Kaluđerović: Država da podstiče i vrednuje dostignuća mladih

"Crna Gora će imati sigurnu perspektivu, samo ako svoju mladost čuva i njeguje, odnosno ako mladima pruža jednake šanse", kazala je kandidatkinja SNP-a za poslanicu

2356 pregleda 2 komentar(a)
Kaluđerović, Foto: SNP
Kaluđerović, Foto: SNP

Mladi zaslužuju da budu nosioci razvoja Crne Gore, a država mora da prepozna, podstiče i vrednuje dostignuća mladih ljudi, kazala je kandidatkinja za poslanicu liste SNP-Demos "Za tebe" Slađana Kaluđerović.

"Crna Gora privlačna za mlade je vizija i cilj SNP-a i zato ćemo i dalje, kao dio buduće vlasti, obezbjeđivati uslove za ambijent, koji će omogućiti mladim ljudima da svoje životne i poslovne planove ostvaruju u Crnoj Gori", saopštila je ona.

SNP insistira, prema njenim riječima, da sve državne politike moraju biti kompatibilne sa Nacionalnom strategijom za mlade, uzimajući u obzir specifičnosti mlade populacije kojoj "stalno treba otvarati mogućnosti", odnosno aktivno je uključivati u rješavanje važnih društvenih problema.

"Bezbjedno okruženje, osmišljeni društveni sadržaji, promovisanje zdravog načina života, uključivanje mladih u organizovanu prevenciju i suzbijanje opasnosti koje pogađaju najviše tu populaciju, poput narkomanije, alkoholizma, kriminala, jesu neophodan segment sveobuhvatne državne politike", navela je ona.

Kaluđerović je rekla kako SNP traži da državne institucije, civilni sektor i mediji u punoj mjeri ponesu odgovornost za kreiranje sistema vrijednosti u kome će mladi tražiti uzore u profesionalno i društveno ostvarenim pojedincima, a ne u licima sa potjernica, sistema koji će mladima "vratiti vjeru u školovanje i sticanje novih znanja", a ne u "populističke priče o bogaćenju preko noći", sistema gdje će mladi naučiti šta je odgovornost i kako da aktivno i ravnopravno učestvuju u "mijenjanju svijeta oko sebe, a ne da budu začaureni na margini društva".

"Crna Gora će imati sigurnu perspektivu, samo ako svoju mladost čuva i njeguje, odnosno ako mladima pruža jednake šanse", navela je ona.

Bonus video: