Savićević: Kultura je potencijal Crne Gore

"Uputićemo inicijativu za povezivanje svih kulturnih ustanova sa krovnim ministarstvom, što će omogućiti sinhronizaciju kulturnih događaja i planiranje po mjesecima i regionima" kazala je Savićević,

1034 pregleda 1 komentar(a)
Dejana Savićević, Foto: Da mi možemo za građansku Crnu Goru
Dejana Savićević, Foto: Da mi možemo za građansku Crnu Goru

Poslanička kandidatkinja "Da.Mi možemo za građansku Crnu Goru" Dejana Savićević kazala je da je kultura potencijal Crne Gore, saopšteno je iz te koalicije.

"Duh, snaga i identitet jednog naroda, ogleda se u njegovom istorijskom i kulturnom nasljeđu. Kultura je jezgro naše etničke i kulturne pripadnosti. Ona mora biti nezavisna i oslobođena politike, ali i sve češćih pokušaja da se njen značaj obezvrijedi", rekla je savićević, navodi se u saopštenju.

Kao građani okupljeni u koaliciji “Da. Mi možemo za građansku Crnu Goru”m dodaje se u saopštenju, prepoznajemo značaj i potrebu povezivanja kulture i turizma.

"Festivali i kulturne manifestacije utiču na bolju promociju države i privlačenje novih turista. Neophodno je ulagati u kulturne sadržaje, ali i oživjeti i kreirati kulturne rute koje će kroz primjenu virtuelne realnosti biti digitalizovane kako bi bile bolje promovisane i na sajmovima i na društvenim mrežama", saopšteno je.

Uputićemo inicijativu, dodala je Savićević, za povezivanje svih kulturnih ustanova sa krovnim ministarstvom, što će, prema njenim riječima, omogućiti sinhronizaciju kulturnih događaja i planiranje po mjesecima i regionima čime ćemo uticali da se kulturna dešavanja odvijaju konstantno, 365 dana u godini u svim djelovima države.

"Putem poreske politike preduzećemo neophodne korake kako bi privukli investicije u oblasti kreativnih industrija, čime ćemo uticati na bolju razmjenu ideja sa međunarodnim kulturnim poslenicima i bolju promociju naše države. Kulturno-istorijske spomenike i fortifikacije ćemo zaštititi i obnoviti u saradnji sa međunarodnim organizacijama, kako bi se valorizovao njihov potencijal na najbolji način restauracijom i ponovnom aktivacijom sa sadržajima koji su u skladu sa načinom zaštite istih", dodala je ona, navodi se u saopštenju.

Bonus video: