Lacmanović: Abazović i Adžić najvjerovatnije povrijedili pravila krivičnog postupka

On je izrazio bojazan da su "tehnički premijer" i njegovi ministri saznali šta sadrži sporna komunikacija i prije istražne sutkinje

12711 pregleda 11 komentar(a)
Lacmanović, Foto: Savo Prelević
Lacmanović, Foto: Savo Prelević

U trenutku kada Specijalno državno tužilaštvo (SDT) stiče povjerenje građana na tu institiciju se vrši pritisak koji itekako može dovesti u pitanje njihovo profesionalno postupanje i slobodnu ocijenu dokaza, rekao je ekspert za lične podatke i pravnik Radenko Lacmanović.

U izjavi dostavljenoj "Vijestima" on je naveo da su premijer i ministar unutrašnjih poslova Dritan Abazović i Filip Adžić najvjerovatnije povrijedili pravila krivičnog postupka jer su objavili informacije iz slučaja "Do Kvon" koje su moguće u dokaznim materijalima.

"Premijer u tehničkom mandatu morao bi da odgovori kada je saznao za navodnu komunikaciju Do Kvona i lidera Pokreta Evropa sada Milojka Spajića. Ako je to po dobijanju pisma upućenog njemu i ministru pravde, onda je dužan pojašnjenje otkud mu saznanja šta sadrže laptopovi. Nije vljda da je podatak dobio prije suduje za istragu kod koje se, kako smo saznali, nalaze predmetni računari u okviru ekstradicionog prostupak koji vodi protiv Do Kvona", rekao je on.

On je izrazio bojazan da su "tehnički premijer" i njegovi ministri saznali šta sadrži sporna komunikacija i prije istražne sutkinje.

Lacmanović navodi da takva situacija nameće pravnu i političku odgovornost jer ne postoji zakonski osnov za tako nešto".

"Imajući u vidu stručne kvalifikacije premijera i prvog policajca, ne čudi njihovo nepoznavanje Zakonika o krivičnom postupku, ali morali bi znati njihovi savjetnici. Oni su im morali predočiti ko, kada i na koji način može saopštiti podatke koji se moguće nalaze u dokaznim materijalima. Nepostupanje po pravilima ZKP-a u ovakvim situacijama može da ima za posledicu primjenu Krivičnog zakonika, jer na način na koji to rade Abazović i članovi njegovog kabineta na najdrastuični ji način može biti ugrožena ne samo cjelokupna istraga nego i nacionalna bezbjednost", rekao je on.

Očigledno je, kaže on, da premijer na ovaj način direktno podriva i kredibilitet institucja poput policije, tužilaštva i sudstva.

"Pravno zabrinjava to što se čini da je do svega došao premijer prije i samog SDT-a i da ne samo građanima, nego i njima pokušava servirati informacije na osnovu kojih bi navodno trebalo postupati. Ovakvo ponašenje mnogo podsjeća na 2016. a razlika je samo u tome što je današnji premijer bio nestrpljiv pa nije imao vremena da sačeka dan izlaska na birališta već je navodnu aferu otvorio nekoliko dana ranije", rekao je Lacmanović.

On podsjeća da je "već viđeno" prije tri mjeseca, kada se kroz kako je kazao protivzakonito postupanje Državne izborne komisije (DIK) spriječila kandidatura "čovjeka koji danas pretenduje na premijersko mjesto".

Bonus video: