U izbornoj noći sjednica SO Zeta: Ima li kvoruma za Kosovo?

Klub "Za budućnost Zete" neće na sjednicu jer smatra da se njom krši stav DIK-a

15549 pregleda 8 komentar(a)
Hoće li i Kosovo biti tema izborne noći: detalj sa svečane sjednice SO Zeta, Foto: golubovci.me
Hoće li i Kosovo biti tema izborne noći: detalj sa svečane sjednice SO Zeta, Foto: golubovci.me

Sjednica zetskog parlamenta o poništavanju odluke Vlade o priznanju Kosova na teritoriji te opštine, koja je zakazana za nedjelju nakon zatvaranja birališta, neće biti otkazana iako je Državna izborna komisija (DIK) indirektno sugerisala da nije najbolje rješenje da se zasjeda u izbornoj noći.

Međutim, upitno je da li će biti kvoruma za održavanje sjednice.

Njoj neće prisustvovati odbornički klub “Za budućnost Zete”, koji ima gotovo apsolutnu većinu u Skupštini opštine (SO) i koji smatra da ne bi trebalo da se zasjeda u noći državnih izbora, u zgradi u kojoj se nalaze dva biračka mjesta. Taj klub je inicirao predlog u vezi sa Kosovom.

“Vijesti” od odbornice Socijalističke narodne partije (SNP) Slađane Kaluđerović i nezavisnog odbornika Nikole Rajovića nisu dobile odgovor na pitanje hoće li doći na sjednicu, odnosno omogućiti kvorum.

Predsjednik zetskog parlamenta Luka Krstović, kazao je “Vijestima” da je sjednica sazvana u skladu s Poslovnikom SO i Zakonom o lokalnoj samoupravi, i da će se održati u nedjelju pod uslovom da joj bude prisustvovala većina od ukupnog broja odbornika.

“Ova sjednica, kao i sve druge prije i nakon nje, pružaju priliku da raspravljamo o ključnim pitanjima, predlažemo rješenja i zajednički radimo na unapređenju naše opštine”, naveo je.

Luka Krstović
Luka Krstovićfoto: Opština Zeta

Odbornici “Za budućnost Zete” podnijeli su 12. maja predlog o “poništenju i nevaženju odluke” o priznanju Kosova. Nakon što je Krstović zakazao sjednicu o tome za 11. jun, za 20 časova (nakon što se zatvore birališta na parlamentarnim izborima), klub “Za budućnot Zete” zatražio je njegovo razrješenje.

Čelnik Zete Mihailo Asanović (“Za budućnost Zete”) tražio je u utorak od DIK-a izjašnjenje o tome da li sjednica SO može biti održana na izborni dan, s obzirom na to da se u zgradi Opštine u kojoj bi se zasjedalo nalaze dva biračka mjesta. Iz DIK-a su mu dan kasnije odgovorili, saopštivši, između ostalog, da se izborni dan ne završava u 20 sati, kad se zatvaraju birališta, i da je potrebno primijeniti zakonske i podzakonske odredbe kako bi se omogućilo nesmetano ostvarivanje biračkog prava, te ni u kom slučaju ne dovesti u pitanje regularnost izbora.

Šef kluba “Za budućnost Zete” Vesko Rašović, rekao je “Vijestima” da oni neće prisustvovati sjednici, jer ona, kaže, po preporuci DIK-a ne bi trebalo da se održi.

“Ne bi bilo humano ni prema građanima koji glasaju na tim biračkim mjestima da dovodimo u pitanje njihovo biračko pravo, da se ne bi ponavljalo glasanje. Danas nismo išli ni na sjednice odbora... Očekujemo sjednicu na kojoj će se razmatrati smjena g. Krstovića, a da onda neko ko dođe na njegovo mjesto, ponovo zakaže ovu sjednicu”, poručio je.

Upitan da li se održavanje sjednice u nedjelju kosi s mišljenjem DIK-a, Krstović je odgovorio “Vijestima” da šef SO nije predsjednik biračkog odbora, niti opunomoćeni predstavnik neke liste u biračkom odboru, već starješina najvišeg organa Opštine, koji vrši osnovne funkcije lokalne vlasti utvrđene Ustavom, zakonom i Statutom opštine.

Vesko Rašović
Vesko Rašovićfoto: Privatna arhiva

Naveo je da je dužan da primjenjujem navedene akte, a ne mišljenja organa za sprovođenje izbora.

“Naravno, uvažavam i dopis DIK-a, i svakako da će sjednica započeti onog trenutka kad se zatvori biračko mjesto u zgradi Opštine. To se, valjda, podrazumijeva, ali nemojte mi reći da je bilo ko u bukvalnom smislu shvatio dopis DIK-a, jer ako ga tako razumijemo, moglo bi se zaključiti da gužva na biračkom mjestu može teoretski ili s namjerom trajati unedogled. Pa vas pitam - ako bi se to desilo, da li bi se ikad izbori završili na tom biračkom mjestu i ako ne bi, da li bi život trebalo da stane?”, rekao je Krstović.

On poručuje da je u tom smislu “vrlo rasterećen”.

“Jer sve što radim, radim u skladu sa zakonom i neću dozvoliti da bilo ko i bilo kakav dopis vrijeđa zdrav razum građana Zete i predsjednika SO, a pogotovu ne organa na čijem sam čelu, jer nadležnosti predsjednika SO i SO nisu propisane dopisom DIK-a, nego zakonom i Ustavom”, naglasio je.

Predlog deklaracije o poništavanju priznanja Kosova najavljen je krajem aprila, nekoliko dana nakon što je Crna Gora podržala predlog da Kosovo uđe u Savjet Evrope (SE). SO Zeta ima 32 odbornička mjesta, od kojih 16 ima klub “Za budućnost Zete”, Demokrate šest, SNP jedno, opoziciona Demokratska partija socijalista (DPS) osam, dok dokorašnji predstavnik Demokrata Rajović nastupa kao nezavisni odbornik. Klub “Za budućnost Zete” ima većinu za donošenje odluke o poništavanju priznanja Kosovo, s obzirom na to da je podršku njihovoj inicijativi najavila odbornica SNP-a Slađana Kaluđerović.

Bonus video: