Partije dobile više od 24.000 eura donacija: Koaliciji Za budućnost Crne Gore 15.000 od Srpske kuće...

Agenciji za sprečavanje korupcije podnijeti izvještaji o prilozima u kampanji za parlamentarne izbore

16157 pregleda 8 komentar(a)
Stranke imaju prava na priloge iz privatnih izvora: ilustracija, Foto: Shutterstock
Stranke imaju prava na priloge iz privatnih izvora: ilustracija, Foto: Shutterstock

Partije, koje učestvuju u izborima zakazanim za nedjelju, dobile su do sada ukupno 24.467 eura priloga u kampanji, pokazuju podaci sa sajta Agencije za sprečavanje korupcije (ASK).

U petnaestodnevnom izvještaju o prilozima pravnih i fizičkih lica navedeno je da je koalicija Za budućnost Crne Gore, koju čine Nova srpska demokratija i Demokratska narodna partija, prijavila ASK-u novčani prilog od 15.000 eura, koji je 1. juna dobila od Srpska kuće.

Narodni pokret Pravda za sve, čiji nosilac izborne liste je Vladimir Leposavić u periodu od 15. do 29. maja prikupila je 1.095 eura novčanih priloga. Od toga je Milena Jakšić uplatila 580 eura, Miomir Joksimović i Teodora Vujačić po 200, Ivan Vukićević 100 eura, a Miljan Živković 15 eura.

Pokret Evropa sad dobio je 2.000 eura od Borisa Atanasova, dok je koalicija koju čine Socijalistička narodna partija (SNP) i Demos dobila 999 eura od poslanika SNP-a Bogdana Božovića.

Prethodno je koalicija “Zajedno” okupljena oko Demokratske partije socijalista (DPS) prijavila 3.998 eura priloga.

U petnaestodnevnom izvještaju o prilozima pravnih i fizičkih lica, navedeno je da je koalicija DPS-SD-DUA-LP priloge dobila od šest fizičkih lica u periodu od 11. maja do 25. maja.

Prema podacima dostavljenim ASK-u, dobili su po 999 eura od funkcionera DPS-a Aleksandra Bogdanovića i Aleksandra Žurića. Po 500 eura toj koaliciji uplatili su Danilo Ratković, Mirjana Bošković, Lidija Moračanin i Zoja Bojanić Lalović (DPS).

Pokret Preokret je 675 eura dobio od jednog od osnivača Mirze Krnića, 500 eura od Ivane Karadžić, a 200 eura od Jovana Ivanovića.

Dostavljanje ASK-u petnaestodnevnih izvještaja o prilozima pravnih i fizičkih lica (petnaestodnevno u toku kampanje od dana otvaranja žiro-računa političkog subjekta), obaveza je u skladu sa Zakonom o finansiranju političkih subjekata i kampanja.

Ukupna vrijednost uplate i priloga fizičkog lica, odnosno preduzetnika za finansiranje izborne kampanje ne može preći 5.000 eura, a ukupna vrijednost uplate i priloga preduzeća ne može preći 20.000 eura.

Na vanrednim parlamentarnim izborima, koji se održavaju sjutra, učestvuje 15 izbornih lista.

Bonus video: