava da finansira nešto": Abazović, Foto: Nikola Dragaš
"Budi sumnju da imamo pokušaj da treća strana pokušava da finansira nešto": Abazović, Foto: Nikola Dragaš
Ažurirano: 07.06.2023. 14:28h

Premijer Dritan Abazović kazao je danas da je interes javnosti da se u slučaju navodnih veza uhapšenog "kralja kriptovaluta" Do Kvona i lidera Pokreta Evropa sad (PES) Milojka Spajića utvrdi istina. Poručuje da budi sumnju to što su navodno postojali kontakti između Spajića i Do Kvona i to što "imamo pokušaj da treća strana pokušava da finansira nešto da bi ostvarila korist".

On je na konferenciji za medije nakon vanredne sjednice Vijeća za nacionalnu bezbjednost, rekao da je zasjedanje bilo "konstruktivno i efikasno".

"Prva tačka bila je o stranim državljanima koji se dovode u vezu s aktivnostima u vezi kriptovaluta. Ne radi se o jednom licu, nego o više lica koja djeluju ili su djelovali na teritoriji Crne Gore", rekao je Abazović na pres konferenciji.

Rekao je da je sjednicu Vijeća zakazao na zahjtev nekoliko članova tog tijela.

"Ne vidim nikakvu tajnost u ovome, da samo ja imam uvid u (Do Kvonovo) pismo koje je poslato na tri adrese. Nakon toga se otvorila rasprava, jer se tamo navodi da je kripto-zajednica plaćala, odnosno pomagala određene političke subjekte. Do sada smo na desetine puta na sjednicama govorili o ruskom uticaju i novcu koji se plasira za izbore, odgovorno je da se i o ovome razgovara", ocijenio je on.

Svi članovi Vijeća su se, kako je kazao, usaglasili da o ovome treba da raspravljaju nadležni. Dodao je i da će jedan dokument iz Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) proslijediti načelniku Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO) Predragu Šukoviću.

"Nismo htjeli da nešto što smo dobili (pismo), da to bude predmet trgovine poslije izbora. Interes je svih da se utvrde činjenice. Uređaji koji su oduzeti Do Kvonu prilikom hapšenja, vjerovatno u tim uređajima leži istina koja može da ide u jednom ili u drugom pravcu. Imali smo zahtjev prema nadležnim organima da ne mogu prenebregnuti tu stvar", naveo je Abazović.

Druga tema sjednice Vijeća je, kako je dodao, sprovođenje aktivnosti u suzbijanju organizovanog kriminala.

"Kontrolisano je 48 lokacija i 42 lica. Za dva lica nije dobijen nalog za pretres, to je slučaj bez presedana. Vijeće je upoznato ko su lica i ko je sudija koji je donio odluku. Ta dva lica su malo poznatija javnosti u odnosu na ostale. Ne možemo tu ništa specijalno da uradimo. Nadam se da će sudska vijeća donijeti suprotne odluke u odnosu na ovaj presedan", kazao je Abazović.

"Spajića sam dobronamjerno upozoravao na neke stvari"

Na pitanje da li je slučaj Spajića i Do Kvona iskorišćen za predizborne svrhe i pregovore o budućoj Vladi, Abazović je rekao ne može da razumije predstavnike PES-a (koji tvrde da je riječ o predizbornoj ujdurmi), a prije svega Spajića, kojeg je, kako je kazao, "dobronamjerno upozoravao na neke stvari."

"Niti znam ko je Južnokorejac, niti sam ga u životu sreo, kao on (Spajić), niti sam tražio da mi šalje pismo. Ali, kad nešto primim, a što ima širi karakter, moja je obaveza bila da obavijestim ljude o tome... Nisam nikome ostao u politici dužan, a neću ni njima (PES-u)", poručio je.

"Tužilaštvo će sad imati više materijala"

Abazović je, na pitanje da li je ugrožena nacionalna bezbjednost, kazao da ne misli da je to slučaj.

"Ne dramatizujem, neke kolege imaju drugačiju interpretaciju... Tužilaštvo je podijelilo neke informacije, sad će imati više materijala da preduzmu neke radnje", naveo je.

Pravo je pitanje, kako je istakao, ko je Do Kvonu dozvolio da uđe u Crnu Goru.

"Budi sumnju to što su postojali kontakti"

Abazović je rekao da mu je pismo Do Kvona stiglo u ponedjeljak i da je tada zavedeno.

"Imali smo tog dana konferenciju u Budvi, tada ga nisam pročitao. Ne znam zašto se diže velika prašina. U utorak sam, po dolasku na posao, pročitao pismo, pozvao sam ministra pravde. Bilo je upita od članova Vijeća, zakazana je sjednica. Šta ja znam zašto čovjek nije posalo pismo prije dva mjeseca, a ne sad. U svemu ovome sumnju budi što su postojali kontakti (između Spajića i Do Kvona). Budi sumnju da imamo pokušaj da treća strana pokušava da finansira nešto da bi ostvarila korist. Imamo tvrdnje partnerskih službi da se kriptovalute sve više koriste za finansiranje organizovanih kriminalnih grupa", naveo je predsjednik Vlade.

Na pitanja imaju li podatke gdje je Do Kvon boravio u Crnoj Gori i da li je "kralj kriptovaluta" o saznanjima o navodnim vezama sa Spajićem obavijestio tužioce, Abazović je odgovorio riječima da - ne zna.

Bonus video: