Murić: Slučaj Do Kvon uključio tabloide iz Srbije u kampanju, oni jasno zauzeli jednu stranu

Murić je kazao da je zainteresovanost tabloida iz Srbije za izbore u Crnoj Gori bila manja u poređenju sa lokalnim i predsjedničkim, te da na njihovim portalima dominiraju objave o Kosovu i protestima u Srbiji

6356 pregleda 4 komentar(a)
Murić, Foto: CDT
Murić, Foto: CDT

Tabloidi iz Srbije su tokom kampanje o crnogorskim izborima izvještavali sporadično, favorizujući jednu izbornu listu, ali su onda za manje od jednog dana objavili desetine tekstova sa optužbama na račun predsjednika Evrope sad, Milojka Spajića, očigledno dajući prednost narativu koji, u ovom slučaju, nameću njegovi politički protivnici, saopštio je glavni i odgovorni urednik portala Raskrinkavanje.me Dravin Murić.

Murić je kazao da je zainteresovanost tabloida iz Srbije za izbore u Crnoj Gori bila manja u poređenju sa lokalnim i predsjedničkim, te da na njihovim portalima dominiraju objave o Kosovu i protestima u Srbiji.

"Sve do slučaja optuživanja lidera Pokreta Evropa sad (PES) Milojka Spajića za saradnju sa Do Kvonom", dodao je Murić.

Prema njegovim riječima prednjačio je tabloid "Alo", za koji kaže da je objavio niz izjava sa optužbama na račun Spajića, a koji je, kako kaže, tek sjutradan prenio samo jedno reagovanje PES-a, iako su iz te partije reagovali više puta na navode koje je prenosila i ova beogradska redakcija.

"Alo je objavljivao izjave predsjednika Vlade Dritana Abazovića, ministra unutrašnjih poslova Filipa Adžića, nosioca liste koalicije Za budućnost Crne Gore Milana Kneževića, nosioca liste Pokreta za promjene Nebojše Medojevića, informacije o zakazivanju sjednice Vijeća za nacionalnu bezbjednost, kao i sadržaj pisma koje je uputio Do Kvon", naveo je Murić.

Večernje novosti su, tvrdi Murić, objavile Spajićevo reagovanje nakon niza tekstova sa optužbama na njegov račun.

"Informer, koji je objavio jedan tekst sa optužbama na račun lidera Evrope sad, nije objavljivao ništa što je saopšteno iz te partije", dodao je.

Murić navodi da je "Kurir" ovu temu obradio kroz jedan tekst u kojem su uredno dali i Spajićevo obraćanje, dodajući da je isto učinio i "Telegraf".

"Dodatno, "Alo" je ranije, prateći raspravu oko programa Evropa sad, prenio samo jednu stranu, odnosno obraćanje iz Fidelity Consulting-a na račun Spajića, otvoreno u naslovu navodeći da je “otkrivena prevara Evrope sad”, takođe bez objavljivanja reagovanja iz Evrope sad i Spajića", kazao je Murić.

Pored ovog slučaja, monitoringom tabloida iz Srbije, redakcija CDT-ove platforme Raskrinkavanje, uočila je, kako navode, i "već standardno pristrasno izvještavanje", odnosno davanje prostora skoro isključivo predstavnicima koalicije Za budućnost Crne Gore.

Dodaju da su druge liste prostor dobijale skoro isključivo samo kada ih neko kritikuje.

Bonus video: