Bliže se izbori, sve više primjera funkcionerske kampanje: Žicanje glasova državnim dobrima

U posljednjih desetak dana, premijer, ministri, čelnici opština i najvećih državnih kompanija otvarali hotele, radničke kantine, granične prelaze, obilazili radove na putevima, promovisali Vladine politike kao partijske

45178 pregleda 66 reakcija 48 komentar(a)
Abazović, Kovačević i Vuković tokom obilaska radova na putu u Nikšiću, Foto: Vlada Crne Gore
Abazović, Kovačević i Vuković tokom obilaska radova na putu u Nikšiću, Foto: Vlada Crne Gore

Premijer, ministri, predsjednici opština i lokalnih parlamenata i čelnici najvećih državnih kompanija pojačali su tempo funkcionerske kampanje kako se bliže parlamentarni izbori 11. juna, ne smatrajući to zloupotrebom ili ćuteći o prirodi te vrste promocije, koju su osuđivali dok je Demokratska partija socijalista (DPS) upravljala Crnom Gorom.

Posljednjih desetak dana bilo je najmanje toliko primjera funkcionerske kampanje, a najskoriji je jučerašnje otvaranje graničnog prelaza Ranče (na putu Pljevlja-Prijepolje) na novoj lokaciji, što je učinio ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić (GP URA).

Dan ranije, u srijedu, premijer Dritan Abazović (Građanski pokret URA) obišao je s direktorom Uprave za saobraćaj Radomirom Vuksanovićem, čelnikom Nikšića Markom Kovačevićem (“Za budućnost Crne Gore”) i šefom tamošnjeg parlamenta Nemanjom Vukovićem (Demokrate) radove na rekonstrukciji posljednje dionice puta koja povezuje nikšićku opštinu s granicom BiH.

Abazović, Kovačević i Vuković imale su aktivnosti i u utorak, kad su, takođe u Nikšiću, prisustvovali otvaranju radničkog restorana u Željezari. Na događaju su bili i ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović (GP URA), izvršni direktor Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) Nikola Rovčanin, izvršni direktor GP URA Zoran Mikić, lider Radničke partije Maksim Vučinić (ZBCG).

Iz Vlade tvrde da nema zloupotreba: Abazović u menzi Željezare
Iz Vlade tvrde da nema zloupotreba: Abazović u menzi Željezarefoto: Vlada Crne Gore

Istog dana, Abazović je u Kolašinu bio na predstavljanju projekta izgradnje hotela “Crowne Plaza Kolašin”, kompanije “Magnum Development”, i svečanom potpisivanju ugovora s hotelskim operatorom IHG.

Prošle sedmice, premijer je, s predsjednikom Opštine Kotor Vladimirom Jokićem (Demokrate), otvorio u Prčanju hotel “Hyatt regency Kotor bay resort”.

Sve ove aktivnosti, Abazović i ministri sprovode uprkos tome što je njihova Vlada “srušena” prije deset mjeseci u parlamentu.

Direktorica NVO Akcija za socijalnu pravdu (ASP) Ines Mrdović, kazala je “Vijestima” da je nova vlast nastavila tamo gdje je DPS stao. Ocjenjuje da je “patent” te stranke za pritiske, podmićivanja, izborna dodvoravanja i potkupljivanju sada u rukama novih vlasti, ali da je, prema njenim riječima, ogorčenje građana takvim postupcima ogromno, jer su, kaže, očekivali jednake šanse za sve i pravednije društvo.

“Tako da ni ovo izborno ‘šibicarenje’ u vidu funkcionerske kampanje, zajedno sa ostalim zloupotrebama, više nije dovoljno za pobjedu na izborima, ali bi, da postoje institucije sistema, bilo dovoljno da se kazne oni koji krše zakonska ograničenja i zloupotrebljavaju resurse u izborne svrhe”, istakla je ona.

Iz Vlade, čiji je premijer u više navrata odbacivao optužbe da koristi funkciju za predizbornu kampanju, “Vijestima” nisu, kao ni nedavno, odgovorili koju vrstu aktivnosti predstavljaju otvaranja graničnih prelaza, radničkih resotrana, hotela i sl. ako nisu funkcionerska promocija.

Na pitanja lista nisu opet odgovorili ni iz koalicije ZBCG. “Vijesti” su ih pitale zašto i njihovi zvaničnici učestvuju u funkcionerskoj kampanji ako su je za vrijeme DPS-a kritikovali.

Odgovori su stigli iz Demokrata, čiji je generalni sekretar Boris Bogdanović, upitan isto, rekao da u kampanji imamo otvaranje jednog broja infrastrukturnih objekata - “prema planu otvaranja od strane Vlade”.

“A imajući u vidu da su zastupali stav o odgađanju izbora, vjerujem da isto nisu planirali u skladu s izbornom agendom. Srećom u ovoj kampanji, kao što vidite, nema ni koverti, ni afere ‘Snimak’, ni ‘Era s Konika’, ni premijera koji je obećavao izgradnju škole u Herceg Novom ‘samo ako pobijede naši’, ni crnih kapuljača, ni državnog udara, ni nezakonitog praćenja i prisluškivanja, ni portala ‘Udar’, ni Milivoja Katnića, ni izbornih punktova u kojima javni funkcioneri dijele novac biračima...”, kazao je “Vijestima”.

Demokrate će na birališta s Abazovićevom partijom, u koaliciji “Hrabro se broji”.

Među svježijim primjerima funkcionerske kampanje su i prisustvo Abazovića na predstavljanju projekta prvog crnogorskog satelita, Đurovićeva promocija Vladine akcije “Stop inflaciji” u spotu koalicije GP URA i Demokrata, te najava potpredsjednice GP URA i ministarke urbanizma Ane Novaković Đurović, takođe u spotu “Hrabro se broji”, o tome da će građani moći da plaćaju legalizaciju objekata u ratama u periodu od 15 do 30 godina, što je rješenje radne grupe za izradu seta zakona u vezi sa prostornim planiranjem, koju je formirao njen resor. Primjerom bi se moglo smatrati i poistovjećivanje koalicije ZBCG s rukovodstvima državnih energetskih kompanija, što je nedavno učinjeno na sastanku funkcionera ZBCG sa predstavnicima kineskih firmi CREC i SPIC.

Od ranijih primjera, vrijedno je pomenuti otvranje bulevara Podgorica-Tuzi, najavu da će Vlada donirati Eparhiji budimljansko-nikšićkoj 220.000 eura za rekonstrukciju Saborne crkve Sv. Vasilija Ostroškog u Nikšiću, imenovanje trajekta “Ruka pravde”, po Abazovićevoj paroli...

I Vijeće stavljeno u funkciju izbora

Funkcionersku kampanje i zloupotrebu institucija dio partija i NVO vidi i u prekjučerašnjoj vanrednoj sjednici Vijeća za nacionalnu bezbjednost, na kojoj su se članovi tog tijela bavili navodnim vezama lider PES-a Milojka Spajića i uhapšenog “kralj kriptovaluta” Do Kvona.

Predsjednik Upravnog odbora Instituta alternativa Stevo Muk, rekao je “Vijestima” da sazivanje sjednice Vijeća i izjave date nakon nje, liče na pokušaj da se državne institucije stave u funkciju predizborne političke kampanje, kroz diskreditaciju političkih konkurenata.

On je izrazio nadu da će se institucije, naročito Državno tužilaštvo, policija i Agencija za nacionalnu bezbjednost (ANB), kako je rekao, oduprijeti pritiscima izvršne vlasti, partija na vlasti i političara, “a kojima su izloženi ovih dana”.

“Bilo čija eventualna krivična odgovornost može se utvrđivati samo u krivičnom postupku, pred nadležnim sudovima”, poručio je Muk.

Sjednicu Vijeća sazvao je Abazović, kom je, između ostalog, Do Kvon pisao o navodnim vezama sa Spajićem.

Ines Mrdović takođe smatra da je sazivanje Vijeća klasična zloupotreba institucije u predizborne svrhe.

“Pređena je crvena linija - i pravno i politički. Ovim su partije vlasti pokazale da su pale na najniže moguće političke grane u borbi za fotelje, i da bi im na nedozvoljenim i nezakonitim mehanizmima u političkom obračunu pozavidio čak i DPS”, ocijenila je.

Bogdanović: Nismo u Vijeću i nemamo pristup tajnim podacima

Na pitanje da li je Demokratama sporno što je Vijeće zasjedalo četiri dana prije izbora, i bavilo se navodnim odnosom Spajića i Do Kvona, te da li smatraju da je to zaloupotreba institucije u (pred)izborne svrhe, Boris Bogdanović nije direktno odgovorio.

“Funkcioneri Demokratske Crne Gore nisu članovi Vijeća za nacionalnu bezbjednost i nemaju pristup podacima označenim stepenom tajnosti, pa samim tim i ne mogu cijeniti stepen ugroženosti nacionalne bezbjednosti ili druga pitanja iz nadležnosti Vijeća za nacionalnu bezbjednost”, naveo je.

Bonus video: