Radak Kukavičić: Ozbiljnom socijalnom politikom do dječijeg dodatka od 120 eura

"Umjesto da se socijalna davanja usmjere ka pojedincima kojima je to najpotrebnije, ona su dostupna i onima kojima nijesu potrebna, ili nijesu potrebna u istoj mjeri", rekla je Radak Kukavičić

2849 pregleda 2 komentar(a)
Radak Kukavičić, Foto: Da. Mi možemo za građansku Crnu Goru
Radak Kukavičić, Foto: Da. Mi možemo za građansku Crnu Goru

Socijalna politika u Crnoj Gori je odavno postala instrument kupovine političke popularnosti a pri tom se zanemaruje njena osnovna svrha da građankama i građanima ponudi socijalno prihvatljiv nivo zaštite od raznih štetnih uticaja, ocijenila je poslanička kandidatkinja liste "Da. Mi možemo za građansku Crnu Goru" Željka Radak Kukavičić.

To je, prema njenim riječima, razlog zašto su razni vidovi socijalnih davanja linearni, odnosno jednaki za sve bez obzira na socijalni status i socijalne potrebe pojedinih građanki i građana.

"Umjesto da se socijalna davanja usmjere ka pojedincima kojima je to najpotrebnije, ona su dostupna i onima kojima nijesu potrebna, ili nijesu potrebna u istoj mjeri", dodala je Radak Kukavičić.

Kao najbolji primjer "pogrešno vođene" socijalne politike izdvojila je dječiji dodatak koji je, kako kaže, isti (30 eura) za svu djecu u Crnoj Gori,

"Dobro znamo da jedan veliki broj djece dobrostojećih roditelja je daleko od stanja potrebe za dječijim dodatkom. Ovo je samo jedan od primjera i načina kako se rasipaju ionako ograničena sredstva", navela je Radak Kukavičić.

Naglasila je da će se lista čija je kandidatkinja zalagati za ciljano usmjerenu socijalnu politiku koja će, prema njenim riječima, biti fokusirana ka grupama kojima je socijalna podrška zaista potrebna.

"U tom smislu ćemo iznos dječijeg dodatka podići na 120 eura po djetetu", rekla je Radak Kukavičić.

Tako koncipirana socijalna politika, smatra Radak Kukavičić, nudi efikasnost i konačnost u dijelu izrade socijalnog kartona.

"Kartona koji se decenijama zloupotrebljava kao kategorija, obećava se a nikad nije realizovan,a bez njega nema efikasne socijalne politike niti sigurne socijalne mreže, odnosno socijalne zaštite. Izgradnja sigurne socijalne mreže je neuporedivo bolji koncept od jednokratnih pomoći i politički motivisanog socijalnog davanja", zaključila je.

Bonus video: